San Sebastián – mali grad velikih dojmova

Ovaj mali, ali nadasve šarmantan gradić, San Sebastián, smjestio se na obali Biskajskog zaljeva koji leži na sjeveru Španjolske, a ujedno pripada baskijskoj provinciji Gipuzkoa gdje je poznat i pod imenom Donostia.

Unatoč činjenici da u njemu živi manje od 190 tisuća stanovnika,San Sebastián svojim prirodnim ljepotama, arhitekturom, kulturnim događanjima, ljubaznošću mještana i vrhunskom gastronomskom ponudom podjednako parira bilo kojem većem gradu Španjolske.

Čitavim gradom teče rijeka Urumea, a okružuju ga planine Igueldo i Ulia te planina Urgull koja se nalazi u njegovom samom središtu i s koje se pruža prekrasan pogled na obalu.

Upravo je obala s bijelim pjeskovitim plažama za vrijeme Belle époque, odnosno mirnodopske ere prije Prvog svjetskog rata, bila omiljeno mjesto mnogih europskih imućnika koji su ovdje provodili nezaboravna ljeta.

san-sebastian-2

Međutim, u koje god godišnje doba odlučili posjetiti ovaj „Pariz u malom“, budite sigurni kako će on u potpunosti opravdati titulu Europske prijestolnice kulture, koju je uz poljski Wroclaw s ponosom ponio 2016. godine.

Povijest koja ocrtava snagu duha stanovnika

Povijest San Sebastiána seže još u davnu 1180. kada ga je osnovao Sančo VII. Navarski, a svojom jedinstvenom lokacijom predstavljao je savršeno lučko i vojno središte tadašnje Europe. Unatoč velikim kamenim zidinama koje su ga opasavale i tako štitile od neželjenih napada, grad je u 15. i 16. stoljeću pretrpio nekoliko ratova.

Za vrijeme 1813. u sukobu napoleonskih i anglo-portugalskih snaga, grad je opljačkan, razrušen i spaljen, no voljom lokalnog stanovništva naknadno je u potpunosti rekonstruiran, a događaj je ovjekovječen ulicom koja nosi naziv datuma tragedije – 31. kolovoz.

san-sebastian-8

Svoju je najveću popularnost San Sebastián doživio za vrijeme 1845. kada ga je zbog problema s kožom na preporuku liječnika, posjetila španjolska kraljica Isabella II., a njezine redovite posjete označile su početak ekonomskog i društvenog rasta.

Međutim, grad u jednom periodu pada u ruke generalu Primeru de Riveri i cijela baskijska regija postaje krvavo poprište Španjolskog građanskog rata. Nekoliko desetljeća kasnije, napokon se približava demokraciji te je on danas, unatoč političkim previranjima, mjesto ljudskog suživota i međusobnog poštovanja.

san-sebastian-3

Neizostavna mjesta koja vrijedi razgledati

San Sebastián prepun je povijesnih zgrada iz razdoblja gotike, renesanse i baroka koje nepogrešivo oslikavaju svu raskoš njegove arhitektonske scene. Atmosferu ovog jedinstvenog gradića doživjet ćete prema kojem god smjeru se zaputili, ali ipak vrijedi znati gdje se kriju njegovi posebni dragulji.

Razgledavanje je najbolje započeti odlaskom u Parte Vieja, odnosno stari dio grada sazdan od uskih uličica u kojima je koncentriran najveći broj restorana i barova na svijetu.

Prije nego se umorite i u jednom od njih potražite osvježenje, posjetite crkvu Santa María del Coro i trg Constitution kojeg mještani zovu i „la consti“.
Zatim se valja lagano prošetati do muzeja Telmo, najstarijeg muzeja Baskije, posvećenog upravo njezinoj bogatoj kulturi i povijesti. Također, potražite gradsku vijećnicu, grandioznu građevinu smještenu uz samu obalu grada i bajkovite Alderdi-Eder vrtove.

san-sebastian-6

Nešto južnije od starog dijela San Sebastiána nalazi se i njegov romantični dio, jednostavno nazvan Zona romántica. Ovaj dio grada obiluje trgovinama i galerijama od kojih je jedna od poznatijih Altxerri galerija.

Ne propustite šetnju Gipuzkoa trgom koji gleda na neoklasičnu zgradu Diputación, važno mjesto zasjedanja vlade. Ovdje je locirana i neogotička katedrala Buen Pastor – savršen primjer vanjskog europskog utjecaja koji je u 19. stoljeću pomogao oblikovati San Sebastián.

Ako se poželite kulturno uzdići, slobodno zavirite u kazalište Victoria Eugenia, koje je od 1912. godine poprište najvažnijih događanja grada, poput međunarodnog filmskog festivala San Sebastián na kojemu se svake godine okupljaju poznati glumci, redatelji i scenaristi.

