Bundeva očaravajući lijek iz prirode

Bundeva su očaravajuć lijek iz prirode, bile velike ili male, žuto-zelene, narančaste ili duguljaste, bundeve su ukusne u svakom jelu, ali su i izvrsna preventiva ili lijek kod mnogih poteškoća..

Bundeva svoje porijeklo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike, ali je poznato i to da su je još u drevnom Egiptu, u antičkoj Grčkoj te starom Rimu, sušili na suncu i od nje izrađivali zdjele, plitice i raznovrsne tanjure.

Europa se tek dobro upoznala s bundevom tek u 16 stoljeću, kada su je iz Južne Amerike donijeli Španjolci.

Danas, osim što ju koristimo kao jelo ili kao ukras, bundeva ima čarobne ljekovite sastojke koji nam mogu pomoći u bitkama protiv raznovrsnih bolesti.

Stoga smo krenuli u potragu i saznali o bundevi nešto što većina možda i ne zna, a to je bundeva može služiti i kao lijek te tako biti od velike pomoći.

KRENIMO IZ POČETKA

Da bismo znali kako nam može pomoći kao lijek, prvo moramo vidjeti što to bundeva sadrži.

Meso bundeve sadrži oko 93% vode, 1% bjelančevina, 5% ekstraktivnih tvari bez dušika, vrlo malo ulja, karotenoida, vitamin C, enzim, te mnogo manganovih soli.

Sjemenke sadrže oko 30% bjelančevina, 25-38% masnog ulja, oko 5% smole, nešto šećera i pektina.

Ulje bundeve, tamno zeleno-smeđe boje s crvenim odsjajem, ima 45% linoleinske, 25% oleinske, 30% palmitinske i stearinske kiseline. Bundevino ulje lako je probavljivo što je mnogima vrlo značajno za prehranu.

buča tikva hrana bundeva

U narodnoj medicini bundeva može pomoći na raze načine

Želite imati čistu i svježu kožu?

Od bundeve napravite masku tako da od mesa bundeve napravite pire, te ga stavite i ostavite na licu petnaestak minuta, nakon čega ju samo isperite mlakom vodom. Vaša koža će biti prekrasna, a proširene pore će se pročistiti i suziti.

Sredstvo protiv crijevnih parazita

Bundeva je neotrovan antihelmintik, pa se može davati i djeci i to tako da se 150-200g svježe očišćenih sjemenki pomiješa s medom te se tako svježe pripremljeno odmah daje djetetu da pojede.

Odrasli ovaj pripravak uzimaju u omjeru od 400 g najbolje između 6 i 7 sati ujutro, a nakon pola sata trebaju popiti 1 veliku žlicu ricinusova ulja za čišćenje, zatim šalicu crne kave, ili nakon 2 sata 1 veliku žlicu gorke soli u čaši vode.

Večer prije trebate jesti salatu od luka, patlidžana, rajčice, kupusa i slično, po mogućnosti s 1 haringom, kako bi želudac pripremili, a parazite uzbunili. U to vrijeme ne smije konzumirati ništa drugo!

Sredstvo protiv psorijaze

Od bundeve možete napraviti sok ili ako više volite pečeno ili kuhano meso od bundeve, koje će vam pomoći u borbi protiv psorijaze. Za tu svrhu bundevu bi trebalo jesti svaki dan dok joj je sezona, najbolje pripremljenu svaki put na drugi način, kako ne bi dosadila.

Pogledajte neke jako fine recepte s bundevom:
Juha od bundeve prema receptu blogerice Katarine
Crvena juha od bundeve, leće i zlatnog lana
Obožavani rižoto s hranjivom bundevom

Ona je i lijek protiv upale tankog crijeva, krvavog proljeva i smetnji mokraćnih organa, osobito povećane prostate.

Bundeve mogu pomoći u uklanjaju bradavica

Da bi ste uspjeli ukloniti bradavice, trebate polagano uzeti prašnike iz sredine cvijeta bundeve, te ih malo zgnječiti i tim prahom natrljati dvaput dnevno bradavicu. Nakon nekog vremena bradavice će same nestati a vaša koža će biti lijepa i svježa.

Facebook Like Button