Kopenhagen grad kao iz Legograda

U zemlji poznatoj po jednoj od omiljenih dječjih igračaka, lego kockicama smjestio se grad čiju luku čuva poznati lik iz bajke – Mala sirena. Riječ je o Kopenhagenu, glavnom gradu Danske u čijem središtu se nalazi zabavni park Tivoli koji svakodnevno privlači djecu i odrasle.

OVDJE saznajte više zašto je Danska sve privlačnija destinacija za bajkovit odmor

fakultet

Kopenhagen po mnogima jedan od idealnih gradova za život

Kopenhagen je smješten u Sjevernoj Europi, nastao je u 12. stoljeću, a od 15. stoljeća s ponosom nosi naziv glavnog grada, zemlje visokog standarda i moderne tržišne privrede. Ova najveća danska luka ima dobru prometnu povezanost i izrazito razvijenu kulturu vožnje biciklom s kojim se smije ući čak i u metro.

nyhavn

Jedan od najslikovitijih predjela koji se zasigurno mora posjetiti u Kopenhagenu je Nyhavn, mjesto s prekrasnim šarenim kućama smještenima uz kanal. Nekada je to bilo mjesto koje su posjećivali ribari i moreplovci, a danas je omiljeno okupljalište ljudi svih uzrasta radi raznolike ponude kafića i restorana. U ovoj je ulici svojevremeno živio i crpio inspiraciju poznati danski pisac Hans Christian Andersen (i to na nekoliko različitih brojeva) što ovom mjestu daje dodatnu ljepotu.

pogled-s-tornja
Za sve one koji vole igru i zabavu, u centru Kopenhagena nalazi se park Tivoli. Ovaj zabavni park otvorio je svoja vrata davne 1843. godine, a osim klasične zabave koju nude zabavni parkovi, Tivoli nudi mnogo više. Tu se mogu pronaći oaze mira, zelenilo i fontane, održavaju se brojni koncerti, a ni vatromet nije rijetka pojava. Za vrijeme toplijih ljetnih dana ovdje je kino na otvorenom, a u zimskim mjesecima park je obavijen božićnom čarolijom.

U srcu grada nalazi se Strøget, jedna od najdužih pješačkih shopping zona (sastavljena od 5 ulica) ispunjena dućanima poznatih svjetskih brendova, a da Strøget nisu samo dućani govore znamenitosti poput katedrale Vor Frue Kirke, Gradske vijećnice te poznate fontane Storkespringvandet.

grad

U centru grada nalazi se i toranj iz 17. stoljeća posvećen astronomu Tychu Braheu na čijem se vrhu nalazi zvjezdarnica. Ovaj 36 metara visok toranj pruža prekrasan pogled na Kopenhagen, a u dvorani koja je nekoć bila knjižnica danas se održavaju razne izložbe kulturnog i znanstvenog karaktera. Knjižnicu je svojevremeno posjećivao i sam Andersen čiji se duh i danas osjeća diljem Kopenhagena.

OVDJE saznajte kako je zašto Dancima treba happy hour ili sve popularniji hygge?

nyhavn-ukras
Na obali uz šetalište Langelinie smjestila se Mala sirena, lik iz Andersenove bajke koji svakodnevno pozdravlja moreplovce i turiste. Ovaj malen brončani kip izgrađen je 1913. godine, a do današnjeg dana u nekoliko je navrata pretrpio štete poput krađe ruku ili uništavanja bojom, no unatoč svemu, Danci mu neumorno vraćaju prvotnu ljepotu i sjaj.

grad-1

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: danski
Valuta: danska kruna
Viza: nije potrebna
Kako putovati: Najlakši i najbrži način je zrakoplovom – međunarodna zračna luka Copenhagen Airport (CPH)
Bolesti i prevencija: Nisu potrebna cijepljenja.
Kada putovati: Najbolje između svibnja i rujna.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button