Ledeni hoteli – mjesta koja se sve više traže

Zašto boraviti u običnom hotelu kad na svijetu postoji toliko neobičnih hotela?

Ukoliko ste ljubitelj hladnih godišnjih doba, a na odmoru biste se voljeli osjećati kao kralj, odlučite se za boravak u hotelima u kojim možete uživati u luksuzu i blagodatima modernog vremena. A uz to uživati i u svojem najdražem godišnjem dobu – zimi. Za sve one koji mogu podnijeti niske temperature, ovi specifični hoteli su definitivno pravi izbor.

ledeni hotel

Ledeni hotel/Ice hotel

Još od 1991. godine, u najsjevernijem dijelu Švedske, pokraj mjesta Jukkasajarvi, oko 200 km od Sjevernog pola, početkom svake zime započinje izgradnja ogromnog ledenog iglua. Riječ je o atraktivnom i neobičnom hotelu od leda koji nastaje, a potom i nestaje, u skladu s prirodom.

Gradnja ovog hotela ovisi o klimatskim uvjetima, a sama izgradnja započinje krajem listopada kada se nakupi dovoljno snijega i leda.

Za izgradnju hotela površine od oko 6000 m2, odnosno za nosive i pregradne zidove te stupove, namještaj i ukrasne skulpture, potroši se oko 12 000 tona snijega, te oko 6 000 tona leda – koji se u velikim blokovima reže i vadi iz obližnje rijeke Torne. Hotel svake godine iznova ima jedinstveni interijer.

Svake godine poziva se druga grupa dizajnera, koja razvija jedinstvena arhitektonska rješenja u ledu.

Brojnim turistima i avanturistima nudi se prenočište u jednoj od sedamdesetak dvokrevetnih ili obiteljskih soba, odnosno u desetak ekskluzivnih suita.

U umjetnički ledenim odajama koje nemaju ni vrata ni ključeve, dopunjene namještajem i skulpturama od leda, te plavkastim svjetlosnim efektima, spava se na krevetima platformama. Riječ je o posebnim vrećama sa madracima od suhih smrekovih grančica, ispod brda toplog sobova krzna na temperaturi od minus 5°C.

Nakon čvrstog sna slijedi boravak u sauni na otvorenom, u snijegu, koja gostima uronjenima do vrata u vrelu paru, omogućava nesvakidašnji tjelesni i duhovni užitak.

Osim saune i bara u sklopu hotela su i kino-dvorana, umjetnička galerija itd. Osim vožnje saonicama s psećom zapregom od aerodroma do hotela, na programu su i kraći izleti saonicama u prirodu, te ture s noćenjem u zaleđenoj, bijeloj divljini.

Nakon kraćeg tečaja, u pratnji vodiča, moguća je i avanturistička vožnja na snježnim skuterima smrznutim jezerom. Vrlo su popularni i tečajevi preživljavanja u netaknutoj, divljoj prirodi, te panoramski letovi koji otkrivaju još jednu neobičnu i spektakularnu dimenziju ovoga područja.

hotel od leda

Smještaj u hotelu nije jeftin

Apartman u Ledenom Hotelu košta 600 EUR za noć, a standardna soba – 280 EUR. Sav namještaj u hotelu, uključujući i krevete, napravljen je naravno od – leda. Unatoč visokim cijenama i temperaturi od -5°C, hotel privlači nove turiste svake godine.

Više informacija o samom hotelu možete pronaći na službenoj stranici hotela: http://www.icehotel.com

igloo

Kakslauttanen Hotel and Igloo Village

Želite li doživjeti nešto sasvim drugačije, u tom slučaju svakako preporučujemo da se uputite u jedno od brojnih tzv. Iglu sela.

U Švicarskoj takvo selo možete pronaći pod nazivima:

• Iglu-Dorf Engelerg
• Whitepod
• Iglu-Dorf Gstaad
• Iglu-Dorf Davos-Klosters

Slične hotele možete pronaći:

• Austrija, Otz, Schneedorf Igloo Village
• Andora, Grandvalira, Iglu – Dorf
• Canada, Quebec, Ice Hotel

Mala napomena je da cijena noćenja u ovakvim hotelima iznosi 400 € i više.

Što možete očekivati od ovakvih hotela, najbolje se može prikazati preko primjera – Kakslauttanen hotela i njegovog sela iglua.

Ovdje vam se nudi mogućnost da uživate u iglu od snijega, stakla ili pak drvene kolibe. Iglue od snijega uglavnom privlače turiste avanturističkog duha, dok staklene iglue više preferiraju romantični parovi koji žele spavati pod vedrim zvijezdanim nebom.

Kakslauttanen hotel vam nudi jedinstvenu mogućnost da uživate u pogledu na polarnu svjetlost iz tople staklene kabine.

Ovaj jedinstveni hotelski kompleks se nalazi u Finskoj.

Sadrži 32 drvene kabine, 20 snježnih iglua i 20 staklenih iglua. Pravo malo zimsko selo, gdje možete spavati u snježnom iglu i osjećati se kao pravi eskim. Hotel sadrži još i ledenu galeriju, ledeni bar, kapelicu od leda (nudi vam se mogućnost i vjenčanja) i najveću saunu na svijetu.

Posebna atrakcija je najveći snježni restoran za 150 ljudi sa stolovima od leda. Specifičnost ovog restorana jest što se svake godine mora ponovno izgraditi, a otvoren je od prosinca do svibnja.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama hotela: http://kakslauttanen.fi/en/

Autorica: Monika Jurina
Slike: Shutterstock

Facebook Like Button