Čarobna Asturija – otkrijte povijest i okuse španjolskog grada Ovieda

Smještena na sjeveru Španjolske, kneževina Asturija pravi je dragulj za sve koji žele istraživati autentične kutke Europe, poput glavnog grada ovog dijela Španjolske, Ovieda. Poznata po svojoj netaknutoj prirodi, bogatoj povijesti i kulturi te vrhunskim gastronomskim delicijama, Asturija nudi sve što je potrebno za nezaboravno putovanje. Vodimo vas kroz glavne atrakcije, povijesne znamenitosti, tradicionalne specijalitete i vina kojatreba okusiti, pomirisati i isprobati u Oviedu.

Glavni grad kneževine Asturije – Oviedo

Oviedo, glavni grad Asturije, prepun je čarobo lijepih uličica s arhitekturom koja osvaja poglede, a povijesne znamenitosti svjedoče o dugoj i fascinantnoj povijesti ove regije.

katedrala San Salvador grad oviedo knezevina asturija

Katedrala San Salvador, veličanstvena je gotička katedrala sagrađena u 9. stoljeću, središnje je mjesto vjerskog života u Asturiji i zasigurno je mjesto koje će vas očarati svojom ljepotom kako izvana tako i iznutra.

Catedral Oviedo Plaza Alfonso II el Casto, spanjolska knezevina asturia

Crkva Santa María del Naranco, još jedna je znamnitost koja je nezaobilazna u razgledu Ovieda, a smještena je na brdu izvan grada. Ova vjerska stamenita građevina predromanička je crkva iz 9. stoljeća koja pruža spektakularan pogled na okolne planine.

Arheološki muzej Asturije ponudit će vam da još bolje zavirite u bogatu prošlost ove španjolske kneževine i grada Ovieda. U razgledu ovog muzeja naići ćete na bogatu arheološku baštinu regije, s artefaktima koji datiraju iz prapovijesti do srednjeg vijeka.

Oviedo je bogat još mnogim atrakcijama koje će vas zaintrigirati i zabaviti

Parque de San Francisco, najveći park u gradu, idealan je za šetnje i opuštanje, prepun je raznovrsnog zelenila, romantičnih jezerca i umjetničkih kipova.
Trg Plaza del Fontán, središnji je gradski trg, poznat je po svojoj živahnoj atmosferi, tržnici i brojnim kafićima i restoranima gdje možete kušati fine lokalne delicije.

Gastronomija kneževine Asturije

Asturija je poznata po svojoj izvanrednoj gastronomiji koja spaja tradicionalne španjolske recepte s tipičnim lokalnim namirnicama.

Fabada Asturiana najpoznatije je jelo regije. Fabada je zapravo fina, bogata juha od bijelog graha s dodatkom domaćih kobasica, krvavica i mirisne španjolske pancete.

Cachopo je glavno jelo koje zapravo čini sočni odrezak punjen šunkom i sirom, paniran i pržen te često poslužen s pomfritom i paprikama.

Vina i najtraženija pića Asturije

Sidra je osvježavajuće pjenušavo bezalkoholno piće koje je karakteristično upravo za ovaj dio Španjolske, točnije to je tradicionalni jabučni napitak izrađen od tri vrsta lokalnih jabuka, često se toči na poseban način kako bi se dobio najbolji okus.

Španjolska vina i inače su cijenjena u svijetu po svojim vinima, a Asturija nije poznata samo po traženoj jabučnoj sidri, već i po odličnim autohtonim sortama grožđa i vinima.

Vinogorje Cangas del Narcea proizvodi vrhunska crvena i bijela vina koja su savršen dodatak asturijskim jelima.
Vino de la Tierra de Asturias obuhvaća različite sorte vina proizvedene u Asturiji, uključujući autohtone sorte poput Albarín Blanco i Verdejo Tinto.

