Pet najčešćih mitova o pivu koji “ne drže vodu”

Pivo je drugo najpopularnije piće na svijetu nakon čaja i kave, a prosječni Hrvat godišnje popije 80 L piva. Ipak, uz pivo se često vežu različita vjerovanja pa čak i mitovi.

Pogledajte najčešće mitove pa čak i neka znanstvena otkrića o pivu

Svakako treba naglasili da pivo sadrži određenu količinu alkohola te da pretjerano konzumiranje može dovesti do neželjenih posljedica.

Valja napomenuti kako se sve navedene pozitivne karakteristike piva manifestiraju samo kada se ono konzumira umjereno. Za zdrave odrasle ljude umjerene količine iznose 3 do 6 dL piva dnevno za muškarce i do 3 dL dnevno piva za žene.

OVDJE saznajte kako su žene vratile kult piva u modu

5 mitova i znanstvenih istina o pivu

pivski-mitovi-1

Da li pivo deblja

Uvriježeno je vjerovanje da pivo deblja odnosno da uzrokuje nastavak tzv. pivskog trbuha. Uzmemo li u obzir energetsku vrijednost koja je na razini mlijeka ili prirodnog soka od naranče, možemo zaključiti da to uopće ne mora biti istina.

Na postojanje „pivskog trbuha“ utječe jedino količina piva ili bilo kojeg drugog pića ili hrane koju konzumiramo, ali i način života.
Ne postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenje masti u predjelu trbuha uslijed konzumacije piva. Drugim riječima, ako se pridržavate preporuka nema rizika od povećanja tjelesne mase ili pojave trbuščića.

Pivo je bogato glutenom?

Polazne sirovine za pivo – ječam i pšenica izvori su glutena koji se posljednjih godina često ističe kao manje poželjna supstanca u prehrani.

OVDJE saznajte sve tajne pivskih marinada

Iako ozbiljne smetnje stvara jedino osobama oboljelim od celijakije, sve je više pojedinaca koji smatraju da su intolerantni na gluten, a bezglutenska prehrana postaje sve popularnija.

Budući da je pšenica značajno bogatija od ječma, pšenična piva sadrže veće koncentracije glutena. Nasuprot tome, lagana ječmena piva koja se najčešće piju u nas obično sadrže vrlo male količine glutena.

Naime, tijekom procesa proizvodnje dolazi do modifikacija i odstranjivanja proteina u procesu pripreme ječmenog slada i vrenja.

Nadalje, novija istraživanja pokazala su kako lager piva obično sadrže vrlo male količine glutena, a neka od njih mogu se klasificirati i kao bezglutenska. Ipak, oboljelima od celijakije preporučuje se birati prehrambene proizvode sa znakom prekriženog klasa kako bi bili sigurni da konzumiraju bezglutenske namirnice.

OVDJE saznajte kako pivo utječe na crijevnu mikrobiotu?

pivski-mitovi-2

Pivo je nezdravo

U posljednjih 30 godina znanstveni dokazi sustavno govore u prilog spoznaji kako umjerena konzumacija alkoholnih pića smanjuje stopu smrtnosti, posebice kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima.

Razotkrivanjem brojnih supstanci koje se prirodno nalaze u pivu i ovo je omiljeno piće došlo u žarište interesa brojnih znanstvenika.

Niz studija pokazao je kako umjerena konzumacija piva može pridonijeti prevenciji karcinogeneze, osteoporoze, dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti te kognitivnog slabljenja u starijoj dobi.
Ne treba zanemariti ni opuštajući učinak alkohola i hmelja te posljedično smanjenu razinu stresa što igra bitnu ulogu u razvoju bolesti današnjice koje su povezane s načinom života.

SAZNAJTE može li pivo produljiti životni vijek?

pivski-mitovi

Pivo doprinosi gubitku tekućine iz tijela

Više od 90 % piva je voda, stoga se pivo može smatrati dnevnim doprinosom unosu tekućine. Velika krigla piva volumena pola litre sadrži približno 10 g alkohola.

Sadržaj alkohola doprinosi dehidraciji, odnosno pojačanom lučenju tekućine iz tijela. Međutim, nakon što se iz tijela izluči približno 80 mL tekućine uslijed konzumacije pola litre piva, i dalje ostaje više od 4 dL koji pridonose hidraciji tijela.

Žestoka alkoholna pića nemaju takvu računicu jer potiču pojačano izlučivanje tekućine i dehidraciju tijela, a ne pridonose hidraciji.

JOŠ JEDNA ZANIMLJIVOST O PIVU
Ne možete spavati? Znate li da pivo sadrži melatonin – hormon za zdrav san

zene piju pivo piva

Pivo je tipično muško piće

Tijekom proteklih desetljeća, pivo se sustavno oglašava i pozicionira kao piće za muškarce. Međutim, novija istraživanja pokazuju da skupina pivopija nije toliko nadmoćno muškog spola, jer žene čine 37% populacije koja uživa u pivu.

Također, sve je više žena koje rade u proizvodnji piva i općenito u pivarskom biznisu.
Stoga, čini se da pivo nije tek tipično muško piće jer sve više žena uživa u kvalitetnom pivu jednako kao i muškarci.
Znate li recimo da pivo dokazano ublažava neugodne simptome menopauze?

 

Autorica teksta doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička je nutricionistica, predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te je zaposlena kao nutricionistica u KBC-u Zagreb, u Centru za kliničku prehranu.

Ujedno je predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam, dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition – ESPEN) i tajnica Adriatic Club of Clinical Nutrition.

Autorica je knjiga „Hrana pod povećalom“ i „Priče o hrani – od mesa do moussea“.
Autorica je i suautorica više objavljenih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama i udžbenicima.
Održala je niz stručnih i znanstveno-popularnih predavanja s područja nutricionizma i kliničke prehrane te surađuje s prehrambenom industrijom i nevladinim udrugama u svrhu popularizacije znanosti o prehrani.

Tekst uz odobrenje:
Tina Puhalo Grladinović, predsjednica PR odbora Grupacije pivara

Facebook Like Button