Hayeva dijeta:najbolja dijeta prema savjetima nutricionista

U svijetu su danas poznate mnogobrojne dijete, a nema osobe koja barem jednom u životu nije bila na dijeti ili barem pokušala biti.

Internetom i dnevnim novinama kruže brojni savjeti za razne dijete koje pomažu u borbi protiv povećane tjelesne mase, no koja je dijeta ona idealna upravo za nas.

Prema savjetima medicinskih stručnjaka i nutricionista najzdravija opcija je ona koja kaže da sve namirnice treba jesti, ali da naša prehrana treba biti umjerena, uravnotežena i raznovrsna.
U narednom tekstu donosimo vam informacije o Hayevoj dijeti, ključnim osobinama te pregled pozitivnih i negativnih strana ove dijete.

Kako je nastala Hayeva dijeta

Hayeva dijeta dobila je naziv po američkom kirurgu dr. Williamu Howardu Hayu početkom 20. stoljeća kada je njegovo zdravlje bilo ugroženo i pri samom dnu.

Bilo je vrijeme da se nešto poduzme u životu te da se samim time uvedu neke nove životne i prehrambene navike. Odlučio se za prirodnu prehranu konzumirajući mnogo svježeg voća i povrća, cjelovite žitarice, svježe meso i ribu, a izbacio prerađene namirnice poput šećera i bijelog brašna.

Nakon određenog perioda doktor je ozdravio i promijenio svoj život na bolje, a svoju prehranu usmjerio je na prirodni put.

povrce

Tri osnovna pravila Hayeve dijete

Nakon što je sam prebolio neke bolesti i okrenuo se zdravijem načinu života, dr. William Howard Hay opisao je osnovna pravila za zdravu prehranu u svojoj poznatoj Hayevoj dijeti. Pogledajte što je najbolje činiti.

Odvajate škrob od bjelančevina

Poznati doktor naglašava kako se nikako ne bi smjele miješati vrste hrane koje se ne podnose. To znači da u istom obroku ne smijete miješati kruh ili krumpir s bjelančevinama poput mesa ili sira.

50% prehrane treba sadržavati voće i povrće te raznovrsne salate

Mogli bi reći da je Hayeva dijeta jedna sasvim prirodna prehrana koja obuhvaća 50 % voća, povrća i raznih salata.

Mnogi sljedbenici smatraju da je Hayeva dijeta prehrana budućnosti. Pola namirnica trebalo bi jesti u sirovom obliku, a trebamo težiti lužnatoj prehrani.

Lužnate namirnice su svježe voće, sirovo povrće, jogurt, proso, raž, zob, riža, ječam, grah, salate, brazilski orasi, bademi, sjemenke, lješnjaci i dr. Jedno od osnovnih pravila je da se namirnice koje daju lužnatu reakciju ne smiju kombinirati s hranom koja daje kisele reakcije.

Potrebno je izbaciti prerađenu hranu

Za što bolji napredak i brzo funkcioniranje jako je važno izbaciti prerađenu hranu koja nam na neki način oduzima vitalnost i energiju.

lubenica

Simptomi prema Hayevoj dijeti koji ukazuju da koristite previše prerađene hrane

Simptomi su sljedeći: Osjećate se umorno i bez energije, razdražljivo, zlovoljno, iscrpljeno, stalno vam se spava, neotporno, skloni ste prehladama i virozama, imate loš ten, česte glavobolje, napeto, nervozno, slaba vam je koncentracija, nesretni ste, podložni stresu i dr.

Kod čega pomaže Hayev način prehrane

Osim kod smanjivanja tjelesne mase i vraćanja organizma na prirodni način prehrane Hayev način prehrane pokazao se vrlo pozitivnim.

Kod mnogih ljudi olakšava stres i povećava koncentraciju, poboljšava stanje vaše kože i kose, umne sposobnosti postaju bolje, jača imunitet, ubrzava oporavak od nekih bolesti, a samim time pruža vam dulji i aktivniji način života prepun aktivne energije.

OVDJE saznajte još nekoliko sjajnih savjeta oko mršavljenja i prvojerenih dijeta

Post od 16 sati: najpopularnija dijeta
Zelena salata velika je saveznica dijeta i bržeg mršavljenja
Dijeta uz koju se gubi oko 10 kilograma: kako to rade Francuskinje
Dijeta uz koju možete pravilno mršavjeti i sačuvati zdravlje

Napomena

Ako se odlučite na ovakav način prehrane savjetujemo sa se prije svega konzultirate s vašim liječnikom ili nutricionistom koji će vam dati valjane i adekvatne savjete.

Ne postoji mnogo zdravstvenih dokaza koji podupiru ovu dijetu.

Ovaj način prehrane preporuča se zdravim ljudima kako bi očistili svoj organizam ni nikako ne ljudima s posebnim bolestima.

Sama dijeta je dosta zahtjevna, zahtjeva držanje pravila, a za neke ljude mogla bih biti i komplicirana budući da postoje stroga pravila prilikom konzumiranja namirnica.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografija: zsoolt

Facebook Like Button