Zelena salata velika je saveznica dijeta i bržeg mršavljenja

Vrijeme je za zelenu salatu koja će savršeno pomoći u detoksikaciji odnosno čišćenju organizma, nekoj od dijeta ili kao redovita namirnica koja se dobro kombinira uz niz jela.

Može se koristiti i pripremati na različite načine, no najčešće ju koristimo u salatama, sendvičima ili kao kombinaciju s drugim povrćem i raznim začinima.
Zelena salata poznata je kao snažan antioksidans i pomoći u borbi protiv raznih bolesti.

OVDJE saznajte zašto prirodno cijeđeni sokovi nisu isti kao iz dućana
OVDJE doznajte kako smanjiti težinu i smršaviti koliko želimo

Osnovne karakteristike zelene salate

Zelena salata (Lactuca sativa) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). U narodnu je poznata kao lisnato povrće upravo zbog samog izgleda velikih listova, a mnoga kućanstva uzgajaju ih u svojim vrtovima. Njezino korištenje poznato je iz povijesnih dana, a opisi salate mogu se pronaći čak i u starom Egiptu i Rimu.

Mnogi kulinarski stručnjaci prepisuju joj afrodizijačka svojstva te smatraju da potiče hormon sreće.

Prema znanstvenim nalazima smatra se da je zelena salata svoje mjesto na našim područjima pronašla nakon Kolumbovih putovanja za čije se brodove smatra da su prenijeli ovo fino povrće.

zelena-salata

Pozitivni učinci zelene salate

Zelena salata pomaže održavanju zdrave tjelesne mase budući da ima nisku prehrambenu vrijednost, mali broj kalorija i puno vode.

Bogat je izvor vitamina A koji je potreban za zdravlje ljudskog vida.
Osim vitamina C sadrži i krom koji je važan budući da povećava osjetljivost stanica na djelovanje inzulina.

Zelena salata bogata je i folnom kiselinom, vitaminom B6, B1, B2, B5, fosfora i mangana, a veliki je saveznik u raznim dijetama.

Saznajte više o zdravoj prehrani i smršavite uz psyllium ljuskice uz sjajan recept za bezglutenske palačinke

Zasadite u vrtu ili balkonu svoju glavicu zelene salate – gdje raste i kako se sadi

Zelena salata uglavnom raste na humusnim tlima koja su vlažna te pogoduju njenom rastu. Važno je napomenuti da suha tla nisu pogodna za rast i uzgoj salate, odnosno takva salata je niže klase i kvalitete. Prema poznatim podacima najveći proizvođači salate su Kina, SAD i Španjolska.

VRSTE ZELENE SALATE

One koje stalno susrećemo u voćarnama i supermarketima su kristalka, puterica, rimska salata, iceberg ili glavatica, radič, crveni radič, endivija, hrastov list, matovilac, cikorija, rikula i mnoge druge.

zelena salata dijeta

Zelena salata u borbi protiv herbicida

Zbog svoje osjetljivosti zelena salata neće rasti na tlima koja su puna herbicida.

Jedna od pozitivnih i najznačajnijih karakteristika zelene salate je njezina mogućnost mjerenja količine herbicida u tlu. Zbog tog svojstva, salatu koriste brojni poljoprivrednici i proizvođači kako bi vidjeli stvarni sastav herbicida u tlima.

Autor: mag.nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button