
Ovaj recept za grčki složenac podjednako će razveseliti i vegetarijance i one koji vole laganu kuhinju u bilo u vruće ljetne dane ili kada žele osvježenje na tanjuru.
Ovaj recept prepun je finih zdrarvih i mirisnih mediteranskih namirnica, a vrlo je jednostavan za spravljanje stoga ako i niste virtuoz u kuhinji ovaj ćete složenac pripremiti začas.
Sastojci za recept:
1 poriluk
1 patlidžan
1 tikvica
50 g sira ribanca
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 režanj češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica nasjeckanog ružmarina
400 g pelata u kockicama
300 g tjestenine u obliku pužića
1 žlica maslaca
1 žlica brašna
500 ml mlijeka
Priprema Grčkog složenca:
Nakon što operete povrće i očistite ga narežite poriluk na kolutiće, a ostalo povrće na kockice. Oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak. Sve povrće s lukom i češnjakom propirjajte na ulju s ružmarinom, umiješajte pelate i sve posolite i poparite.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na ambalaži i posolite je dok je u vodi. Zagrijte maslac u tavi, popržite na njemu brašno, razmutite ga s mlijekom pa ostavite da se krčka na laganoj vatri 5 minuta.
Zatim umiješajte sir ribanac pa učinjeni umak te sve skupa, prema ukusu, posolite i poparite. Ocijedite kuhanu tjesteninu. Izmiješajte, u prethodno namašćenoj posudi tjesteninu, povrće i umak . narežite fetu na kockice i njime pospite složenac.
U prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva pecite 40 minuta grčki vegetarijanski složenac i poslužite toplo.
Dobar tek!
Fotografija: Pixabay
