
Ukusno i hranjivo zrno bez glutena, hrana naših djedova i baka, polako se vraća u svakodnevnu upotrebu kao brašno, varivo, salata ili prilog glavnom jelu.
Heljda je jednogodišnja biljka, klasificirana kao povrće, iako se ponekad zbog kulinarskih upotreba njezino zrno zna svrstati među žitarice. U zadnje vrijeme postaje popularno u prehrani jer ne sadrži gluten a njezino brašno pronalazi sve više primjena. Sjeme heljde možda podsjeća na žitarice, ali ima specifični trokutasti oblik.
Domovina heljde je Euroazijski kontinent a posebice je bila popularna u Kini te se od tamo proširila po Europi i Americi. Posebice je popularna u ruskoj i poljskoj kuhinji.
Nutricionističke vrijednosti
Kako je heljda izuzetno nutricionistički vrijedno zrno prehrana bogata njome pridonosi smanjenju kolesterola i visokog krvnog tlaka. Zbog glikozida koje sadrži u sebi, posebice rutina a uz pomoć magnezija, kojim također obiluje, pomaže kod bolesti srca, sprečava zgrušnjavanje trombocita, pomaže u boljem protoku krvi i smanjuje krvni tlak. Iznimno je bogata vlaknima, aminokiselinama te stoga snizuje razinu šećera u krvi. Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij a od vitamina najviše ima B1 i B2.
Izgled heljde u prirodi
Stabljika ove biljke obično je visine oko 150 cm a cvijet heljde je primamljiv pčelama koje obožavaju ovu biljku te je med koji proizvode posebice cijenjen. On je tamnije boje s nešto intenzivnijim mirisom. Nejednoliko sazrijeva pa se obično žanje u vrijeme kada velika većina plodova bude zrela.
OVDJE saznajte i više
7 vrsta brašna koje koristimo u kuhinji
Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana
Sadrži li pivo gluten?
Savršene dobrobiti heljde iz čaja
Čaj od heljde u narodnoj se medicini obično priprema od cvjetova, suhih listova ili zrna, a koristi se kada želimo poboljšati krvotok. U novije vrijeme u uporabi je i za oporavak od zračenja i kemoterapije.
Priprema čaja od zrnja heljde:
Jedna čajna žlica heljde prokuha se u 2 decilitra vode, desetak minuta. Nakon toga se procijedi i pije kroz mjesec dana.
Prije svake pripreme heljdu treba dobro isprati u vodi i pregledati te eventualno odstraniti prljavštinu.
Izdvojeno:
> Tamnije brašno heljde je hranjivije od svjetlijega> Ljuska od heljde se koristi kao punjenje za jastuke
> Heljda se koristi kao zamjenska biljka u proizvodnji bezglutenskih piva i žestokih pića
> Francuzi heljdu zovu saracenskim žitom jer su upravo Saraceni donijeli ovu biljku u Europu
> Rusi je nazivaju greča po Grcima koji su ih upoznali s ovom kulturom
> 90% cjelokupne konzumacije heljde otpada na Rusiju
> Na tržištu Rusije 2010 i 2014 godina građani su pokupovali sve zalihe heljde i ispraznili skoro sve police trgovačkih lanaca
> U Hrvatskoj izuzetno je bila popularna u sjeverozapadnim krajevima, u Međimurju, Podravini i Zagorju
Autor: Borna Marić
Fotografije: Ervins Strauhmanis, coniferconifer