Predvečer se možete spustiti do obale i uživati u neonskom osvjetljenju zgrade kongresnog centra Kursaal.

san-sebastian-4

Uz San Sebastián snažno se vežu lik i djelo kraljice Marie Cristine de Borbón, koja je u ime španjolske monarhije dala izgraditi palaču Miramar sa zapanjujućim pogledom na sve plaže i planine grada. Blizu gradskog centra njoj u časti izgrađen je i most Puente de Maria Cristina kojeg nastanjuju čelične skulpture raznih zmajeva i grbova.

U gradskoj luci na zapadnom dijelu planine Urgull nalazi se stakleni akvarij, čije razgledavanje obuhvaća i posjetu prirodoznanstvenog muzeja u kojem je izložen kostur sjevernoatlantskog pravog kita uhvaćenog 1878.

Kvaliteta gastronomije koja se ogleda u broju Michelinovih zvjezdica

Povrh svega, San Sebastian se u svijetu etablirao kao najpoželjnija gurmanska meka i jedan je od gradova gdje ćete, bez sumnje, probati najvišu razinu umjetnosti izloženu na tanjuru.

san-sebastian-gastonomija

Izuzev japanskog Kyota, ovo je grad koji usporedno s četvornim metrom ima najveći broj prestižnih Michelinovih zvjezdica – čak sjajnih 16, raspoređenih u nekoliko vrhunskih restorana.

Tri restorana koja su nagrađena s tri Michelinove zvjezdice su restoran Martín Berasategui u kojem se tradicionalna jela spravljaju na iznimno kreativan način, restoran Akelare kojeg se smatra unikatom internacionalne kuhinje i restoran Arzak čiji specijaliteti utjelovljuju neobičan kontrast okusa i tekstura.

Kvalitetom ponude u stopu ih slijedi i restoran Mugaritz s dvije zvijezdice, a restorani Kokotxa, Mirador de Ulía, Miramón Arbelaitz, Alameda i Zuberoa dobitnici su jedne Michelinove zvjezdice.

No dođete li u ovaj divan španjolski grad svakako otiđite i otkrijte zašto je restoran Crepúsculo Carmesí u San Sebastianu postao hit na Instagramu

san-sebastian-5

Ako si pak ne možete priuštiti skupe obroke, budite bez brige jer na svakom koraku možete okusiti sočne i raznovrsne pintxose. Pravi gurmani primijetiti će sličnost s tapasima, ali će vrlo dobro znati da su oni nešto veći od pintxosa.

Porijeklo riječi dolazi od glagola „ubosti“, što objašnjava korištenje čačkalica prilikom konzumiranja. Pintxosi se nakon konzumacije plaćaju prema broju iskorištenih čačklaica na tanjuru, a možete ih probati u barovima kao što su La Cuchara de San Telmo, Bar la Viña ili Bar Sport.

san-sebastian-plaze

Očaravajuće plaže

Svjetski poznata, jedna od najljepših plaža Europe (ako ne i najljepša) urbana je La Concha. Njezina duga promenada služi kao prepoznatljiv simbol San Sebastiána i s nje je moguće jasno vidjeti 400 metara dug i 48 metara visok otočić Santa Clara.

Zapadno od nje smjestila se mala, ali ništa manje lijepa plaža Ondaretta do koje je moguće doći šetnjom podzemnim tunelom od palače Miramar. Onderetta je omiljena plaža lokalnog stanovništva i obitelji s manjom djecom.

san-sebastian-1

Na istočnoj strani Conche, smjestila se plaža Zurriola poznata i kao Gros plaža jer se u njenoj neposrednoj blizini nalazi istoimeni četvrt. Ima nešto otvoreniji zaljev što omogućava stvaranje velikih valova idealnih za surfanje. Na plaži se nalazi i „el muro“, popularno mjesto okupljanja s kojeg je lijepo promatrati zalaske sunca u San Sebastiánu.

Eklektična festivalska akcija

Filmski festival važan je, ali nije jedini veliki događaj grada. Naime, jednom godišnje San Sebastián organizira prestižan festival Tamborrada koji počinje 20. siječnja, a bazira se na 24-satnom bubnjanju u kojeg je uključeno preko 15 tisuća građana iz više od 100 bendova.

san-sebastian-7

Podjednako važan festival Aste Nagusia u povijesti je bio zamišljen kao atrakcija za bogatu buržoaziju, ali je tijekom godina izrastao u nešto puno veće. Slavlje započinje 15. kolovoza kada ulice preplavljuje masa ljudi s jednim ciljem – slaviti najbolje od Baskije!

Tako se u tjedan dana koliko traje organizira međunarodno natjecanje u vatrometu popraćeno plesom, uživanjem u hrani, koncertima, paradama i raznim sportskim aktivnostima.

san-sebastian-10

Snalaženje po gradu

San Sebastián moguće je u cijelosti prijeći hodanjem, ali za nešto udaljenije lokacije možete koristiti nekoliko autobusnih linija ili unajmiti bicikl. Grad ima nekoliko uređenih biciklističkih staza dužine preko 30 kilometara, a ugodna vožnja obalom ili planinom Urgull iskustvo je koje vrijedi manjeg fizičkog napora.

san-sebastian-9

Tekst: Vanja Marić

Facebook Like Button