Dragocjena glavica luka

Malo tko od nas nije bar jednom u životu za nešto što se čini bezvrijedno i jednostavno, izgovorio “ma to je luk i voda”. I time podcijenio namirnicu čija se ljekovitost slavila još u Starom Egiptu prije 6000 godina – crveni luk već je tada bio najčešći motiv na freskama egipatskih grobnica. U Srednjem vijeku je preko Italije prenesen u Europu gdje je također postao obožavan te ubrzo dobiva epitet “lijeka za sedam bolesti”. Zadah koji ostavlja konzumacija sirovog luka sigurno ga ne svrstava u omiljene namirnice, no njegove su prednosti u kontekstu zaštite zdravlja i liječenja nekih bolesti toliko značajne da neugodan miris pada drugi plan. Znanstvenici čak tvrde da što je luk jači i zadah i miris nepodnošljiviji, to je bolji za zdravlje jer je bogatiji antioksidansima. Stoga je i sasvim razumljivo da se prema tablicama dohrane luk uvodi djeci u prehranu odmah nakon 6. mjeseca.

Što je tako dragocjeno u glavici luka?

Od davnina se luk smatra snažnim prirodnim antibiotikom i antipiretikom, što je rezultat sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata. Ekstrakt crvenog luka obiluje fenolnim komponentama, a poznato je da se fenoli iz biljaka smatraju skupinom spojeva s jakim antimikrobnim djelovanjem. Crveni je luk ujedno jedan od najbogatijih izvora flavonoida, od kojih se najviše ističe kvercetin. Danas se kvercetinu posvećuje značajna pažnja u znanstvenim istraživanjima jer je dokazano da deaktivira tvari koje utječu na rast tumorskih stanica. Crvenom se luku pripisuje protuupalno, antivirusno, antifungalno, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje.

Kako ga konzumirati?

Najučinkovitija je konzumacija sirovog luka, iako se ne preporuča osobama osjetljiva želuca. Sirovi luk ima jača diuretska i dezinfekcijska svojstva, a kuhani je luk pogodan za regulaciju probave, ali nije toliko učinkovito njegovo antibakterijsko djelovanje. Za sprječavanje “težine” koju sirovi luk može izazvati u želucu, uputno ga je namakati u hladnoj vodi ili maslinovu ulju. I odstajali sirovi luk manje teško pada na želudac.

Luk

Kakav luk kupiti i kako ga čuvati?

Glavice luka trebaju biti čiste, bez oštećenja i plijesni, suhe vanjske kožice. Čuva se na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu. Primijetili ste vjerojatno da neki luk ima jači, a neki slabiji miris, kao i da jače ili slabije “peče” za oči. Istraživanja su pokazala da luk najintenzivnijeg mirisa ima najjaču antioksidativnu aktivnost, što ustvari znači da ima i najveću sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se smatra da povećavaju rizik od različitih bolesti. Dakle, što je luk jači, bolji je!

Lijek za dječje tegobe

U sezoni prehlada i gripa luk postaje poželjna i omiljena namirnica za olakšavanje simptoma. Uz to, pokazao se učinkovitim i kod alergijskog rinitisa i astme. Donosimo nekoliko recepata koje možete bez bojazni primijeniti na djeci.

Sirup protiv kašlja

> 1 kg crvenog luka
> 300 ml vode
> ½ kg meda
> 1 žličica cimeta
Kilogram crvenog luka ogulite i svaku glavicu presijecite na četiri dijela. Stavite ga u lonac i prelijte s 300 ml vode te kuhajte jedan sat na laganoj vatri povremeno provjeravajući ima li u loncu dovoljno vode. Ako je isparila, dodajte po potrebi. Žličica cimeta ublažit će neugodan intenzivan miris kuhanja luka. Nakon jednoga sata kuhanja luk će se pretvoriti u sluzavu masu koju procijedite kroz gazu te ostavite da se malo ohladi. Nakon toga pomiješajte luk s medom. Sirup se pije tri puta dnevno po jednu čajnu žličicu, a čuva se u hladnjaku. Ovako pripremljen sirup vrlo je djelotvoran protiv suhoga kašlja.

Kapi za nos od crvenog luka

> jedna glavica crvenog luka
> voda
Za pripremu otopine kojom se djeci kapa nos u slučaju upalnih reakcija koje dovode do alergija, bronhitisa, astme, potrebno je dobiti kap soka od crvenog luka kojoj se dodaje pet kapi vode. Sok od crvenog luka napravit ćete na način da očišćenu glavicu luka usitnite u kašu (možete i štapnim mikserom) te iz te kaše iscijedite sok. Otopina se djetetu ukapava u nos – jednu do dvije kapi u svaku nosnicu, jedan do tri puta dnevno. Kapaljku možete kupiti u svakoj ljekarni.

Luk

Luk uz uzglavlje

Vrlo djelotvoran način olakšavanja kod začepljenog nosića i umirivanja kašlja koji se često zbog ležećeg položaja kod djece intenzivira tijekom noći, jest oguljena i narezana glavica luka koja se postavlja uz djetetovo uzglavlje. Luk možete staviti u mrežicu (ili najlonku) te je privezati iznad uzglavlja u dječjem krevetiću. Miris u sobi neće biti nimalo ugodan, no svakom roditelju koji se susreo s noćnim mukama s disanjem svojeg djeteta, na miris luka najmanje će obratiti pažnju. Ujutro sobu dobro prozračite.

Oblozi od luka

Luk je djelotvoran i kod uboda insekata. Mjesto uboda premažite polovicom glavice crvenog luka. Ispočetka može izazvati neugodu i peckanje, ali će ublažiti bol i oteklinu.

Iako su ljekovita svojstva luka mnogobrojna i dokazana, on još nije službeno priznat kao ljekovita biljka. U suvremenoj fitoterapiji navodi se petnaestak njegovih ljekovitih svojstava i čak trideset oboljenja kod kojih luk pomaže. Najzdraviji je sirov, najnekorisniji je pržen, pa ako ručica vašeg djeteta posegne za kriškom luka prilikom otkrivanja novih okusa, pustite ga da istražuje i upozna se s njegovim okusom.

Izdvojeno

I za maminu ljepotu
Možda mama baš neće biti najugodnije društvo nakon konzumacije sirovog luka, no ako ga primijeni u kozmetici, zablistat će.

Kako biste ih ojačali, lomljive nokte na rukama trljajte svježim sokom crvenog luka. Kosu možete ojačati pripravkom od pola litre rakije u koju se stave dvije očišćene i na kockice narezane glavice luka. Luk mora stajati u rakiji dva tjedna, nakon čega se procijedi. Tom tinkturom višekratno masirajte korijen kose. Kosa postaje sjajna, jača se korijen i uklanja perut.

Luk možete koristiti i kao melem za grubu i ispucanu kožu. Dvije glavice usitnite mikserom te protisnite kroz gazu da dobijete sok. U tak sok dodajte maslinovo ulje (jednu čašicu od rakije). Melem će poprimiti miris ulja te se može koristiti više puta dnevno. Prije svake primjene pripravak promućkajte kako bi se sastojci sjedinili.