Sve što trebate znati o svakom medu

Med je namirnica koja je nezaobilazna u našim kuhinjama, pogotovo u hladnije vrijeme kad se može pronaći u šalici toplog čaja, ukusnim medenjacima raznih vrsta i oblika ili pak s lukom kao lijek za grlo. U ovome vam tekstu donosimo listu sedam vrsta meda od kojih neke možda već i imate kod kuće.

Kestenov med
Kestenov med čest je gost u našim domaćinstvima. Kao što mu samo ime govori, kako bi ga napravile pčele obilaze drvo kestena. Ovaj med je crvenkaste boja i pomalo gorkog okusa, a poznat je po svojim brojnim ljekovitim svojstvima. Idealan je kod probavnih tegoba, a i dobar je za cirkulaciju.

Med od lavande
Kakav bi med od lavande mogao biti nego specifičnog i prepoznatljivog mirisa i okusa. Baš kao što je i lavanda toliko posebna biljka da ju ljudi ili vole ili ne mogu podnijeti, takav je i med od ove biljke. Idealan je za trudnice jer pomaže kod iskorištavanja željeza iz hrane, kod grčeva, a i dobar je za probavu. Za razliku od kestena, med od lavande je svjetlije žute boje.

Ružmarinov med
Na našoj listi našla se još jedna mediteranska biljka. Riječ je o ružmarinu, odnosno medu od ružmarina. On je gotovo proziran i blagog je okusa. Dobar je za jačanje imuniteta, kod probavnih smetnji, ali i za smirenje.

vrste-meda-1

Bagremov med
Bagremov med spada među najpoznatije vrste meda. Svi smo ga okusili barem jednom u životu, najčešće je nešto svjetlije boje, a ima pregršt kvaliteta. Pomaže kod nesanice, blagog je okusa, pomaže kod problema s krvožilnim sustavom, a dobar je i za smirenje.

Med od maslačka
Znate li da postoji i med od maslačka? Od biljke koja se može pronaći na brojnim livadama i travnjacima može se napraviti med koji je dobar za dišne putove, protiv kašlja, ali i kod probavnih smetnji.

Livadni med
Kakva bi to lista bila da ne spomenemo sveprisutni livadni med. Kao što mu i samo ime govori, on se dobiva od peluda raznog cvijeća koje se može pronaći na livadama. Dobar je za djecu i mlade, ali i za starije osobe. Može se konzumirati preventivno, ali i ciljano jer ima široku primjenu. Blagog je okusa, dobar je za podizanje imuniteta, a ima i antiseptičko djelovanje.

med-1

Med paulovnije
Na samom kraju liste našao se med od paulovnije, biljke odavna poznate u svijetu, a odnedavno u kod nas. Riječ je o drvu s mnogo kvaliteta i prekrasnim ljubičastim cvjetovima. Ovaj je med svjetlije boje, a dobar je kod želučanih tegoba i bolesti dišnih putova.

Ovo je samo malen broj različitih vrsta meda, namirnice koja bi se trebala naći na svačijem jelovniku, ako ne kroz cijelu godinu, onda barem kada je hladno. Od nje možete napraviti ukusne kolače, ali i zaštititi organizam od bolesti te poraditi na jačanju imuniteta. Vaše će vam tijelo biti zahvalno.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button