Top 7 najljepših svjetskih plaža

Izdvojiti sedam najljepših svjetskih plaža nezahvalan je posao jer ih u konkurenciji ima znatno više. No kako ljetne vrućine bude maštu o dalekim krajevima (a možda i potaknu na akciju da ovo ljeto zapamtite po nekoj svjetskoj plaži), donosimo top sedam koje možete uzeti u obzir u planiranju ili barem maštanju.

Platja S’Amarador, Španjolska

Amarador
Ako je suditi po infrastrukturi, čistoći, mogućnosti nesputanog plivanja i uživanja u morskim radostima, Platja S’Amarador zaslužuje mjesto u top 7. Smještena u uvali Cala Mondrago u jugoistočnoj Mallorci, očarava zbog visokog stupnja čistoće, finog bijelog pijeska, kristalno čistog mora, optimalnih mogućnosti za parkiranje i uživanje u gastronomskim delicijama.

Beach Club, Monte Carlo

monte-carlo-beach-hotel
Najekskluzivnija plaža u Monte Carlu omiljena je lokacija svjetskog jet-seta u posljednjih sedamdeset godina te poprište blještavih zabava, vodenih sportova i modnih događanja. Modni dizajneri, glumci i ostale javne ličnosti uživaju u luksuznim hotelima, pješčanoj plaži i bogatstvu sportskih sadržaja. Pristup privatnoj plaži imaju prije svega gosti hotela Monte Carlo Beach, dok se posjetitelji mogu pridružiti eliti uz naknadu od 60 eura, odnosno 75 eura vikendom.

Gostima su na raspolaganju 23 teniska igrališta, bazen olimpijskih dimenzija i oprema za brojne vodene sportove. Popularni bar Sea Lounge uz obalu mjesto je dnevnog opuštanja, no nakon sumraka pretvara se u mjesto ludog provoda.

Islas de Cies, Španjolska

Islas de Cies, Španjolska
Arhipelag Cies koji nosi ime Božje otočje sastoji se od Monteaguda na sjeveru, Fara u središtu i San Martinha na jugu. Prva su dva spojena prirodnom lagunom koju zovu Dječjim jezercem. Područje udaljeno 15 km od grada Viga nije urbanizirano i jedva pokazuje znakove ljudske nazočnosti. Proglašen zaštićenim prirodnim parkom 1980., arhipelag od tri otoka idilično je mjesto u kojemu je moguće spavati u kampu pod okriljem visokih borova s pogledom na Atlantik.

Turistima se nudi šetnja označenim šumskim stazama, posjet svjetionicima, arheološkim ostacima, skrovitim uvalama ili nekoj od devet rajskih plaža, od kojih je jedna nudistička. Središnja od devet plaža je pješčana Praia de Rodas, u obliku polumjeseca. Mještani zbog azurne boje mora i bijelog pijeska svoju plažu nazivaju karipskom.

Park Tayrona, Kolumbija

Park Tayrona, Kolumbija
Prirodni park Tayrona u Kolumbiji, tik uz prašumu skriva dvije plaže – Playa Blanca, neobuzdana i napola napuštena plaža s jedne strane ima divlje more, a s druge strane trobojnu planinu Sierra Nevada de Santa Marta – snježnobijelu na vrhu, šumovito zelenu i plavu u podnožju. Druga plaža – Playa Cristal, nudi mirnije vode i jednako tako čarobne boje. Zbog blizine Ekvatora prosječna godišnja temperatura je 29 stupnjeva.

Porto da Barra, Brazil

Porto da Barra, Brazil
Na ulazu u Zaljev svih svetih pokraj Salvadora, najstarijega brazilskoga grada, nalazi se plaža Porto da Barra. Za razliku od ostatka 7000 km duge brazilske obale, ova plaža zbog oblika zaljeva okrenuta je na zapad pa osigurava nezaboravne prizore sunčeva zalaska. Plaža je s jedne strane omeđena crkvicom na brdu, a druge strane kolonijalnom tvrđavom. Specifičnost ovog mjesta je lokalni kolorit i živost autentična za to podneblje.

Whitehaven, Australija

Whitehaven, Australija
Plaža Whitehaven na otočju Whitsunday u australskom Queenslandu spoj je bijelog pijeska i tropskih šuma, iznimno ugodne klime. No kupanje pokraj Whitehavena zahtijeva posebnu pripremu. More je napučeno meduzama zvanim Box Jellyfish, čiji otrov za nekoliko minuta paralizira žrtvu pa je u more nužno ući u neoprenskom odijelu.

U blizini nema hotela pa je jedina mogućnost dužeg boravka kampiranje, za što je potrebno ishoditi posebnu dozvolu. Pa ako ste posebno avanturističkog duha…

Cancun, Meksiko

Cancun, Meksiko
Plaže kraj meksičkog Cancuna, na vrhu poluotoka Yucatana, tri su godine zaredom izabrane najljepšima na svijetu po izboru brazilskog časopisa Putovanje. Čak 20 kilometara plaža od bijelog pijeska i tirkizne boje mora čekaju turiste željne uživanja.

Plaža Las Perlas je najpogodnija za plivanje i vodene sportove, a Playa Linda za ronjenje i vožnju podmornicom, koja se može unajmiti. Roditelji s djecom odlaze na Playu Caracol, koja nudi najviše zabavnih sadržaja, dok je Langosta s mirnim i plitkim vodama idealna za umirovljenike.

Piše: Wish.hr
Fotografija: Víctor Gómez, Rob Lee, Pepe Martin, Ignorant Walking, Paula Funnell, Márcio Cabral de Moura, Jared Yeh, Chris

Facebook Like Button