Najpoznatije autohtone sorte vina u Asturiji uključuju Albarín Blanco i Verdejo Tinto

Albarín Blanco je bijelo vino koje se odlikuje svježim i voćnim okusom, dok je Verdejo Tinto crveno vino s intenzivnim aromama i bogatim okusom. Ove sorte vina savršeno se slažu s lokalnim specijalitetima, pružajući jedinstveno iskustvo okusa.

Volite li španjolska vina, u Oviedu otiđite do dvije najpoznatije vinoteke koje vrijedi posjetiti, a to su vinoteka La Fisna i vinarija Tierra Astur. Vinoteka La Fisna nudi širok izbor lokalnih vina i stručne savjete za odabir savršenog vina za svaku priliku dok je vinarija Tierra Astur, koja je smještena u samom srcu grada, poznata po svojoj bogatoj ponudi asturijskih vina, a kušanje i kupovinu obavit ćete sa oduševljenjem u jedinstvenom ambijentu koji kombinira tradicionalni i moderni stil interijera.

Za one koiji žele znati više

Legenda o Don Pelaju i bitci kod Covadonge
Jedna od najzanimljivijih povijesnih priča vezanih za Kneževinu Asturiju i njen glavni grad Oviedo odnosi se na legendarnog vođu Don Pelaja i slavnu bitku kod Covadonge. Ova priča ne samo da oblikuje identitet Asturije, već i cijele Španjolske, jer predstavlja početak rekonkviste, dugog procesa oslobađanja Iberijskog poluotoka od maurske vladavine.

Don Pelajo (španjolski: Pelayo) bio je plemić iz Asturije koji se, prema legendi, istaknuo kao vođa otpora protiv maurskih osvajača u 8. stoljeću. Nakon pada Vizigotskog Kraljevstva, većina Iberijskog poluotoka bila je pod muslimanskom vlašću. Pelajo je, međutim, uspio organizirati malu skupinu hrabrih ratnika i započeti borbu za oslobođenje svoje domovine.

Bitka kod Covadonge, koja se odigrala 718. godine, smatra se prekretnicom u povijesti španjolskog otpora. Prema legendi, Pelajo i njegovi ljudi povukli su se u špilju u Covadongi, gdje su se utaborili i pripremili za obranu. Muslimanske snage, predvođene Alqamaom, stigle su s ciljem da slome ovaj otpor. Međutim, Pelajo je uz božansku pomoć, kako se vjeruje, uspio pobijediti nadmoćnog neprijatelja.

Legenda kaže da se Pelaju u ključnom trenutku bitke ukazala Djevica Marija, ohrabrujući ga da nastavi borbu. Inspirirani njegovom hrabrošću i vjerom, Pelajevi ratnici krenuli su u konačni napad i izvojevali pobjedu. Ova pobjeda nije samo značila slobodu za Asturiju, već je postavila temelje za daljnju rekonkvistu.

Nakon bitke, Don Pelajo je postao prvi kralj novoosnovane kraljevine Asturije, s prijestolnicom u Cangas de Onísu, a kasnije se prijestolnica preselila u Oviedo. Njegovo kraljevstvo postalo je simbol otpora i inspiracija za buduće generacije španjolskih vojnika i vođa.

Oviedo, kao glavni grad, sačuvao je sjećanje na Don Pelaja i njegovu pobjedu. Spomenici, crkve i muzeji u gradu često prikazuju njegovu figuru i bitku kod Covadonge. Jedno od najvažnijih mjesta za posjetiti je svetište u Covadongi, gdje se špilja u kojoj se Pelajo utaborio pretvorila u svetište posvećeno Djevici Mariji.

ulica glavni grad oviedo spanjolska knezevina asturia

Asturija je destinacija koja nudi nevjerojatnu kombinaciju povijesti, kulture, prirode i gastronomije. Bilo da ste ljubitelj povijesti, gurman ili jednostavno tražite mjesto za opuštanje, kneževina Asturija sa svojim glavnim gradom Oviedom očarat će vas svojom autentičnošću i toplinom. Planirajte svoje putovanje i otkrijte sve čari ove španjolske kneževine!

Facebook Like Button