Vitamin C: iskoristite moć vitamina koji rješava većinu problema

Često zaboravljamo da samo jedan vitamin može riješiti sve probleme – vitamin C.
Česte promjene temperatura, stresan i ubrzan tempo života, nedostatak pravilne prehrane i kvalitetnog sna, sve to utječe na vaše zdravlje, kožu i raspoloženje.

Nemojte čekati da vas vaše tijelo upozori na manjak vitamina C, uključite ga u svakodnevni život i iskoristite njegovu moć!

Sigurno ste mnogo puta čuli da je vitamin C važan za zdravlje organizma.
No, znate li i zbog čega?
Koja je uloga vitamina C i koja je optimalna količina koju biste dnevno trebali konzumirati?

Vitamin C, poznat i pod nazivom askorbinska kiselina pripada skupini vitamina topivih u vodi

Opće poznate su njegove koristi u borbi protiv sezonskih prehlada i gripa, no manje je poznata činjenica da je vitamin C, od svih vitamina topivih u vodi, najsnažniji antioksidans!

Nedostatak i preporučena doza

Dugotrajni nedostatak vitamina C manifestira se umorom, gubitkom apetita, nervozom, pa čak i neurološkim poremećajima poput depresije, te čini organizam podložnim za brojne infekcije.

Potpuni nedostatak vitamina C rezultira krvarenjem desni, ispadanjem zuba, oticanjem zglobova i lomljivošću kostiju, bolešću poznatiju pod nazivom skorbut.

Nekad prije, službeno preporučena dnevna doza vitamina C iznosila je 60 mg. Danas je ta granica pomaknuta na 75 do 90 mg dnevno, ovisno radi li se o muškarcu ili ženi.

No, budući da je za prevenciju oboljenja potrebno čak deseterostruko više vitamina C od preporučene dnevne doze, znanstvenici ozbiljno razmatraju povećanje preporučene doze na 100 do 200 mg dnevno.

Vitamin C pomaže pri regeneraciji kože i štiti ju

Poznat kao svojevrsni lijek, vitamin C regenerira kožu te ju čini mladolikom i svježom. Pospješuje i proizvodnju kolagena koji pomaže pri zarastanju rana i ožiljaka, a zahvaljujući svojstvu djelovanja kao antioksidans štiti vašu kožu i od štetnih UV zraka.

vitamin-c-1

Vitamin C i oboljenja

Jesen i zima je vrijeme povećane svijesti o koristima vitamina C. Bez obzira radi li se o virusnim ili bakterijskim infekcijama, vitamin C ima važnu ulogu u potpori imunološkog sustava.

U razdobljima prehlade i gripe vitamin C pomaže leukocitima u borbi protiv uzročnika infekcije. Iako ne liječi prehladu ni gripu, uzimanje povećane količine vitamina C skraćuje trajanje bolesti i ublažuje simptome.

Vitamin C djeluje i kao prirodni antihistaminik, u dnevnim dozama između 1 i 2 grama, pa je poželjni pratioc u liječenju alergijskih oboljenja.

Također, postoji više istraživanja koja potvrđuju koristi povećanog uzimanja vitamina C kod regulacije kolesterola, dijabetesa, srčanih bolesti i kancerogenih oboljenja.

Izvori vitamina C

Vitamin C je neophodan za očuvanje zdravlja i normalnih funkcija organizma. Najbolje ga je unijeti u organizam raznolikom prehranom i izvornim namirnicama.
Najbogatiji izvori vitamina C su svježe voće i povrće, a također dolazi u mlijeku, životinjskoj jetri i mesu školjaka.

Citrusi poput naranče (50 mg/100 g), limuna (40 mg/100 g) i grejpa (30 mg/100 g) su poznati i kvalitetni izvori vitamina C, no jedan od najvrijednijih izvora vitamina C nalazimo u šipku (2000 mg/100 g)! Najbogatiji povrtni izvor vitamina C je peršin (130 mg/100 g).

doručak med hrana voće
Voće i povrće s visokim količinama vitamina C

Voće Povrće
šipak peršin
kiwi crvena paprika
ribizli brokula
papaja špinat
crni ribiz kelj
citrusi krumpir
Zanimljive činjenice o vitaminu C

• Askorbinska kiselina se koristi kao dodatak konzerviranim namirnicama kako bi očuvala prirodnu boju i okus.
• Jedini sisavci koji ne mogu sami sintetizirati vitamin C su zamorci, majmuni i ljudi.
• Više od 50% ukupne količine vitamina C u voću i povrću gubi se stajanjem.
• Gotovo je nemoguće predoziranje vitaminom C – većina suvišnog vitamina C se izlučuje urinom.
• U razdobljima emotivnog ili fizičkog stresa gubitak vitamina C kroz urin je znatno povećan.
• Najviše istraživan nutrijent na internetu je, pogađate – vitamin C.

vitamin-c-3

Vitamin C u dodacima prehrani

Iako je široko zastupljen u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo, često se događa da potrebe za vitaminom C ne zadovoljimo redovnom prehranom.

Uzroci su različiti – od slabe kvalitete namirnica i gubitka vitamina termičkom obradom do oskudnog i prejednoličnog izbora namirnica. Također, na nedostatak vitamina C utječe i nemogućnost ljudskog organizma da ga uskladišti i koristi prema potrebi.

Posebno rizične skupine su pušači i pasivni pušači, dojenčad hranjena kravljim mlijekom, trudnice, stariji ljudi i osobe s jednoličnom prehranom.

U nedostatku prirodnih izvora, neophodno je posegnuti za sintetskim oblicima vitamina C u vidu kvalitetnih dodataka prehrani.

Tekst preuzet: www.sophia.hr
Naslovna fotografija: kanenas.net

Facebook Like Button