Konoplja: sve tajne čarobne biljke

Poznata biljka o kojoj pričaju brojni znanstvenici diljem cijelog svijeta svojim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje izazvala je veliki interes javnosti.

Mnogi zagovornici korištenja produkata konoplje smatraju da je sramotno da se u 21. stoljeću ovako malo govori o biljci koja je itekako korisna. Konoplja (Cannabis sativa L.) je jednogodišnja zeljasta biljka koju čovjek uzgaja još od davnina.

Povijest kultiviranja konoplje duga je više od 6000 godina, a najznačajniji period je od 16. do 18. stoljeća u području Azije, Europe i Sjeverne Amerike gdje se uzgajala u značajnijim količinama. Od tada pa do današnjih dana uzgoj konoplje doživljava krizu te je znatno smanjena površina uzgajališta, no u posljednje vrijeme konopljarstvo doživljava svoj ponovni procvat.

Sjemenke konoplje bogate su vitaminima A, C i E, mineralima i B-karotenom. Od minerala najznačajniji su kalij, magnezij, fosfor, kalcij, sumpor, željezo i cink.

OVDJE saznajte koliko je konopljino ulje moćna saveznica zdravlja

Konoplja u tekstilnoj industriji

Vladarica tekstilne industrije je upravo ova čarobna biljka. Konoplja je biljka koja se prvenstveno uzgaja za potrebe tekstilne industrije, odnosno za dobivanje vlakana namijenjenih proizvodnji tekstila, papira, konopa, itd. Važno je napomenuti da je za proizvodnju konoplje važno i zrno koje se može koristiti za proizvodnju ulja.

Konopljino vlakno i zrno,se za razliku od hašišne ili indijske konoplje, ne mogu zloupotrebljavati za proizvodnju droge, bilo za medicinske ili rekreacijske svrhe, zbog niskog sadržaja psihoaktivne komponente THC-a.

konoplja 1

Konopljino sjeme

Konopljino sjeme je vrlo bogato jer sadrži osam esencijalnih aminokiselina, vitamina B kompleksa i vitamina E. Također je važno napomenuti da ima višestruku količinu visoko nezasićenih masnih kiselina što je jako važno kada je riječ o prehrani čovjeka. Znači u svom sastavu sadrži kiseline koje nazivamo omega-3 masne kiseline.

Konopljino ulje je jedino ulje koje sadrži GLA-u (esencijalna masna kiselina rijetko prisutna u prirodi). Možemo ju naći samo u majčinom mlijeku, a sintetizira se do pedeset godina starosti. Važna je za naš organizam jer balansira biološke procese u organizmu.

Zdravstvene koristi konopljinog ulja

Konopljine ulje pomaže u cijelom nizu bolesti. Olakšava brojne bolesti, koriste ga bolesnici koji imaju astmu, glaukom, epilepsiju pa čak i ljudi oboljeli od AIDS-a. Koristi se kod dijabetesa (pomaže djelovanje živaca), osteoporoze, bolesti očiju, alergija, pms-a, menopauze, artritisa, alkoholizma, problema s prištićima i aknama, suhoće i svrbeža kože, kod visokog krvnog tlaka i problema s čirevima i mnoge druge.

U svijetu se rade brojna znanstvena istraživanja kojim se želi dokazati da GLA masna kiseline pomaže kod izlječenja raka odnosno ubija stanice raka čuvajući zdrave stanice.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button