La Rioja španjolski trezor vrhunskih vina i raskošne ljepote

Prirodom okupana, prekrasna španjolska La Rioja autonomna je zajednica i provincija smještena na sjeveru Pirinejskog poluotoka. Duž čitavog njezinog teritorija protječu rijeke Ebro i Río Oja po kojoj je i dobila ime, a u njoj živi preko 300 tisuća stanovnika nastanjenih diljem 174 općine. Na sjeveru graniči s Baskijom, odnosno provincijom Álava, na sjeveroistoku s Navarom, na jugoistoku s Aragonijom te zajednicom Kastilja i León na zapadu i jugu.

cameros-la-rioja

Glavni grad Logroño, poznat je kao jedan od mjesta na putu Sv. Jakova prema Santiago de Composteli, čuvenom hodočašću El Camino. Ovo je regija najpoznatija po svojim crnim vinima – spoju izuzetne kvalitete i pristupačnih cijena, ali i nalazištima tragova drevnih dinosaura.

Zaista, odlučite li se posjetiti La Rioju, budite sigurni kako će vas njezina zanimljiva povijest, pitoma priroda i živopisni mještani doista oduševiti.

crkva

Ukratko o povijesti

Prije no što su u II. st. pr. Kr na njeno područje došli Rimljani, La Rioja je bila okupirana s dva keltska plemena, a početkom VII. stoljeća zauzimaju je Arapi. Dugo je vremena bila predmetom nadmetanja između Kraljevstva Pamplone (kasnije Navara) i Kastilje, da bi ju konačno 1173. godine anektirala Kastilja. Nakon smrti diktatora Franca te španjolske tranzicije u demokraciju – La Rioja postaje jednoprovincijalna autonomna zajednica odbacivši tako prijedlog da bude dio stare Kastilje ili da se pripoji drugim regijama.

la-rioja-dvorac

Glavni grad kao važno središte

Logroño je najnaseljenije i najvažnije financijsko središte čitave pokrajine, a svoj prosperitet zahvaljuje trgovini vinom. Međutim, stanovnici glavnog grada također obrađuju drvo, metal i tekstil. Prilikom posjete, osim uobičajenog shoppinga valja posjetiti i njegove poznate građevine poput konkatedrale Santa Maria de la Redonda ili muzeja Museo de la Rioja u kojem datiraju izlošci od prapovijesti pa sve do 20. stoljeća.

paella

Ako budete imali vremena, razgledajte staru tvornicu duhana Parlamento de la Rioja ili se prošećite do Peña Bajenze, impresivne kamene formacije nedaleko grada. U potrazi za ukusnom hranom, svratite do ulice Calle del Laurel ili Calle San Juan, a odmor od aktivnosti potražite u idiličnom parku Parque del Carmen. Noćni provodi rezervirani su za poznatu ulicu Calle Mayor, gdje zabava traje do ranih jutarnjih sati.

spanjolska-arhitektura

Španjolski „Jurski park“

Prije više od 120 milijuna godina na ovom su području obitavali dinosauri čiji su tragovi La Rioju učinili vrlo poznatim i posjećenim europskim nalazištem. Danas tako, mnogi avanturisti i ljubitelji ovih velebnih gmazova na njihov „lov“ mogu krenuti od Era del Peladilla, brdašca s više od 2000 tragova utisnutih u kamenju, a zatim nastaviti sjeverozapadno prema selu Enciso, gdje postoje i makete u njihovim prirodnim veličinama. U slučaju lošeg vremena, posjetiteljima je na raspolaganju obilazak i razgledavanje zanimljivih eksponata u obližnjem paleontološkom centru.

spanjolska-gostione

Vino, vino, vino!

Kada bi vam netko pokušao pobliže opisati La Rioju, onda bi prva informacija koju bi podijelio s vama bila ona o njezinim neprekidnim poljima vinove loze i prvoklasnom vinu Rioja. Uzgoj vina u ovoj regiji datira davno u povijest, još za života Feničana i keltskih plemena. Najraniji dokazi o proizvodnji vina datiraju u 873. godinu i povezuju se s redovnicima, koji su bili važni glasnogovornici svih njegovih blagodati i vrlina. U. 13. stoljeću vino se izvozi u druge regije i tako započinje njegova komercijalna ekspanzija, koja uspješno traje sve do danas.

