Ljekovito cvijeće u tanjuru – dobar tek!

Iako vam se možda čini nepristojnom ideja da buket cvijeća, koji vam je neko poklonio, pretvorite u salatu, prelijepi cvjetovi se sve češće nalaze u tanjurima vrhunskih restorana.

Jestivo cvijeće ne dodaje samo divnu boju, ono daje i neponovljiv okus jelima. Koristi se u salatama, desertima, u domaćoj pasti ili jelima od ribe.

Jestivo cvijeće, naravno, ne smije biti tretirano pesticidima ili drugim sredstvima štetnim po ljudsko zdravlje i mora biti gajeno u ekološki čistom području. Evo našeg popisa jestivog cvijeća koji svakako treba uvrstiti u plan za vrt koji imate ispred kuće ili, zašto da ne, na vašoj terasi.

kadulja Salvia officinalis

Cvijet kadulje (Salvia officinalis)

Mekog, ali ipak blagozačinskog okusa, cvjetovi kadulje ružičasto-plavom bojom obogatit će čitav dijapazon jela. Odlično se slaže s limunom.

potocarka jestivo cvijece Nastrium officinale

Potočarka (Nastrium officinale)

Žuti i narančasti cvjetovi potočarke imaju oštar okus koji je kombinacija hrena, kupusa i potočarke. Dobar dodatak za salatu, rolice od rižinog papra, ili uz goveđi carpaccio.

kolaci s lavandom Lavandula vera

Lavanda (Lavandula vera)

Cvjetići lavande odlično funkcioniraju u desertima, slažu se s čokoladom i pjenušcem.

neven u prehrani Calendula officinalis

Neven (Calendula officinalis)

Šafran siromašnih, kako ovo cvijeće još zovu, zaista daje okus sličan šafranu kada se sotira u maslinovom ulju. Termički neobrađene latice odlično idu uz jaja.

macuhice jestivo cvijece Viola tricolor

Maćuhica (Viola tricolor)

Ovaj cvijet ima svjež, zelen okus s naznakom mente. Dvobojne latice izgledaju odlično uz meso ili svježe salate.

cvijet borac Borago officinalis

Borač (Borago officinalis)

Ova biljka ima prekrasne plave cvjetove okusa koji podsjeća na krastavac. Odlično ide uz salate, ali i kao dodatak za džin tonik.

vlasac Allium schoenoprasum

Cvjetovi vlasca (Allium schoenoprasum)

Oni su, zapravo, kuglice od stotinu sitnih ružičastih cvjetića koji se mogu, a i ne moraju razdvojiti. Jelu daju blag, sofisticiran ukus luka.

vrtni sljez Alcea rosea

Vrtni sljez (Alcea rosea)

Biljka ima krupne cvjetove, jarkih boja, koji gotovo da nemaju vlastiti okus, ali su dekoracija koja ne prolazi nezapaženo.

cvijet ruzmarina Rosmarinus officinalis

Cvjetovi ružmarina (Rosmarinus officinalis)

Oni imaju nešto manje eteričnog ulja od listova, ali okus je isti. Boja cvjetova varira od tamnoplave do pink, u ovisnosti od zemljišta na kome rastu.

desert slatko od borovnice i lavande

Slatkiši od borovnica s cvjetovima lavande

100 g borovnica
2 žličice voćnog likera
žličica cvjetića lavande
vanili šećer
50 g šećera
250 ml slatkog vrhnja
400 ml jogurta
200 g džema od borovnica

Priprema recepta

Cvjetiće lavande prelijte likerom. Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, pa umiješajte vanili šećer, šećer i jogurt. U 1/3 smjese lagano umiješajte liker s lavandom i džem od borovnica. U četiri čaše prvo ulijte 1/3 osnovne smjese s jogurtom, pa na nju izlijte smjesu s džemom.

Na kraju ulijte ostatak smjese s jogurtom, pospite svježim borovnicama i s još kojim cvjetićem lavande. Držite u hladnjaku do posluživanja.
Djeluje smirujuće!

salata s jestivim cvijetom dragoljubom

Ljekovita salata od dragoljuba (Tropaeolum majus)

Šaku svježih listova dragoljuba isjeckati, pomiješati sa šakom rukole i preliti dresingom.

Priprema dresinga:
U suhu posudicu stavite malo soli, sok od pola limuna, dvije žlice hladno cijeđenog maslinovog ulja i pola čajne žličice ljutog senfa. Sve dobro promućkajte i prelijte salatu. Na kraju salatu ukrasite svježim cvjetovima dragoljuba.
Posebno se preporučuje osobama koje pate od infekcija dišnih organa!

Tekst objavljen u suradnji: Snaga bilja