Neven je od davnina poznat kao ljekovita biljka

Malena, jednogodišnja biljka neven koja svojim tamnožutim ili narančastim cvjetovima uljepšava mnoštvo vrtova.

Neven ne zahtijeva puno skrbi i brige. Jedini uvjet za uspjeh cvatnje je dobra drenaža tla. Sjemenke se siju u rano proljeće a cvijeta od proljeća pa sve do kasne jeseni.

Ocvale cvjetove treba redovito trgati kako biljka ne bi svoju snagu trošila na sjeme. Najkvalitetnija cvatnja i berba cvjetova je u kolovozu.
Neven je veliki ljubitelj sunca te svoje cvjetove otvara tek kasno ujutro a zatvara ih ranim predvečerjem. Naše bake su uz pomoć nevena znale prognozirati vrijeme jer ako se ujutro neven nije otvorio to je bio dobar predznak nadolazeće kiše.

Osim svoje prirodne ljepote i raskošnosti cvijeta, neven je od davnina poznat kao ljekovita biljka koja se koristi za liječenje i ublažavanje velikog broja bolesti. U pripravcima se uglavnom koristi cvijet, ponekada i list a primjenjuje se kao čaj, krema, ulje ili sok.

Kemijski sastojci u nevenu pomažu kod rasta tkiva kože i u smanjenju upala. Cvijet je bogat vitaminima A i C a čaj od latica nevena je manje gorak nego od cijelog cvijeta.

neven-1

Neven se upotrebljava za:
> snižavanje krvnog tlaka
> liječenje želučanih problema
> normalizira rad jetre i proizvodnju žući
> smiruje upalu debelog crijeva
> ublažuje grčeve
> poboljšava vid
> pomaže kod iritacije očiju
> smiruje opekline ili rane na koži
> zacjeljivanje rana
> potiče znojenje

Nevenovo ulje
Priprema
Uberite cvjetove nevena te ih posložite na čisti papir u tankom sloju i ostavite ih u hladu, na prozračnom mjestu na dva, tri dana da se prosuše. Tako će cvjetovi zadržati svoju boju. Nakon toga cvjetove stavite u suhu staklenku do 2/3 visine posude, i prelijte s maslinovim uljem.

Staklenku dobro protresite, da se sav zrak istisne, zatvorite i držite na sunčanom mjestu oko mjesec dana te procijedite ulje. Spremite u čistu bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Ulje koristite kod problema s kožom.

Izdvojeno

> Čaj od nevena se ne preporučuje trudnicama
> Mast od nevena često se znati primjenjivati i na životinjama
> Osim u ukrasne i medicinske svrhe mladi cvjetovi se mogu upotrebljavati i u kulinarstvu čak i kao zamjena za šafran
> Neven u vrtu odbija neke vrste kukaca te smanjenje broja glista u zemlji

Piše: Wish.hr
Fotografije: Gabrielle Ludlow, Maja Dumat

Facebook Like Button