Cikla superhrana o kojoj se ne priča dovoljno

Čaša soka od cikle nema ni blizu zamaman ni inspirativni okus kao kava s mlijekom ili svježe iscijeđeni sok od agruma. Možda više ima okus po zemlji. No, zato posjeduje nevjerojatne iscjeliteljske moći.

Sok od cikle krcat je ecencijalnim vitaminima i mineralima i jedno je od najzdravijih napitaka koji se mogu napraviti iz prirode. Osim što tijelo opskrbljuje brojnim hranjivim tvarima, sok od cikle podiže energiju organizma i ima izrazito pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav.

Evo nekoliko detaljnijih efekata cikle na organizam
Prirodan je multivitamin

Sastav minerala i vitamina u soku od cikle je impresivan. Napitak sadrži visoku razinu vitamina C, folne kiseline, beta-karoten (vitamin A) te vitamine B1, B2 i B3.
Od poznatih minerala sadrži kalij, fosfor, megnezij, cink, bakar, selen i željezo. Povrh svega, sok od cikle sadrži i razne amino kiseline.

cikla sok hrana

Podiže energiju

Nedavno objavljena britanska studija sa Sveučilišta Exeter bacila je svjetlo na neke sastojke soka od cikle koji mogu podići otpornost i energiju organizma.
Konkretno, pokazala je da su tijekom konzumacije napitka sportaši bili u stanju vježbati 16 posto dulje nego inače jer su hranjive tvari reducirale potrošnju kisika pa su se prilikom vježbanja sportaši manje umarali i bili su izdržljiviji.

Snižava krvni tlak

Znanstvenici sa Londonske medicinske škole došli su do zaključka da razina nitrata u 500 mililitara soka od cikle dnevno ima mjerljivi efekt na smanjenje krvnog tlaka.

Istraživanje je pokazalo da to smanjenje ne nastupa samo trenutno nakon konzumacije napitka već tijekom cijelog dana. Znanstvenici smatraju da nitrati u cikli proširuju krvne žile i samim time poboljšavaju cirkulaciju.

cikla

Ima dobar učinak na kardiovaskularni sustav

Osim što proširuju krvne žile, nitrati u soku od cikle smanjuju rizik od srčanih bolesti, začepljenja krvnih žila i raznih krvožilnih bolesti. Ukratko, širenjem krvnih žila srce se opskrbljuje sa više krvi, a samim time i više kisika, što srce čini zdravijim.

Godinama su liječnici pacijentima sa srčanim bolestima preporučali nitroglicerin, međutim količina nitroglicerina koju proizvodi organizam se s godinama smanjuje da bi ga tijelo na koncu potpuno prestalo proizvoditi.
Za dobrobit kardiovaskularnog sustava preporučaju se dvije čaše soka od cikle dnevno.

Najbolji način pripreme soka od cikle:

Osim vlastite sadnje cikle, najjeftiniji način je nabava svježe cikle na tržnicama i samostalna priprema soka. Sok se može pripremiti u multipraktiku ili uz pomoć štapnog miksera, nakon što se cikla očisti i nareže na sitnije kockice.
Cikla se usitnjena može ranije i malo prokuhati. Dodati jednu do dvije žličice šećera po potrebi.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button