Kada se govori o točnom porijeklu vina, važno je znati kako proizvodnja otpada na tri regijska dijela – Rioja Alta koja se nalazi na zapadnom dijelu koje je uzdignutije od druga dva tako da vinu treba manje vremena da sazrije što rezultira vrlo pitkim i laganim voćnim notama. Rioja Alavesa, u kojoj se proizvode nešto teža i kiselija vina i Rioja Baja koja je zbog mediteranske klime izrazito suha, a vina s njezinog područja bogata su bojom i postotkom alkohola (do 18%).

spanjolska-vina

Iako se u svim spomenutim dijelovima regije proizvode rosé i bijela vina, najviše se proizvode crna vina koja zauzimaju 85% ukupnog tržišta i koja se dobivaju uzgajanjem poznatih sorti vinove loze, kao što su tempranillo, garnacha, graciano i mazuelo.

Proces dozrijevanja crnih vina odvija se u hrastovim bačvama i klasificira se u četiri kategorije:
Rioja – vrijeme dozrijevanja vina je manje od jedne godine.
Crianza – vino dozrijeva dvije godine, s najmanje jednom godinom u bačvi.
Reserva – vino dozrijeva tri godine, također s najmanje jednom godinom u bačvi.
Gran Reserva – vino koje dozrijeva dvije godine u bačvi, a tri godine u staklenoj boci.

spanjolska-arhitektura-1

Iako se vinarije (bodege) mogu posjetiti tijekom cijele godine, najbolje je to ipak učiniti za vrijeme proljeća ili jeseni. Mnoge od njih posjetiteljima nude organizirane ture, pa je najbolje svoj dolazak najaviti dan ili dva ranije.

Vinarije koje vrijedi posjetiti

Vinarija Bodegas Muga koja se nalazi u gradu Haro i slovi kao jedna od najboljih vinarija regije koja proizvodi vlastite bačve za vino, zatim Bodegas Margues de Riscal, ujedno i jedna od najstarijih vinarija koja savršeno spaja novo sa starim čiji je primjer futuristički hotel na imanju kojeg je dizajnirao slavni arhitekt Frank Gehry (Muzej Guggenheim).

spanjolska-vina-1

Spoj neobične arhitekture i vina nudi i Bodega Ysios koja je sagrađena s ciljem da imitira lelujav oblik Kantabrijskog gorja, a iskustvo za pamćenje svakako je garantirano posjetom vinariji Dinastia Vivanco u sklopu koje se nalazi i muzej vina. Ništa manje zanimljiva je i vinarija Bodegas Baigorri u obliku staklene kocke, čija donja polovica zadire duboko ispod zemlje. Grožđe se u ovoj modernoj vinariji obrađuje isključivo uz pomoć gravitacije, a ne strojeva.

vinogradi

Cjelodnevno slavlje

Osim što se u vinu diljem regije uživa svih 365 dana u godini, u gradu Haro se svake godine u ljeto odvija i festival ovom nebeskom napitku u čast. Naime, slavlje započinje 29. lipnja u 9:00 kada se stanovništvo okuplja i u pratnji gradonačelnika odlazi na misu nakon koje počinje masovno zalijevanje vinom od glave do pete, poznato kao Batalla del Vino. Ludo slavlje se nastavlja u samom centru grada, a festival završava borbom bikova (bez smrtnih posljedica) koja najviše privlači pozornost mlađih generacija.

Kako doputovati

Do La Rioje je moguće jednostavno doputovati autobusom ili osobnim automobilom iz smjera Barcelone, Madrida ili Bilbaoa. Vlakom je moguće doputovati iz Madrida i Barcelone u glavni grad Logroño, ali najlakše je ipak avionom stići do Bilbaoa i dalje se snaći nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Facebook Like Button