Madrid raskošno lijepa prijestolnica Španjolske

U samom srcu Pirinejskog poluotoka smjestio glavni grad Španjolske Madrid, upravno i političko središte ove europske monarhije.

U šetnji gradom, koji osvaja poglede na svakom koraku, ljepote se ogledaju u spoju tradicionalnog i modernog, u sjaju ulica prepunih dućana, coffee shopova, tržnica i znamenitosti od kojih zastaje dah.

Madrid je grad u kojoj stoluje i španjolska kraljevska obitelj, a najbolji je dokaz modernog stila života naprama kraljevskog protokolarnog života, noćni život koji u ovom gradu ne prestaje. U Madridu se odmara odmah iza ručka, ali iza 16 sati živopisan provod i život ne prestaju do novog jutra.

madrid1

U srcu Madrida nalazi se Puerta del Sol, trg s nekoliko madridskih znamenitosti. Jedna od njih je nulti kilometar, geografska točka od koje se mjeri udaljenost u određenoj zemlji (najčešće se nalazi u glavnome gradu).

madrid-puerta del sol

Druga znamenitost jest kip medvjeda koji jede plodove s drveta, simbol grada Madrida koji se može pronaći i na brojnim suvenirima. Osim znamenitosti kojima privlači turiste, Puerta del Sol ujedno je i jedan od najživljih madridskih kvartova s brojnim kafićima i dućanima.

Plaza Mayor  Madrid, Spain

Nedaleko trga Puerta del Sol nalazi se Plaza Mayor, trg s više od stotinu građevina i nekoliko stotina balkona, idealno mjesto za održavanje manifestacija, svečanosti i promenada. U prošlosti su se ovdje održavale borbe bikova, ali i kraljevska vjenčanja.

madrid bar

U nekim se građevinama nalaze kafići čije terase pružaju prekrasan pogled na trg te tako čine idealno mjesto za odmor. U samome središtu trga nalazi se kip Filipa III. Habsburškog, poznatog španjolskog kralja iz 17. stoljeća za čije vladavine je dovršena izgradnja samog trga.

Plaza de Oriente trg je na kojem se nalazi Palacio Real, kraljevska palača koja je do 1931. godine bila dom kraljevske obitelji, a danas se koristi od strane kraljevske obitelji samo za državne potrebe i ceremonije.

palace madrid

Ovo iznimno djelo arhitekture čuva originalni namještaj i dekor te poznata djela Velázqueza, Boscha, Goye i Caravaggia, a pojedine prostorije otvorene su i za javnost.

Zbog klime i nadmorske visine, Madrid ima topla i suha ljeta i hladne zime, a kada tome pridodamo poznatu španjolsku siestu (odmor nakon ručka), dobro je znati da se dućani otvaraju nešto kasnije no što smo u Hrvatskoj navikli, oko 10 sati, s malim prekidom za siestu od 14 pa do 16 sati te znaju biti otvorene i do 22 sata.

madrid

Oni željni kupovine starih novčića i knjiga obavezno moraju posjetiti Plazu Major gdje se nedjeljom održava veliki sajam. Gran Via, najprometnija madridska ulica prepuna je dućana, kafića i kina, dok El Rastro, poznati madridski buvljak nudi sve što se može zamisliti, od rabljene odjeće pa sve do pokućstva.

coffee-shop-madrid

Osim razvoju poljoprivrede i turistima, ovo podneblje odgovaralo je i umjetnicima pa su tako na španjolskom tlu rođeni brojni likovni umjetnici poput Picassa, slikara Dalija, Velázqueza i Goye, a djela posljednja dva i danas se nalaze u madridskom Nacionalnom muzeju Prado.

madrid temple

Osim španjolskih slikara i kipara, ovdje se nalaze i neka od najpoznatijih djela europskih likovnih umjetnika poput Rubensove “Tri gracije”, Tintorettova “Pranja nogu”, Velázquezove “Las Meninas” (Male dvorske dame) ili Goyina remek djela “3. svibnja 1808.” koje prikazuje strahote rata.

madrid3

U Madridu se osim trgova i znamenitih palača nalazi i vijadukt Segovia, kao dijela Calle de Segovia, nekad jednog od glavnih ulaza u grad. Iako se ideja o gradnji javila u 18. stoljeću, gradnja vijadukta zbog pomanjkanja sredstava počela je tek u 19. stoljeću.

Za potrebe gradnje čak je srušena i jedna crkva, a vijadukt je do danas doživio nekoliko rekonstrukcija i preinaka. Današnji izgled rezultat je restauracije iz 20. stoljeća, a zbog svojeg modernog izgleda s elementima klasičnog privlači brojne turiste iz cijelog svijeta.

Viaducto_de_Segovia_(Madrid)_05
Foto Wikipedia

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo – rimokatolici
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši je način zrakoplovom – Adolfo Suárez Madrid – Barajas Airport
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: proljeće, jesen
Restorani: Corral De La Moreria, La Capilla De la Bolsa

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button