Belgijska torta jedna je od najpoželjnijih deserata svijeta

Belgijska kuhinja smatra se jednom od najboljih u svijetu, a belgijska torta jednom od nafinijima među najizbirljivijim sladokuscima.

Sastojci za tijesto

200 g maslaca
50 g šećera
2 žlice ulja
nekoliko kapi vanilijinog ekstrakta
2 jaja
paketić praška za pecivo
450 g brašna
margarin ili maslac za mazane oblika

Sastojci za preljev

5 žlica pekmeza od malina
šećer
50 g naribanih i nasjeckanih badema

Priprema torte

Šećer i maslac pomiješaju se pjenasto pa polako dodaje ulje, ekstrakt od vanilije, jaja i brašno s praškom za pecivo. Tijesto se dobro izradi i njime puni namazan oblik za tortu. Ova se peče oko 20 minuta i onda s gornje strane namaže pekmezom od malina. Poslije toga se opet stavlja u pećnicu i peče još 10 minuta da se pekmez upije u tijesto i dobije malu koricu. Čim je torta posve gotova, pospe se još vruća šećerom i narezanim bademima, pa ostavi da se u obliku ohladi. Ohlađena torta se nareže i služi s tučenim slatkim vrhnje.

Dobar tek!