Češnjak najbolji čovjekov saveznik

Češnjak je odličan saveznik u prevenciji održavanja zdravlja, a veliki je neprijatelj raznim bolestima.

Da li ste znali, da je možda ono znanje koje imate o češnjaku samo djelić njegove moći?
O ovoj čudesnoj biljci postoji toliko zanimljivih i korisnih informacija, a nova saznanja o njemu otkrivaju nove razine.

U povijesti su Egipćani jeli češnjak da bi bili snažniji i izdržljiviji, a Grci su ga konzumirali prije natjecanja na Olimpijskim igrama.

Osim što ga koristite kuhinji, radi jedinstvene arome, češnjak možete koristiti kao antibakterijsko i antivirusno sredstvo zbog njegovih svojstava koja pomažu u raznovrsnim zdravstvenim tegobama.

Češnjak se uzgaja u vrtovima kao začin. To je lukovica sastavljena od lučica (češnja), omotanih bijelom kožom. Cvijet je crvenkasto bijel, na dugim peteljkama. Cvate od lipnja do kolovoza. Upotrebljava se njegova lukovica koja je ljutog okusa.

Sadrži bjelančevine, celulozu, šećer, jod i kremičnu kiselinu, organske kiseline, mineralne soli, vitamine, fermente, nezasićene sumporne spojeve, zatim isparljivo eterično ulje allicin koje ima jaku baktericidnu moć kada je riječ o stafilokokima, piogenim streptokokima te bacilima tifusa, kolere, dizenterije i coli-bacilima, a liječi i crne kozice.

cesnjak1

Blagodati češnjaka

Češnjak sprječava svako truljenje u tijelu. On čisti od otrova, a jetru i bubrege potiče na bolji rad i tako pospješuje mokrenje. Umjereno uziman s lukom sprječava zakrečenje žila te snizuje previsoki tlak.

Liječi od astme, reume, šećerne bolesti, kronične tuberkuloze, kolere, tifusa, bolesti srca, koristi se protiv glavobolje, razdražljivosti, umora i nesanice. Kod bronhitisa ubija bakterije i olakšava iskašljavanje sluzi. Istjeruje crijevne parazite i pojačava stvaranje pljuvačke.

Pripremanje različitih lijekova od češnjaka

> Veliki kašalj se liječi tako da se glavica češnjaka ispeče na žeravici s pepelom, zatim se oguli, dobro istuca i pomiješa s vrcanom medom; uzima se svaki sat po jedna velika žlica.

> Nekada češnjak nazivamo i “smrdljivom ružom”. No, on zapravo može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju. Pomiješajte mljeveni češnjak s vodom i dobivenom tekućinom pošpricajte listove ruže.

Izdvojeno:

> Vrući češnjak ispečen na žeravici s pepelom, stavljen na zub i zubno meso, liječi od zubobolje i upale zubnog mesa.
> Češnjak zdrobljen i pomiješan s nekuhanim mlijekom ili slatkim vrhnjem liječi od boli u prsima.
> Radi liječenja od tuberkuloze treba dnevno pojesti 2-3 češnja s crnim domaćim kruhom i slaninom.
> Protiv kamenca mokraćnog mjehura pije se triput dnevno po čaša bijelog vina u kojemu je kuhan češnjak.
> Protiv truleži u ustima treba češnjak kuhati u vinskom octu, pa time 5-6 puta dnevno grgljati i ispirati usta.
> Istucan sirov češnjak, pomiješan s malo vinskog octa, privija se i liječi na crni prišt

Lijekovi od češnjaka uzimaju se prije jela. Pripremaju se na slijedeći način:
Za macerat se 250 g osušenog i zdrobljenog češnjaka prelije litrom 90 postotnog alkohola i nakon 20 dana, odlije i filtrira.

Za češnjakov ocat macerira se 50 g češnjaka 10 dana u 100 g vinskog octa, a zatim se procijedi kroz lanenu krpu.

Eterično ulje češnjaka dobiva se iz zdrobljenih svježih glavica češnjaka, destilacijom pomoću vodene pare.

Alkoholaturu pripremamo tako da 200 g zdrobljenog, posve svježeg češnjaka pomiješamo s 1 l 90 postotnog alkohola, u kojemu se on moči oko 10 dana, a zatim procijedi i filtrira.

Napomena:
Koliko god prikazali sve prednosti češnjaka, trebamo naglasiti da on nije za svaku osobu. Osobe koje koji koriste lijekove za razrjeđivanje krvi, trebaju ga izbjegavati jer češnjak potpomaže kod zgrušavanja krvi. Osim toga, češnjak se ne bi trebao konzumirati prije operacije.

*Informacije sadržane u ovom članku su isključivo informativne naravi te nam nije namjera davati zdravstvene savjete. Molimo posjetite liječnika za bilo koja pitanja o zdravlju.

Facebook Like Button