Kako Španjolci započinju svoj dan i čime napune baterije za nove radne pobjede? Otkrivamo vam posebnosti doručka u Španjolskoj.
Od malih nogu nam govore kako je doručak najvažniji obrok u danu. To je prvi obrok kojim započinjemo novi dan stoga je važno da bude bogat namirnicama koje su potrebne našem organizmu kako bi imali dovoljno energije za sve izazove koji nas očekuju.
Kako doručkuju pravi Španjolci
Doručak je u Španjolskoj vrlo jednostavan – čine ga uglavnom kava, čaj ili vruća čokolada koji se poslužuju s prženim slatkišima zvanim churro. No, takav je običaj čest u većim gradovima, gdje zbog ubraznog ritma života ne stignu pripremiti obilniji obrok. Uz šalicu kave znaju pojesti tost s maslinovim uljem, koje je česta namirnica u španjolskoj kuhinji. Nakon što se potpuno razbude, što je najčešće kada se spreme i dođu na posao, pojedu ipak nešto konkretnije poput omleta ili zapečenog sendviča sa šunkom i sirom poznatog kao sandwich mixto.
Ovisno gdje ste u Španjolskoj
Ono što Španjolci imaju za doručak ovisi ne samo o načinu života, već i o dijelu zemlje u kojem žive. Tako na primjer farmeri čiji je posao fizički naporan započinju svoj dan obilnim i kaloričnim doručkom kako bi imali snage i energije da obavljaju težak fizički posao.
Za razliku od njih, oni koji žive u gradovima, misleći zapravo na one koji ne rade fizičke poslove, već one uredske, imaju skroman doručak. Neki od popularnijih sastojaka za doručak u Španjolskoj su kava, kruh, rajčica, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sol i dimljena šunka. To su ujedno i sastojci jela nazvanog Pan tumaca, obroka koji obilježava doručak u Kataloniji. Naime, doručak u Španjolskoj razlikuje se s obzirom na samu geografiju Španjolske. U Andaluziji je većina hrane ljuta i jako začinjena, dok je zapadna regija Estremadura poznata po kobasicama i šunki koji su tamo često važan sastojak doručka.
Danas je Španjolska otvorena za različite kulture širom svijeta od kojih preuzima razne običaje i navike. Oni su iz Amerike u Europu donijeli namirnice koje se u kuhinjama diljem Europe koriste gotovo svakodnevno. Tijekom prošlosti Mauri su imali velik utjecaj kako na samu Španjolsku kao državu, tako i na njihovu kuhinju, što se i danas pozna po uporabi namirnica koje su Mauri donijeli na to područje, kao što su mljeveni bademi i začini poput šafrana, cimeta, muškatnih oraščića i sezama.
Originalan Španjolsi doručak dosta je nalik Hrvatskom
Doručak na španjolski način uključuje nekoliko vrsta kruha, maslaca, džema te maslinovo ulje i prirodan voćni sok, a kava zaokruži ciklus doručka, razbudivši Španjolce za dan koji je pred njima.
Autorica: Ema Vuković