Danska sve privlačnija destinacija za bajkovit odmor

Danska je idealna turistička destinacija za bajkovit odmor na sjeveru Europe.

Kraljevina Danska prostire se na oko 43 tisuće četvornih kilometara u sjevernoj Europi. Graniči s Njemačkom, dok je od Švedske i Norveške odijeljena tjesnacem Skagerrak.

Pripada skandinavskim zemljama, iako se ne nalazi na istoimenom poluotoku. Njen teritorij okuplja poluotok Jutland, otoke Fyn, Zeland i Bornholm, te još četiristotinjak otočića danskog arhipelaga od kojih je naseljena tek četvrtina.

Zanimljivo je spomenuti kako je najveći svjetski otok – Grenland – zapravo autonomni teritorij Danske. On ne potpada pod zakonodavstvo Europske Unije, ali Danska odlučuje o njegovoj vanjskoj politici, financijama i sigurnosti. Isto vrijedi i za otočje Foroyar na sjeveru Atlantika.

U zemlji živi oko 5,5 milijuna stanovnika, od čega Danci čine čak 90 posto. Životni standard je visok, a gospodarstvo izuzetno razvijeno.

kopenhagen

Glavni grad – Kopenhagen – smjestio se na istočnoj obali otoka Zeland, te je Oresundskim mostom spojen sa švedskim gradom Malmom. Osnovao ga je danski kralj Sven I. i njegov sin Knut II. Veliki 1000. godine, a pet stoljeća kasnije postao je prijestolnica Danskog kraljevstva.

Danska kuhinja je izuzetno zasitna, dok su Danci veliki gastronomi. Tradicionalna jela ovoga prostora temelje se na ribi (losos, haringa, jegulja, bakalar) i mesu (svinjetina, janjetina, teletina) koji se kombiniraju uz obilno začinjeno povrće – osobito krumpir. U zemlji se rado jedu i krepke juhe, a od zanimljivijih valja istaknuti ollebrod – juhu od kruha s bezalkoholnim pivom i šećerom.

danska-1

Inače, Danska je jedna od glavnih pivopijskih meka, jer se u njoj nalazi i središte multinacionalne kompanije Carlsberg. Njihov slogan – možda najbolje pivo na svijetu – zapravo je citat poznatog filmskog glumca i redatelja Orsona Wellsa – koji je istu rečenicu izjavio još 1975. godine.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Danskoj
Najviši vrhovi

Danska je uglavnom ravničarska zemlja, pa se najviši prirodni vrh zemlje – Møllehøj – smjestio na tek 170,68 metara nadmorske visine na brdu Ejerbjerge, na istoku jutlandskog poluotoka. Najviša točka Danske, pak, jest pogrebni humak Yding Skovhoj koji datira iz kamenog doba, a uzvisuje se na 172,54 metra u istom dijelu zemlje.

danska

Besplatne povlastice Kopenhagena

Pogledajte smjenu straže ispred palače Christiansborg u kojoj živi kraljevska obitelj. Na raspolaganju vam je i niz muzeja, koji su srijedom besplatni za sve posjetitelje. Na otoku Zelandu nalazi se i čuveni dvorac Kronborg pod zaštitom UNESCO-a, koji je djelomično nadahnuo i Williama Shakespearea na pisanje Hamleta.

Legoland

Probudite dijete u sebi i posjetite Legoland – glavnu turističku atrakciju grada Billunda na zapadu jutlandskog poluotoka. Park je otvoren od 1968., a okuplja brojne svjetske građevine i kuće napravljene od milijuna LEGO kockica.

Andersenove bajke

Ljubitelji bajki nezaobilazno posjećuju i rodnu kućnu danskog pisca Hansa Christiana Andersena – koja se nalazi u gradu Odense, na otoku Fyn. Na ovom području možete razgledati i jedan od najbolje očuvanih renesansnih dvoraca na vodi – Egeskov.

Danska tradicija

Želite li istražiti tipičnu arhitekturu ovoga prostora, tradicijske zanate i običaje posjetite muzej na otvorenom Den Gamle By – koji je sastavni dio najveće danske luke i drugog najvećeg grada – Aarhusa. U ovome gradu možete razgledati i katedralu sv. Klementa, koja se smatra najvećom i najdužom crkvom u Danskoj.

OVDJE potražite neke od danskih hotela koji bi vam mogli biti privlačni za smeštaj u ovoj predivnoj zemlji

danska-2

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: danski
Religija: kršćanstvo (90 posto stanovništva)
Valuta: danska kruna (DKK)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši način – zrakoplovom; glavna zračna luka Danske jest Kopehnhagen Airport nedaleko glavnoga grada
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Od svibnja do kolovoza
Smještaj: Hotel Nimb i Crown Plaza u glavnom gradu mudar su izbor.
Restorani: Krebsegaarden i restoran Formel B u glavnom gradu, dobar su odabir. Ipak uz malo planiranja i sreće mogli biste rezervirati stol i u Nomi, koja posljednje dvije godine nosi titulu najboljeg svjetskog restorana.
Oprez! Čuvajte se sitnih kradljivaca oko turističkih središta.

Facebook Like Button