Zašto nam treba happy hour ili sve popularniji hygge?

Happy hour danas predstavlja ono određeno doba u danu kada kafići i restorani značajno snize cijene pića i tada su uglavnom najviše posjećeni, a to se uglavnom događa između 4 i 8 sati popodne.

Univerzalan i marketinški je ovo naziv prepoznatljiv svima koji potiče ljude da se opuste nakon posla i uživaju u vremenu ze sebe, društvu prijatelja i kolega te se počaste čašom vina, pivom i koktelima bez da pretjerano paze na potrošnju.

Djeluje kao savršena intermisija između rada i vraćanja kući i svakodnevici

Ponekad je nekima to i jedini način opuštanja, jedino vrijeme koju nađu samo za sebe, bez poslovnih i obiteljskih obveza.

happy-hour-hygge-1

Ovakva se posvećenost samima sebi, određivanja vremena za sebe, za opuštanje i svoje društvene potrebe cijeni diljem svijeta, a među poznatijim sličnim principima je i hygge način, danski koncept malih rituala koji usrećuju i koji pokazuje koliko smo napredovali kao društvo i koje smo sve promjene i vrijednosne stavove uveli modernim načinom života.

Sve popularniji hygge način opisuje ono vrijeme (koje je od iznimne važnosti za normalan i zdrav socijalni život) provedeno s ljudima do kojih vam je stalo, bili oni prijatelji, obitelj ili kolege, bilo da se radilo o opuštajućoj večeri, izletu, pa čak i čitanju knjige i posvećenosti vlastitim mislima, danima ‘u ogrtaču’ i sličnim opuštajućim ritualima koji udaljuju čovjeka od stresa svakodnevice, financijskih i sličnih briga i svega što narušava životnu ravnotežu.

happy-hour-hygge-3

Mi nismo izmislili hygge, ali se zato znamo opustiti i cijeniti kvalitetan odmor uz pićence, dobro društvo, smijeh i zabavne razgovore u happy houru.

ama povijest ovog svjetski poznatog termina seže dalje nego ste mislili

Shakespeare ga je prvi iskoristio kad je opisivao zabave i slične ‘veselice’ na dvoru kralja Henrya oko 1599. godine.
Napisao je: “Zato, moja gospodo, nemojte izostaviti sretan sat / To može pomoći našoj ekspediciji”, misleći pritom kako životna ‘ekspedicija’ ne može proći bez opuštanja i zabave.

Termin se kasnije spominje i u američkoj ratnoj mornarici za vrijeme Drugog svjetskog rata i nadalje kroz 1920. za opisivanje zabava koje su se održavale na brodovima, samo što su u ovom slučaju podrazumijevale mečeve boksa i hrvanja kojima su mornari ‘izbacivali energiju’ nakon dugog vremena provedenog ploveći morskim prostranstvima.

Pojam se lagano počeo koristiti za sve više i više stvari, pa su ga za vrijeme američke prohibicije, zabrane točenja, transporta i konzumiranja alkohola od 1920-ih do 1933., koristili za opisivanje onog vremena u kojem bi se ljudi nalazili i potajno se opuštali uz pića prije odlaska na večere u restorane, u kojima je to bilo ilegalno.

happy-hour-hygge-2

Ruku na srce, ovo staro poimanje happy houra nije daleko od hrvatskog ‘zagrijavanja’ prije izlaska van.
Zadnji korak koji je ovaj termin poduzeo da bi se infiltrirao u modernu kulturu dogodio se zahvaljujući jednom članku iz 1959. kojeg je objavio američki Saturday Evening Post pod nazivom “Ljudi koji su progonili rakete”, a opisivao je ljude koji su živjeli i radili na otoku Cape Carnival, točnije, u “Svemirskom centru John F. Kennedy” koji se tamo nalazio, a bio je ključna točka utrke na Mjesec, koju su vodile Sjedinjene Američke Države i bivši SSSR.

Ticao se toga koliko ljudi tamo zarade i koliko potroše na alkohol (zbog dosade na tom udaljenom otoku) pa je u jednoj rečenici, koja je i definirala ovaj termin zauvijek, upozorio: “…Osim onih koji potroše previše tijekom happy houra, a malo ih je takvih, može se vrlo lako i brzo zaraditi novac”.

Od Shakespearea, mornara, prohibicije i svemirskih centara, danas imamo happy hour, vrijeme samo za sebe, koje su si ljudi uzimali od davnih vremena. Zato, za vašu dobrobit, uzdravlje!