Madrid i Toledo fenomenalna kombinacija za zimski odmor

Madrid i Toledo turističke su destinacije jugozapadne Europe u kojoj uživaju sva osjetila te pravo mjesto za uživanje u zimskim mjesecima odmora.

Madrid

madrid
U samom srcu Pirinejskog poluotoka smjestio se glavni grad Španjolske Madrid koji broji 5.561.748 stanovnika, a upravno i političko središte ove europske monarhije.

madrid-1

Mjesta koja ne smijtete propustiti

> Kio Puerta ili “Vrata Europe” – Paseo de la Castellana ili jednostavno La Castellana, jedna od najdužih i najširih gradskih avenija uz koju je smješteno mnogo financijskih i poslovnih središta grada
> Stadion Santiago Bernabeu – Plaza Colón
> Kolumbov trg i fontanu Cibeles, jedna od najljepših gradskih Fontana, obljubljena kod navijača Reala koji tu proslavljaju pobjede svog kluba
> Gran Vía ili “Veliki put” je jedna od najživahnijih i najpopularnijih gradskih ulica
> Plaza España, trg na kojem je smješten spomenik Cervantesu i njegovim likovima iz romana koji je najčitanija svjetska knjiga poslije Biblije “Bistri vitez Don Quijote od Manche”

Temple of Debod, Madrid, Spain

> Kraljevska palača, Palacio Real, rezidencija španjolskih kraljeva
> Plaza Cánovas del Castillo s Neptunovom fontanom
> Paseo del Prado, dio gradske avenije uz koji se smjestilo nekoliko poznatih muzeja poput Nacionalnog muzeja Prado u kojem je smještena svjetski slavna kraljevska zbirka španjolskog i europskog slikarstva
> Muzejski trokut neizostavan je dio razgleda, a posebno se tu ističu glasoviti Muzej Reina Sofía s glasovitom Picassovom Guernicom i Muzej Thyss
> Retiro, glasoviti gradski park
> Las Ventas, arena za borbe s bikovima
> Atocha, prometno gradsko čvorište – Puerta de Alcalá

Puerta de Alcalá Madrid

Izdvajamo

> U srcu Madrida nalazi se Puerta del Sol, trg s nekoliko madridskih znamenitosti. Jedna od njih je nulti kilometar, geografska točka od koje se mjeri udaljenost u određenoj zemlji (najčešće se nalazi u glavnome gradu). Mjesto je to gdje Madrileñosi dočekuju Novu godinu.

medvjed madrid

> Druga znamenitost jest kip medvjeda koji jede plodove s drveta, simbol grada Madrida koji se može pronaći i na brojnim suvenirima.

Toledo španjolska

Toledo

Gradić Toledo je smješten sedamdesetak kilometara od Madrida u pokrajini Castilla-La Mancha i nekoć je bio glavni grad Španjolske. Poznat je kao grad triju kultura – kršćanske, židovske i islamske, a u njemu je u srednjem vijeku djelovala tada najpoznatija europska prevoditeljska škola pa se preko toledskih prevoditelja cijela Europa upoznala s djelima antičkih mislioca.
Toledo je i poznat grad umjetnika El Greca, jer je u tom gradu poznati slikar živio i stvarao.

toledo-2

Mjesta koja ne smijtete propustiti
> Katedrala Santa María ujedno je i druga najveća katedrala u Španjolskoj
> Samostan i crkva San Juan de los Reyes
> Crkva sv. Tome u kojoj se nalazi slavna El Grecova slika “Pogreb grofa Orgaza”
> Sinagoga Santa Maria La Blanca – Plaza Zocodover

Preporuka

U slučaju da želite dodatan provod i užitak u obilasku svakako posjetite Ávilu i Segoviju
toledo-1 Ávila, „grad kamena i svetaca smješten je 115 km sjeverno od Madrida u pokrajini Castilla y León, poznat po svojim zidinama iz 11. st. s 90 utvrđenih tornjeva.

Te su zidine jedan od najljepših i najbolje očuvanih primjera srednjovjekovnih utvrda u Europi.

Ávila je stari srednjovjekovni grad triju kultura, grad mistike i duhovnosti čiji je najpoznatiji predstavnik Sveta Tereza Avilska.

Izniman je razgled povijesne jezgre s utvrđenom katedralom iz 12. stoljeća, gotičkim palačama i romaničkim crkvama.
Segovija je nekoć bio plemićki grad i kraljevska rezidencija.

U doba starog Rima Segovia je imala i svoj akvadukt dug čak 16 kilometara. U starom gradu moći ćete vidjeti Plazu Mayor, katedralu Alcázar te Trg sv. Martina s plemićkom četvrti prepune raskošnim palačama i crkvama.

Gastronomija ovog dijela Španjolske

Najpoznatija jela koja svakako morate isprobati su španjolska paella, a to je jelo koje se sastoji od riže i začinjeno je skupocjenim šafranom te tapasi koji se serviraju kao predjelo ili se jedu uz vino i pivo.

OVDJE vam donosimo jedan izvrstan španjolski recept koji će se jako dobro udomaćiti na vašoj trpezi

Tortilja od krumpira koji plijeni nepce

Španjolska paella jelo u madridu

Madrid je grad koji nudi obilje gastronomskoe ponude, a jednu od bitnih odrednica španjolske kuhinje čine plodovi mora, no u Madridu se od mesa najviše konzumira i svinjetina. U svakom slučaju u šetnji gradom naići ćete na veliki broj kako tradicionalnh tako i modernih restorana od koji neki nude raskošne okuse uz vatreni ples i tipičnu španjolsku glazbu.

Izdvajamo

> U glavnom gradu Španjolske originalne okuse možete isprobati u izvrsnom restoranu La Candelita.

La Candelita
Calle del Barquillo, 30
28004 Madrid
> Svakako uživajte u noćnom životu ovoga grada i posjetite neko od mjesta gdje uz vrhunske delicije možete gledati zanosan ples flamenco

madrid-2

Shoping

Zbog klime i nadmorske visine, Madrid ima topla i suha ljeta i hladne zime, a kada tome pridodamo poznatu španjolsku siestu (odmor nakon ručka), dobro je znati da se dućani otvaraju nešto kasnije no što smo u Hrvatskoj navikli (oko 10 sati), s malim prekidom za siestu od 14 pa do 16 sati, ali zato znaju biti otvorene i do 22 sata.

kupovina madrid

Izdvajamo

> Oni željni kupovine starih novčića i knjiga obavezno moraju posjetiti Plazu Major gdje se održava veliki zanimljiv sajam
> Gran Via je najprometnija madridska ulica, prepuna je dućana, kafića i kina
> El Rastro, poznati madridski buvljak nudi sve što se može zamisliti, od rabljene odjeće pa sve do pokućstva.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button