7 razloga zašto bi Finska trebala biti na vašem radaru

Finska je poznata kao zemlja tisuću jezera. Osim što je Finska dom veselog čovjeka u crvenom, Djeda Mraza, ova je sjeverna zemlja također poznata po najvećem Lake Districtu u Europi, sa čak fascinatnih 188.000 jezera unutar svojih granica.

finska jezera putovanje finska

Plavi labirint svjetlucavih voda i raskošnih zelenih otoka, Finski Lakeland, nema premca kada se radi o životu u prirodi. Budite poput Finca i cijenite “umjetnost nečinjenja”:). Povucite se u ljetnu kućicu, napravite roštilj s prijateljima ili obitelji, okupajte se u jezeru i očistite tijelo i duh u sauni.

odmor na jezeru finska jezera

ZANIMLJIVSOT
Znate li da je termin sauna jedina finska riječ koja je međunarodno prihvaćeni na drugim jezicima.

Putujte Finskom, što sjevernije, kako biste iskusili najbolje od svjetlosnih senzacija. Svjedočite bijelim ljetnim noćima ponoćnog sunca iz staklenog iglua ili tijekom skijanja pod polarnim svjetlom usred najtamnijeg dana u godini.

prozirni stakleni iglu finska polarna svetlost

Obiđite glavni grad Finske – futuristički Helsinki u spoju s klasikom

Glavni grad Finske Helsinki moderan je grad pun inovativnog dizajna i cool koktel barova. Njegova veličina, naime Helsinki nije neki mega grad kad je veličina u pitanju, i siguran ugled znači da možete uživati ​​u njegovom istraživanju pješice.

Helsinki, Finland

Pronađite jedinstvene galerije i butike u Design Districtu, “skakućite” od kafića do kafića i od restorana do restorana kušajući raznovrsna tradicionalna pečenja ili naprosto prošećite slikovitom baltičkom obalom uz more.

restoran emo helsinki

Apetit će vam sigurno otvoriti raskošna gurmanska scena, dok živahan noćni život nudi moderne barove, klubove, mjesta s glazbom uživo i tradicionalne pubove.

finska aurora borealis sjeverna zora polarna svjetlost

Polarna svjetlost koja fascinira

Bilo da se radi o beskrajnim ljetnim danima koje nosi ponoćno sunce ili zadivljujućim prikazima Aurore Borealis tijekom zimskih mjeseci, finsko noćno nebo dočarava neke nezaboravne prizore.

Obe vrste svjetlosti se najbolje vide u sjevernoj Laponiji, ali se u njima može jednako intenzivno uživati ​​i iz drugih dijelova Finske. Ništa se ne može usporediti s gledanjem u rasplesano zelenilo ovog zadivljujućeg fenomena iz vlastitog staklenog iglua – definitivno u jednom trebate boraviti tijekom posjeta Finskoj.

finska sauna sibanje liscem u sauni

Osjećajte se kao Finac

Osjećajte se kao nova osoba nakon božanstvenog iskustva tradicionalne finske saune. Saune su naprosto dio lokalne finske kulture, i smatraju se mjestom za tjelesno i mentalno opuštanje, a mnogi Finci ih posjeduju i kod kuće.

Miris toplog drveta duboko je opuštajući, a “šibanje” snopom svježih brezovih grančica poznato kao “vihta” i zapravo se smatra jako korisnim za cirkulaciju i kožu. Kad više ne budete mogli podnositi vrućinu, skočite u jezero, bazen ili se čak otkotrljajte u snijeg da se rashladite. Većina Finaca će se saunirati gola, ali ne brinite budete li se radije ogrnuli ručnikom, važno je samo izvrsno iskustvo prave finske saune.

Midnight at the Arctic Circle

Finska – zemlja tisuću jezera

Sa, zapravo, više od 180 000 diljem zemlje, jedna od najjedinstvenijih i najzanimljivijih značajki Finske je njezino obilje jezera. Stoga ne čudi da mnogi Finci odlučuju provesti ljeto u kućicama na obali jezera, gdje se mogu kupati, pecati i uživati ​​u vožnji čamcem.

finska voznja jezerom jezero u finskoj

Tamnozelene šume u spaju s čistim plavim nebom nude impresivnu pozadinu za nezaboravne ljetne večeri provedene u razgovoru, domaćem jelu i piću.
Zime su u Finskoj jednako čarobne. Blistave zaleđene površine jezera omogućuju klizanje na ledu ili zanimljivo skijaško trčanje. Najveće finsko jezero, jezero Saimaa, prostire se na nevjerojatnih 4400 četvornih kilometara s brojnim predivnim otocima i dom je ugrožene prstenaste medvjedice Saimaa.

finska najvece jezero Saimaa

Divljina Finske

Netaknuta priroda i bogati životinjski svijet čine Finsku zemljom na čemu joj se može pozavidjeti. Od moćnih medvjeda, risova i vukova do elegantnih labudova, ždralova i orlova, postoji mnogo mjesta za one ljubitelje fotografije koji obožavaju prizore iz prirode. S 40 nacionalnih parkova, Finska je doista sjajan primjer kako jedna zemlja štiti i čuva svoj okoliš, a kako bi sve generacije mogle uživati ​​u njemu.

Female brown bear and her cubs

ZANIMLJIVOST FINSKE DIVLJINE
Ima najviše stabala po kvadratnom kilometru, od bilo koje zemlje u Europi, što je čini nevjerojatno zelenom i idealnim staništem za divlje životinje.

Reindeer sleigh in Finland Lapland in winter

Finska – zimska zemlja čuda

Skijaška sezona u Finskoj može trajati čak šest mjeseci, a slapovi Laponije pružaju najbolji i najraznovrsniji teren za skijaše i snowboardere.
Kada se ne spuštate niz padine na svježem snježnom pokrivaču, otiđite na pješačenje na krpljama, upravljajte motornim sanjkama ili doživite vožnju saonicama sa sobovima ili haskijima.

U večernjim satima uživajte u fino toploj šalici “Glögi” vrućeg pića pod zvjezdanim nebom, gdje opet možete svjedočiti bljesku sjevernog svjetla.

Hrana za razmišljanje – Finska je top scena za vrhunsku tradicionalnu hranu

Foodie scena u Finskoj dobiva sve više međunarodnog priznanja. Za mesojede i vegetarijance, ovdje možete kušati tradicionalna jela s modernim obrascima i birati između sve većeg broja restorana s Michelinovim zvjezdicama, uključujući pet samo u Helsinkiju.

Kaalilaatikko tepsija od kupusa finsko jelo

Lokalna jela uključuju Leipajuusto ili “sir koji piska”, Kaalilaatikko (tepsija od kupusa) i meso sobova, između ostalog. Svake godine Finska slavi Dan restorana, dan pun pop-up restorana i štandova s ​​hranom, gdje svatko može otvoriti svoje mjesto za taj dan. Koncept se pokazao toliko popularnim da su ga usvojile i druge zemlje.

Rovaniemi rodni grad djeda mraza finska

Ho Ho Ho – najpoznatiji djedica na svijetu

Ako ste se ikada pitali gdje živi Djed Mraz, ne tražite dalje od Laponije u Finskoj. Rovaniemi je proglašen službenim domom Djeda Mraza 2010.
Odvažite se i pođite u selo Djeda Mraza na Arktičkom krugu gdje možete posjetiti Djedovu radionicu, poštu Arktičkog kruga i upoznati ovog najveselijeg čovjeka na svijetu!

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.
Quintessentially

Facebook Like Button