Los Angeles: lifestyle najpoželjnijeg američkog grada

Grad anđela, kako još zovu predivni Los Angeles jedan od najvažnijih svjetskih gospodarstvenih, kulturalnih i zabavnih centara.

los angeles grad amerika

Na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, u Kaliforniji, zemlji sunca smjestio se grad anđela poznat po filmskoj industriji, Stazi slavnih, četvrti Beverly Hills, brojnim muzejima te raznim drugim znamenitostima – riječ je o Los Angelesu, gradu koji nikad ne spava.

los angeles život

Santa Monica

Santa Monica, predio Los Angelesa, dom je surfera, rolera i ulične umjetnosti te je ujedno i jedan od najatraktivnijih dijelova Los Angelesa.
S gotovo 330 sunčanih dana godišnje, pješačkim predjelima i Venice Beach, plažom kojoj se ne vidi kraja, omiljeno je okupljalište svih željnih sunca i odmora na svježem zraku, a zahvaljujući seriji Baywatch ova je plaža poznata i diljem svijeta.

santa-monica-pier

Beverly Hills

Iako mnogi vjeruju kako je Beverly Hills četvrt u Los Angelesu, to je zapravo svojevrstan grad koji ima vlastita pravila i zakone.

Ovdje se nalaze jedni od najluksuznijih restorana, a u samom središtu nalazi se Rodeo Drive, kvart prepun dućana svjetskih modnih marki.
Osim Christiana Diora, Chanela i drugih poznatih imena, ovdje se nalazi i zgrada u kojoj je snimljen film „Pretty Woman“ s Juliom Roberts i Richardom Gereom u glavnim ulogama.

rodeo drive Los Angeles

Hollywood Boulevard

Jedna od najpoznatijih ulica na svijetu, Hollywood Boulevard dom je brojnih znamenitosti.
Ovdje se tako nalazi Grauman’s Chinese Theatre ispred kojeg se nalaze otisci ruku i stopala poznatih filmskih zvijezda, zatim mjesto o kojem sanja svaki redatelj, glumac, scenarist i glazbenik – The Kodak Theatre gdje se svake godine dodjeljuje filmska nagrada Oscar te Walk of Fame te poznata Staza slavnih s preko 2500 zvijezda posvećenih stvarnim i imaginarnim likovima iz industrije zabave.

Grauman s Chinese Theatre

 

Universal Studios

Za sve filmoljupce koje zanima gdje i kako se snimaju filmovi svoja vrata otvorio je Universal Studios. Ovaj tematski park i filmski studio nalazi se na površini od oko 168 hektara te spada u jedne od najvećih filmskih i televizijskih studija koji još uvijek rade.

Posjetitelji tako mogu razgledati set sa snimanja filma „Povratak u budućnost“ s poznatom Gradskom vijećnicom ili pak zakoračiti u Wisteria Lane, ulicu gdje se odvija većina radnje serijala „Kućanice“.

walt-disney-centar

El Pueblo najstarija četvrt

Najstariji dio grada nalazi se u četvrti El Pueblo koja odiše bojama, glazbom i poviješću. Osim Gradske vijećnice i meksičke tržnice, tu je smješten i Chinatown, mjesto prepuno raznih mirisa, okusa, boja i dućana s raznolikom robom.

U rujnu se u El Pueblu slavi meksički Dan nezavisnosti, dok se početkom veljače u Chinatownu održava kineska novogodišnja parada, festival koji uključuje brojne kineske simbole i maske životinja koje prate zvuci bubnjeva.
Bez obzira odvija li se neki festival ili ne, u El Pueblu je uvijek veoma živo.

los angeles stari grad

Farmers Market

Poznata tržnica, Farmers Market nastala je davnih 30 – ih godina kad je grupa farmera za vrijeme Velike depresije odlučila građanima izravno prodavati svoje proizvode.

Danas ne postoji namirnica koju se tamo ne može pronaći – od povrća i mesa, preko sireva i cvijeća pa sve do kafića i štandova s gotovom hranom.

Tik do tržnice nalazi se The Grove, predio s poznatim i manje poznatim dućanima, knjižarama i restoranima gdje se bez rezervacije ne vrijedi ni pojaviti jer bi se za stol moglo čekati i po par sati.

market los angeles

Tekst i fotografije: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button