Dan uz supervoće borovnice: integralne palačinke koje će vas oduševiti

Započnite dan s borovnicom, supervoćem dokazano prepunim nutrijentima koji izgrađuju i pomlađuju naše tijelo.

Jedna stara poslovica kaže “Doručkuj kao kralj, ručaj kao građanin, večeraj kao prosjak”!
Kvalitetna i uravnotežena prehrana je najbitnija za naše tijelo. Doručkom pružite svom organizmu vitamine i minerale kako bi ste nahranili svoje tijelo te uložili vrijeme u svoj zdrav život.

Prednosti doručka

> Energija – doručak je izvor visokokvalitetnih proteina, ugljikohidrata i masti. Na taj način doručak će nahraniti naše mišiće i manje ćemo se osjećati umornijima..

> Raspoloženje – doručak nas čini opuštenijima. Kako nam podiže energiju tako nam stavlja i osmijeh na lice jer tada više nismo toliko razdražljivi i umorni.

> Težina – doručak nam pomaže pri gubitku kilograma.

> Koncentracija – poboljšava koncentraciju, razumijevanje i memoriju te smo sposobniji riješiti neki određeni problem

Prednosti supervoća borovnica kao idealnog izbora u prehrani

Borovnica je malo čudesno bobičasto voće, puno skrivenih ljekovitih svojstva. Raste kao maleni višegodišnji grm na ograncima šuma kiselijeg tla, te njezini listovi izbijaju krajem travnja do početka svibnja, opadaju krajem rujna do listopada, a njezine plodove možete brati tijekom ljetnih mjeseci.

S obzirom na svoju nisku kalorijsku vrijednost, čini se odličnom namirnicom u bilo koje doba dana. Imaju protuupalno djelovanje te štite od bolesti srca. Izvor su flavonoida i antocijana koji je zaslužan za tamnu boju borovnice. Obiluju vitaminom B2, C i E te sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna.

Energetska i nutritivna vrijednost

> 100 g svježih borovnica sadrži: 14.00 g ugljikohidrata, 0. 40 g masti, 0.20 g proteina.

> Mineralna svojstva borovnice: 14.00 mg kalcija, 0.70 mg željeza, 0.00 mg magnezija, 11.00 mg fosfora 80.00 mg kalija, 1.00 mg natrija

> Vitaminska svojstva borovnice: 0.01 mg vitamina A (retinol ili karoten), 0.02 mg vitamina B1 (tiamin, aneurin) 0.02 mg vitamina B2 ili riboflavina 0.00 mg vitamina B6 ili piridoksina, 14.00 mg vitamina C ili askorbinske kiseline – 0.00 mg vitamina E ili tokoferola

borovnica
 

Zdravstveni benefiti borovnice

> Ljekoviti dio borovnice je njezin list i plod. List sadrži oko 20% katehinskih tonina, 18% šećera, dosta minerala i antocijana, arbutina te organskih kiselina, dok plod sadrži organske kiseline, šećer, bojene materije, karotin, vitamin C i B.

> Zdravstvene prednosti su zaštita od degenerativnih bolesti, koje uključuju kardiovaskularne bolesti, makularne degeneracije, karcinoma, bolesti mozga; snižuju povišeni krvni tlak, sprječavaju nastanak masnih stanica, pomažu pri procesu mršavljenja, smanjuju izglede za razvoj hipertenzije, ljekovito djeluju kod bolesti jetre, astme i kod oporavka mišićnog tkiva.

> Također, uz svoj najmoćniji antioksidant, borovnice poboljšavaju učenje, kongenitivne funkcije, potiču rad crijeva, uspješno uklanjaju bakteriju Escherichia coli, potiču cirkulaciju i širenje krvni žila, poboljšavaju vid te smanjuju rizik nastanka bolesti očiju.

Izdvojeno:
Osobe koje imaju problema s kalcijevim oksalatima, preporučuje se da se prvo poistovjete s doktorom prije nego što krenu konzumirati borovnice

palacinke s borovnicom
 

Integralne palačinke s borovnicom

Započnite svoj dan s laganom podrškom za zdravlje – palačinkama. Ove zdrave i ukusne palačinke od integralnog tijesta, vašem organizmu ali i probavi, donijeti će samo najbolje rezultate.

Recept za integralne palačinke s borovnicom

Sastojci za recept:

175 grama integralnog brašna
250 ml mlijeka
1 jaje
45 g šećera
1 žličica praška za pecivo
45 g šećera
suncokretovo ulje
džem od borovnice

Priprema recepta:

Za početak izmiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer, te u sredini napravite udubljenje u kojem ćete razbiti jaje i isipati polako pola čaše mlijeka.
Zajedno miješajte dok ne dobijete glatku i gustu smjesu koju ćete staviti na tavu. Ako smatrate da ju trebate dodatno razrijediti koristiti mlijeko i miješajte dok ne dobijete smjesu koju želite.
Palačinke pecite na tavi koja je premazana suncokretovim uljem dok ne poprimi zlatnu boju s obje strane.
Pečene palačinke na kraju umotajte u kuhinjsku krpu, kako bi vam ostale mekane te ih namažite s džemom od borovnice i poslužite na stol

Dobar tek!