Zašto je šafran najskuplji začin svijeta

Jedna od vrlo zanimljivih livadnih biljaka dolazi nam iz porodice perunika, a mnogi ljudi poznaju je pod nazivom šafran koji je specifičan po svojoj plavo-ljubičasto, žutoj ili bijeloj boji.

Koliko je šafran bitan začin u kulinarskom svijetu imala sam prilike saznati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje se navedena biljka koristi kao jedan od najskupljih začina za razna jela.

Osobno sam ga imala prilike isprobati u oblika čaja, ali i u poznatoj španjolskoj paelli gdje je začin šafrana neizostavni sastojak. Važno je napomenuti da se danas šafran sadi kao i ukrasna biljka, a one koje najbolje poznajemo su žuti, vrtni i dvocvjetni šafran.

Saznajte nešto više o šafranu kao začinu, kako se dobiva, gdje se još koristi te kako pripremiti neko jelo gdje ćete koristiti navedeni začin.

safran cvijet safrana

Malo više informacija o šafranu

Osim što se šafran sadi u domovima i vrtovima, prah šafrana koristi se u mnoge druge svrhe poput prirodnog liječenja. Njegova najpoznatija upotreba je kao začin za pripreme kulinarskih specijaliteta. Često se začin šafrana naziva i kraljem začina budući da je to jedan od najskupljih na svijetu.

Sada će se mnogi pitati zašto no odgovor je prilično jednostavan. Šafran je jedna od onih biljka koja ima kratku sezonu cvata odnosno 21 dan u godini, a sama proizvodnja začina je zahtjevan i težak posao u koji se treba uložiti puno vremena i truda.

Dobiva se iz tučka cvijeta šafrana, a zanimljiv je podatak da je za samo 1g začina potrebno više od 100 cvjetova. Znači da je potrebno jako puno cvjetova kako bi se dobila mala količina začina pa je i logično da je njegova cijena jako skupa u odnosu na druge začine.

hrana riba sarfan

Šafran kao začin u jelima

Ljudi koji su koristili šafran kao začin kažu da je gorkastog okusa, intenzivnog mirisa i crveno/žute boje. Povijesno gledajući koristili su ga stari Egipćani, Perzijanci, ali i staroj Grčkoj, Iranu i Maroku pa možemo reći da se već tada znala vrijednost šafrana kao biljke.

Danas je upotreba začina šafrana najpoznatija u francuskoj, talijanskoj i indijskoj kuhinji. Talijani ga najviše koriste prilikom pripremanja svojih najpoznatijih jela od rižota i tjestenine, a ponekad ga stavljaju u domaća variva koja su poznati specijaliteti diljem svijeta.

Francuska kuhinja se opet druge strane može pohvaliti najpoznatijom ribljom juhom koju svaki turist prilikom putovanja treba isprobati, a zove se bouillabaisse.

Juha je specifična po tome što se za njezinu pripremu koristi jedan od najskupljih začina svijeta, a to je upravo šafran o kojem govorimo.

Indijska, marokanska i iranska kuhinja poznata je po začinima, a kod njih se u slatka i slana jela stavlja začin šafrana za specifičniji okus. Vrlo često poznati restorani imat će neko jelo u ponudi kao specijalitet kuće za koji se koristio šafran kao začin.

safran

Gdje se još koristi šafran?

Osim što je korištenje šafrana najpoznatije u gastronomskom svijetu ne smijemo izostaviti njegovu ulogu kao potencijalnog prirodnog lijeka budući da je bogat aktivnim biljnim spojevima. Smatra se da korištenje šafrana pomaže kod raznih gastrointestinalnih problema poput nadimanja, grčeva, ublažava menstruacije kod žena, pomaže kod boljeg vida, a čaj od šafrana se vrlo često koristi protiv depresije i mršavljenja.

zacin safran

Koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji zbog svoje specifične žute boje.

Kolika je cijena šafrana i gdje se može kupiti

Cijena šafrana za 1g iznosi više od 100 kn, a za 1kg šafrana morat ćete izdvojiti više od 100 000 kn. Ono što možete pronaći u dućanima je pakiranje od 0.1g po cijeni od 60kn što vam je sasvim dovoljno za korištenje za pripremu jela.

Začin od šafrana možete pronaći u bilo kojim boljim i specijaliziranim prodavaonicama.

Autor: mr. nutricionizma Marina Jakšić