Najbolja španjolska paella pripremljena prema tradicionalnom receptu

Španjolska kuhinja daruje svjetski poznati biser, tradicionalan recept za paellu, kao idealan obrok za druženje s obitelji i prijateljima.  

OVDJE saznajte koji je najpopularniji doručak na španjolski način
A OVDJE upoznajte originalan recepta za španjolsku sangriu koktel od crvenog vina i ljetnoga voća

Tradicionalni recept za paellu

Namirnice potrebne za izradu paelle:
200 grama riže okruglog zrna
½ kg očišćenih liganja
1 kg svježih dagnji s ljuskom
½ kg kozica
1 l pilećeg temeljca
2 veće svježe rajčice
1 velika paprika
1 veliki luk
50 ml španjolskog bijelog vina
½ žličice šafrana
maslinovo ulje
sol i papar

IZDVOJENO – što je važno znati oko jela paelle :)
Ovo jelo, koje potječe iz Valencije, ima stotine različitih recepata. Pripremati se može isključivo od povrća, mesa, morskih plodova te od kombinacije spomenutih namirnica. Valja imati na umu da se paella ne miješa kuhačom već trese, a „korica“ na dnu tave sastavni je dio originalnog recepta. Zato je redovno održavanje tave za paellu – apsolutni imperativ.

Postupak za izradu paelle:
U širokoj metalnoj tavi popržite sitno nasjeckani luk na maslinovom ulju. Kad luk omekša, dodajte mu fino nasjeckane rajčice, papriku i polijte s malo vina.  Kad umak prokuha dodajte mu nasjeckane lignje i kozice i redovito podlijevajte temeljcem.  Umaku postupno dodajte rižu i podlijevajte temeljcem po potrebi. Riža se mora „osjetiti“ pod zubom, a smjesa ne smije plivati u tekućini – niti biti previše suha.

U paellu dodajte šafran, koji će riži dati lijepu žutu boju, posolite i poparite po želji. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja – jelu dodajte dobro očišćene dagnje u ljuski. Poslužite uz svježu sezonsku salatu.
Buen apetito!

Facebook Like Button