
Mladi luk je proljetna poslastica koju obično na stol donosimo u obliku salate, a svoju popularnost dosiže oko Uskrsa.
Mladi luk je čest sastojak recepata azijske kuhinje gdje ga pronalazimo i ukiseljenog, dok se u Meksiku i Americi priprema ponekad na žaru. Također je odličan sastojak za omlete, a okus mu se izvrsno sljubljuje s različitim vrstama gljiva.
Luk se svijetom proširio iz Indije a postao je glasovit kao hrana kojom su se hranili robovi u starom Egiptu. Mladi luk je nedorasli plod lukovice koje se sadi u jesen ili proljeće. Ovisno o vremenskim prilikama bere se nakon 50 ili 60 dana od sadnje, kada biljka ima oko 6 listova.
OVDJE saznajte koje još sve vrsta luka postoje, koliko je luk koristan i kave sve recepte s njima možete spravljati
Medvjeđi luk prava je proljetna detoks poslastica
Juha od medvjeđeg ili šumskog luka tanjur je pun zdravlja
Omlet od tune, mladog luka i mozzarelle
Mladi luk sadrži mnoge minerale i vitamine a količinu vode koju nosi u sebi mnogo je veća nego kod “starog” luka. To ga čini namirnicom koja je pogodna za svakodnevno konzumiranje. U sebi sadrži sumpor, fosfor,kalij, kalcij, selen, mangan. Mladi luk sadrži veće količine C vitamina od starog luka te vitamine B6, E i A.
Izdvojeno
> Ova biljka odlično pomaže kod regulacije kolesterola i šećera u krvi> Mladi luk kao oblog može poslužiti za ublažavanje kroničnih upala
Razni nazivi u svijetu za mladi luk:
> Arapske zemlje: Zeleni luk
> Kina, Australija, Nizozemska: Proljetni luk
> Italija: Maleni luk
> Turska: Svježi luk
Jednostavna proljetna salata od mladog luka
Sastojci za recept:
5-6 stabljika mladog luka
1 kiselo vrhnje
ulje, sol, papar, kopar
Priprema recepta:
Mladi luk narežite na šire kolutiće. Začinite s uljem, paprom i solju. Dodajte kiselo vrhnje i salatu dobro izmiješajte. Posipajte sa sitno nasjeckanim koprom.
Dobra tek!
Piše: Wish.hr
Fotografija: Hiroyuki Takeda
I Believe I Can Fry
Basheer Tome
