Zob najhranjivija žitarica – zanimljiv i hranjiv obrok

Zob je žitarica koja se dugo smatrala hranom za domaće životinje, a od praktično nedavnog vremena ova hranjiva biljka se pokazala izvrsnom i u ljudskoj prehrani.

Mala povijest žitarice zob

Domovina uzgoja zobi smatra se kontinent Azija. Kada je dovezena u Europu tijekom vremena zadržala je svoju popularnost jedino u zemljama Škotskoj i Irskoj no u modernim vremenima postaje sve popularnija u prehrani ljudi, naročito vegetarijanaca.

Zob spada među najhranjivije žitarice a najčešće se konzumira u obliku zobenih pahuljica, zobenog mlijeka ili brašna te je uobičajeni sastojak u mnogim mueslima. Nutricionisti rado preporučuju zobenu kašu u svačijoj kuhinji, a zbog odličnih nutricionističkih vrijednosti ona je postala dio jelovnika mnogih sportaša.

OVDJE saznajte zašto biste pili mlijeko od zobi?

zob-1

Zašto jesti zob

Zob se smatra zdravom i poželjnom namirnicom jer snižava nivo kolesterola i šećera u krvi, pomaže u radu probavnog sustava, ujednačava djelovanje štitnjače, pomaže kod impotencije i pojačava imunološki sustav. Proteini iz zobi su jednako kvalitetni kao i proteini iz soje a mogu stajati uz bok proteinima iz mesa, mlijeka i jaja.

Zob je svoju namjenu našao i u kozmetičkoj industriji te je postao sastojak mnogih vrhunskih preparata za njegu kože.

Kako biste i vi mogli pripremiti zanimljiv i hranjiv obrok za sebe ili svoje ukućane donosimo vam recept za pripremu soka od zobi koji možete konzumirati tijekom dana.

Sastojci za pripremu soka od zobi:

1/2 litre zobi
3 litre vode

Priprema soka od zobi:
Zob namočimo u vodi i držimo je u njoj oko 8 do 12 sati na sobnoj temperaturi te sok nakon toga procijedimo i spremimo u hladnjak koji možemo piti sljedećih par dana tijekom cijelog dana.

Piše: Wish.hr
Fotografija: Victor
rpavich

Facebook Like Button