Španjolska zemlja vedrih ljudi, vatrenih plesova i nevjerojatno ukusne hrane

Španjolska je zasigurno jedna od najatraktivnijih turistička odrednica jugozapadne Europe u kojoj uživaju sva osjetila.

Kraljevina Španjolska prostire se na oko 504 tisuće četvornih kilometara u jugozapadnoj Europi. Zauzima veći dio Pirinejskog poluotoka, a graniči s Francuskom i Andorom na sjeveru, s Portugalom na zapadu, te s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu. Pod njenom vlašću nalaze se Balearski otoci u Sredozemnom moru, Kanarski otoci na Atlantiku, sjevernoafrički gradovi Ceuta i Melilla, kao i enklava Llivia u francuskim Pirinejima.

Španjolski reljef je uglavnom povišen, pa se njenim teritorijem protežu planinski lanci: Kantabrijsko gorje, Pirineji, Ibersko gorje i Andaluzijsko gorje. Istovremeno, njena obala je strma i slabo razvedena. U zemlji živi oko 46 milijuna stanovnika, od čega najviše ima Španjolaca, ali i značajan broj Katalonaca, Galjega i Baska. Španjolska je i iznimno razvijena zemlja, a jedna od vodećih grana gospodarstva jest upravo turizam.

Glavni grad – Madrid – smjestio se u središtu Pirinejskog poluotoka. Predstavlja važno ekonomsko i prometno središte Španjolske, ali i Europske Unije, te nezaobilaznu turističku destinaciju. Turisti rado posjećuju gradsko središte Cordobe pod zaštitom UNESCO-a, gradove Sevillu i Valenciju, kao i Guggenheimov muzej u Bilbau.

OVDJE proučite lokalni vodič po Cordobi: Ove stvari ne smijete propustiti u andaluzijskoj prijestolnici

Madrid i Toledo fenomenalna zimska kombinacija za odmor
La Rioja španjolski trezor vrhunskih vina i raskošne ljepote
Španjolski grad Sevilla krije Plaza de America lokaciju koja je mjesto nevjerojatnih prizora

Španjolska kuhinja izuzetno je cijenjena u svijetu. Temelji se na kombinaciji mesa i morskih plodova, koje se obilno začinjavaju cimetom, šafranom, muškatnim oraščićem i sezamom.
Poznati su po gazpachu, hladnoj ljetnoj juhi od rajčice, luka, krastavac, tapasima , malim zalogajima mesa, ribe ili voća, kao i po paelli (rižotu s morskim plodovima, povrćem i mesom). U zemlji se rado pije sangria (crno vino pomiješano s voćem), šeri, ali i alkoholna pića od badema.

madrid

Znamenitosti i turističke atrakcije u Španjolskoj:
Morski provod

Španjolska je prvenstveno ljetna turistička destinacija, jer nudi mnoštvo pješčanih plaža uz Sredozemno more, ali i Atlantik. Popularna ljetna odredišta su Costa Brava, Costa Blanca, Costa del Sol, kao i otoci Mallorca ili Tenerife. Ljubitelji neobuzdanog noćnog života, pak, upućuju se i na balearski otok Ibiza na Sredozemlju.

Glavni grad

Istražite Madrid i njegove znamenitosti! Obavezno posjetite muzej Prado koji okuplja neka od najznačajnijih umjetničkih dijela na svijetu. Obiđite madridsku katedralu, glavni trg – Plaza del Sol i gradski simbol – Palacio de Comunicaciones. Na raspolaganju vam je i posjet Plazi de Toros de Las Ventas – gradskoj areni u kojoj se organiziraju borbe s bikovima.

OVDJE saznajte koji su gradovi Španjolske jedni od najatraktivnijih za obavezni obilazak i proputovanje

San Sebastián – mali grad velikih dojmova

alhambra

Španjolska divljina

Želite li otkriti španjolsku floru i faunu uputite se u Nacionalni park Sierra Nevada, koji se proteže na oko 85 tisuća hektara na jugoistoku zemlje. Ovo područje spada i u najviše dijelove Španjolske, ponosi se s  dvadesetak vrhova iznad 3000 metara nadmorske visine – pa je savršeno i za ljubitelje planinarenja, a u zimskim mjesecima i skijanja.

Nogomet i flamenco

Turisti obožavaju i Barcelonu koja se smjestila podno planine Collserola na granici s Francuskom. Razgledajte Segradu Familia, Picassov muzej, kao i gradske zgrade pod zaštitom UNESCO-a: Palaču katalonske glazbe i Bolnicu sv. Križa i sv. Pavla. Pogledajte nogometni klub Barcelona na djelu, ali i zavodljive ritmove španjolskog flamenca u nekom lokalnom klubu ili restoranu.

barcelona

Arheologija

Ljubitelji povijesti kreću put grada Cadiza u istoimenoj pokrajini na jugu zemlje. Pretpostavlja se da su ga osnovali stari Feničani u 11. st. prije Krista, što ga čini najstarijim gradom Španjolske, ali i zapadne Europe. Na raspolaganju su vam brojne palače, crkve, tornjevi i utvrde iz različitih povijesnih perioda, kao i ostaci rimskog kazališta.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo (97 posto stanovništva)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najbrži i najlakši način – zrakoplovom – glavna zračna luka Španjolske jest Madrid-Bajaras International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Best Western Atlantico i hotel Preciados u glavnom gradu. U Barceloni odsjednite u hotelu Montecarlo.
Restorani: Mama Gus  i restoran La’Cachuffo  u glavnom gradu, te restoran Con Gracia u Barceloni.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava hrvatske državljane na oprez prilikom obilaska većih turističkih središta – osobito Barcelone, u kojoj je znala djelovati baskijska separatistička skupina.
Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta. Također, španjolska voda iz slavina nije dobra za piće, pa upotrebljavajte isključivo onu iz boce.

Facebook Like Button