Tradicionalna grah salata

Tradicionalno se grah salata posebice priprema u Međimurju, Podravini i Zagorju s bučinim uljem kao prilog uz mesna jela.

Izdvojeno:

> Za pripremu salate možete koristi i mladi grah
> Žestinu luka možete smanjiti ako luk prethodno lagano zarežete na četiri dijela i potopite u vodu oko 15 minuta.
> Umjesto priloga uz mesno jelo u salatu možete dodati i kuhane govedine te dobiti pravi zasitni samostalni obrok

Tradicionalne sorte graha koje se uglavnom koriste su smeđi graha ili trešnjevac međutim u salatu se može dodati i nekoliko raznih vrsta odjednom, poput zelenčeka, bijelog ili crvenog graha koje će unijeti boje u salatu. Grah se može spariti s mnogobrojnim sezonskim namirnicama poput mladog luka, mahuna, rajčice, kupusom i ostalim povrćem a pogodan je za kombiniranje sa sirevima tipa kozjeg ili feta.

Osim kuhanja grah iz konzerve je također dobar za izradu salata te može znatno ubrzati vrijeme pripreme.

Tradicionalna grah salata

Sastojci za recept
20 dag graha
1 glavica luka
bučinog ulja
ocat, papar, sol

Priprema
Grah stavite namakati preko noći. Kuhajte ga dok ne omekša i procijedite. Luk narežite na kockice, otprilike veličine graha, te pomiješajte s ohlađenih grahom i začinite s bučinim uljem, octom, soli i paprom prema želji.

Dobra tek!