Lavanda kraljica bilja koja očarava svojim svojstvima

Blagodati lavande poznate su iz povijesnog doba, a među starijom populacijom se naziva i narodnim lijekom.

Danas u svijetu postoji mnogo vrsta, podvrsta i sorti lavande. Zbog svojih svojstva upotrebljavala se za razne svrhe poput medicine, pri kulinarstvu, za pranje rublja, smatrala se afrodizijačkim cvijetom, dezinfekciju, higijenu tijela, a danas se male vrećice s mirisom lavande stavljaju u prostorije i ormare kako bi osvježavale prostor te otjerala moljce>.

Prema nalazima smatra se da lavanda potječe od prije 2500 godina, a njezini korijeni vuku podrijetlo s grčkih otoka.

Osnovne činjenice o lavandi

Lavanda pripada rodu biljaka iz porodice Lamiaceae. To su jednogodišnje i višegodišnje vrste u obliku trava ili grmova. Kao što smo napomenuli, njihovo porijeklo dolazi iz Grčke, a danas su rasprostranjene na cijelom Mediteranu, JI dijelovima Indije i cijele Afrike.

Ova biljka ljubičaste je boje, a njezin naziv dolazi od latinske riječi lavare, što znači kupanje odnosni čišćenje. Postoji oko 25-30 vrsta lavande, a njihova funkcija je uglavnom dekorativna, komercijalna i kozmetička.

Zašto je lavanda dobra?

Osim što lavanda ima veliku funkciju u kozmetičkoj industriji i proizvodima za uljepšavanje, ona također posjeduje i druga važna svojstva: djeluje antibakterijski, njezine ljekovite sposobnosti ublažavaju kod problema s disanjem, dezinfekcijsko djelovanje, koristi se kao sredstvo protiv bili te kod previjanja rana, zaštita od infekcija, smiruje i jača živce, uklanja nervozu, razdražljivost, depresiju, nemir i nesanicu, pomaže kod neuralgija, išijasa, vratobolje i lumbaga, pomaže kod problematičnih akni, prehlada i probave.

U obliku čaja koristi se za smirenje i postizanje ravnoteže u ljudskom tijelu.

lavnada_2

Lavanda u kozmetičkim svrhama

U današnje moderno doba pozitivna svojstva lavande koriste se također i u kozmetičkoj industriji. Poznato je da se lavanda koristi za raznovrsne tretmane uljepšavanja u raznim oblicima poput kupki, eteričnih ulja, krema i losiona za tijelo.

Mnogi je nazivaju kao biljku s čarobnim svojstvima budući da pomaže kod regeneracije kože, odnosno pomlađuje i regenerira kožu te ima veliki učinak na ljudsko zdravlje.

Proizvodi od lavande svakako opuštaju tijelo, pročišćuju organizam, obnavljaju suhu kožu i pomažu kod održavanja tonusa kože.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button