Sadrži li pivo gluten?

Razbijen mit o pivu kao namirnici s visokim udjelom glutena.

Danas je pivo drugo najpopularnije piće na svijetu, nakon čaja. Budući da je osnovna polazna sirovina za pivo ječam – namirnica koja sadrži gluten, postavlja se pitanje sadržaja ove molekule u pivu. Iako je uvriježeno mišljenje da je pivo bogato glutenom, istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je sasvim suprotne rezultate.

Kako bi izmjerili razinu glutena u najčešće konzumiranim komercijalnim vrstama piva proizvedenih isključivo od ječmenog slada u Hrvatskoj, tim stručnjaka pod vodstvom dr. sc. Lee Pollak i doc. dr. sc. Darije Vranešić Beder provelo je analizu 27 različitih komercijalnih piva dostupnih na hrvatskom tržištu, od kojih je 5 bilo radler piva i 2 crna piva.

case-pivo

Rezultati istraživanja predstavljenog i objavljenog ove godine na 51. hrvatskom i 11. međunarodnom simpoziju agronoma održanom u Opatiji otkrivaju da je količina glutena u većini ispitivanih piva (92,6 %) prihvatljiva i niska te ne prelazi zakonodavne odredbe koje propisuju da se hrana u kojoj sadržaj glutena nije viši od 20 mg/kg može označiti „bez glutena“.

Time su potvrđeni rezultati prijašnjeg istraživanja u geografski bliskom području Republici Hrvatskoj u kojem se pokazalo da 84% uzoraka odgovara uvjetima količine do 20 mg glutena po kg proizvoda te je time razbijen mit o pivu kao namirnici s visokim udjelom glutena.

Interesantne informacije o pivu

Vrste piva i uradi sam – Pregled vrsta piva koje postoje te kako ga pripremiti u kućnoj radinosti
Može li pivo produljiti životni vijek? – Umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje
Učinak pive na ljudsko zdravlje – Da li ste se ikada zapitali koliko piva utječe na vaše zdravlje?
Pivske meke – Države koje zauzimaju istaknuto mjesto na pivskoj karti svijeta.
Domaći Radler s jagodama – Ako ste ljubitelj Radlera, aromatiziranih piva voćnog okusa, onda će vas ovaj recept sigurno razveseliti!

Korisna informacija za oboljele od celijakije te druge osobe koje provode bezglutensku dijetu je da bi konzumacijom 3 dL piva koje sadrži najveću količinu glutena u ovome istraživanju (27.9 mg/kg) unijeli tek 8.37 mg glutena. Količine glutena ostalih piva, unosom doze od 3 dl, kretale bi se od zadovoljavajućih 1.68 mg do 5.52 mg.

pivo-drustvo

Uzmemo li u obzir da je prag tolerancije za većinu oboljelih 10-20 mg glutena dnevno, ove se vrijednosti uz odgovornu konzumaciju smatraju prihvatljivima u okviru bezglutenske dijete. Ipak, potrebno je pažljivo praćenje unosa glutena iz svih izvora kako bi dnevna doza bila u preporučenim granicama za oboljele. Kada je riječ o osobama s intolerancijom glutena koja nije izazvana celijakijom, granične vrijednosti dnevnog unosa su veće i stoga konzumacija lager piva ne bi trebala predstavljati problem za te osobe.

Gluten

Gluten je protein koji se osim u ječmu i pšenici, prirodno nalazi i u raži i zobi. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva.

Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente dovodeći do različitih poremećaja u organizmu uključujući anemiju, usporeni razvoj, gubitak tjelesne mase i brojne druge prateće tegobe i bolesti. Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom.

Pitanje glutena u pivi je zanimljivo i svim osobama koje moraju ili žele slijediti bezglutensku dijetu, budući da je danas ta dijeta popularna među brojnim populacijskim skupinama i sve je veći broj osoba koje smatraju da su intolerantne na gluten.

Autorica teksta doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička je nutricionistica, predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te je zaposlena kao nutricionistica u KBC-u Zagreb, u Centru za kliničku prehranu. Ujedno je predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara i dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora.

Glavna je urednica internetskog portala Vitamini.hr te direktorica tvrtke Vitaminoteka za konzalting u nutricionizmu. Autorica je knjiga „Hrana pod povećalom“ i „Priče o hrani – od mesa do moussea“. Autorica je i suautorica više objavljenih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama i udžbenicima. Održala je niz stručnih i znanstveno-popularnih predavanja s područja nutricionizma i kliničke prehrane te surađuje s prehrambenom industrijom i nevladinim udrugama u svrhu popularizacije znanosti o prehrani.

Uz dopuštenje: Pragma komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button