
Ratatouille je specijalitet francuske kuhinje iz provansalskog dijela, a u ovom se vegetarijanskom složencu jasno osjećaju španjolski i talijanski utjecaji.
Ratatouille (čita se ratatuj) je specijalitet od povrća, a izvorom ovog jela smatra se romantični grad Nica. Može se poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo, a Ratatouille je najbolje servirati uz lagano bijelo vino, poput Malvazije, ili nekog suhog pjenušca.
Sastojci za Ratatouille recept
3 zelene paprike
3 patlidžana
3 tikvice
4 rajčice
4 žlice maslinova ulja
1 glavica ulja
1 češanj češnjaka
1/2 lovorova lista
sjeckani peršin
sir ribanac
Priprema recepta
Zelene paprike narežemo na trake. Patlidžan ogulimo i razrežemo po duljini na četiri dijela, a zatim na kocke. Tikvice narežemo na deblje ploške. Rajčicama ogulimo kožu i razrežemo na osam dijelova. Luk i zdrobljeni češnjak popržimo na vrućem ulju i dodamo ostale sastojke te pirjamo na laganoj vatri.
Sastojke preselimo u namašćen vatrostalnu posudu, pospemo sirom i odozgora stavimo komadiće maslaca te jelo zapržimo u pećnici dok se ne pojavi zlatno-smeđa korica.
Dobar tek!
Fotografija: Herman Saksono
