Prehladu ili gripu možete spriječiti uz nekoliko mjera predostrožnosti

Korisni savjeti za sprječavanje prehlade ili gripe.

Svake godine je ista priča. Ulovila vas je gripa i ponovno ste u krevetu i do tjedan dana. Uvjereni ste da ste učinili sve u svojoj moći kako bi izbjegli gripu ili prehladu, no jednostavno niste uspjeli. No, da li ste sigurni da ste sve radili na dobar način?

Donosimo vam neke korisne savjete kod sprječavanje prehlade ili gripe. Iako mislite da sve ovo već znate, ne zavaravajte se. Postoji jako puno toga o čemu ni ne razmišljate a utječe na vaš cijeli imunološki sustav.

Operite ruke sve do laktova

Iako je redovito pranje ruku jedan od najboljih savjeta kako bi se izbjeglo dobivanje bolesti u sezoni prehlade i gripe, često ne razmišljamo da li uopće dobro peremo ruke.

Najčešće peremo samo šake. No, nova su istraživanja pokazala da podlaktica ima više bakterija nego što se može pronaći ispod pazuha. Ako perete ruke, potrudite se da operete i šake ali i podlaktice sa sapunom, pogotovo prije nego što ćete dodirivati svoje lice ili se pridružiti za stol za vrijeme jela.

Ruke osušite papirima a ne ručnicima

Ono s čime sušimo ruke, jednako je važno kao i ono s čime ih peremo. Ako koristite ručnik duže vrijeme, proširit ćete klice po cijeloj tkanini te tako nećete moći izbjeći raznovrsne bakterije koje su se nastanile na ručniku. Papirnati ručni mogu spriječiti širenje klica, jer ih koristite jednokratno.

Neka vam noge budu uvijek tople

Istraživanja su pokazala da ako su vaše noge na toplom da možete smanjiti šanse za prehladu za čak 67 posto.
Hladne noge uzrokuju stezanje krvnih žila kod sinusa, što otežava bijelim krvnim stanicama da dođu do sluznice sinusa.

Stoga, preporučuje se da nosite papuče kod kuće te da uvijek imate udobne čarape, koje neće stiskati vaše krvne žile.

tople noge

Izađite van

Iako većina vas voli biti samo u svom toplom domu nakon napornog dana, rijetko tko izađe van i prošeće se, pa barem na pol sata.

Upravo svježi zrak može biti ključ za očuvanje vašeg zdravlja. Kada ste stalno u zatvorenom prostoru, bakterije idu u krug a toplina ih na neki način održava na životu.
Uzimajući malo svježeg zraka donijeti ćete pravo osvježenje za vaše tijelo – a najbitnije od svega, udahnuti ćete svježi zrak i očistit ćete svoj sustav.

zima hodanje žena snijeg sreća

Češće podrezujte svoje nokte

Njegovane ruke su najljepše ruke na svijetu, ali upravo one mogu biti leglo bakterija. Te bakterije mogu izazvati raznovrsne bolesti s kojima ćete se mučiti, čak i nekoliko tjedana.

Koliko često dodirujete svojim noktima lice, oči ili nos? Da li ste ikada razmišljali da vam nokti mogu stvoriti toliko neprilike u životu? Vrijeme je da otvorite oči. Kada perete ruke, usput operite i svoje nokte ispod i iznad, kako bi spriječili raznovrsne bakterije, koje vam mogu donijeti samo loše stvari.

Masaža

Počastite se barem jednom mjesečno masažom. Zašto? Upravo odlazak na masažu pomaže kod cirkulacije, čime automatski pojačavate imunitet, jer tako omogućujete da kisik dođe do svake ćelije vašeg organizma.
Tako biti ćete opušteniji, a ako niste opušteni te ste pod konstantnim stresom, više ste izloženiji virusima.

Autorica: Azra Terzić