Grčki otok Skopelos otok za ljetovanje iz snova

Najzeleniji otok u Grčkoj, Skopelos, s gustim šumama koje se spuštaju do same obale i čarobnih plaža, vinogradima, maslinicima i tamnoplavim morem, Skopelos ostavlja dojam netaknute prirode.

Više od 50 % otoka Skopelos prekriveno je starom borovom šumom. S obzirom da još nije podlegao utjecaju masovnog turizma, Skopelos je otok koji mirom i zelenilom nudi nezaboravan odmor.

skopelos grčka film

Ako i niste do sada čuli za otok Skopelos , sigurno su vam u sjećanju ostale urezane scene iz već kultnog filma “Mamma Mia” kojemu je poslužio kao unikatna scenografija.

Prema legendi, otok su naselili Krećani u vrijeme brončanog doba, a danas broji nešto više od 5000 stanovnika. Krasi ga tradicionalna otočna arhitektura i kuće specifičnih drvenih balkona.

grčka skopelos

Legenda nadalje kaže da Stafilos, sin boga Dioniza, povevši sunarodnjake Krećane na Skopelos, nije ni slutio da će se zaljubiti u vinorodne brežuljke i sunčane uvale tog otoka i tamo ostati.

Otok Skopelos i nije tako velik, pripada sjevernim Sporadima i nalazi se između otoka Skiatosa i Alonissosa. Skopelos ima dvije luke jednu u glavnom gradu Skopelosu i jednu u Glossi. Iz Skiathosa vozi trajekt do grada Skopelosa jednom dnevno (oko 1 sat ugodne vožnje) i brzi trajekt 4 do 5 puta dnevno (približno 50 min.)

Do luke Glosa vozi hidrogliser, dva do tri puta dnevno (oko 20 min.).

skopelos grčki otok

Glavni grad

Najveće mjesto na otoku je glavni grad Skopelos, jedna od najživopisnijih luka u okruženju. Ima 3 000 stalnih stanovnika, a u jeku sezone na Skopelosu se nađe i do 20 000 ljudi. S obzirom da je nekada bio krećanska kolonija, otok obiluje predivnim antičkim ruševinama.

Pored toga, na Skopelosu ima više od 360 crkava, samostana i opatija. Glavni grad je karakterističan po kućama s drvenim balkonima i krovovima iz kamena škriljevca koji podsjećaju na riblje ljuske. U njemu se nalaze brojne trgovine u kojima možete kupiti suhe šljive, med i brojne druge slastice.

skopelos grčka otok

Ako krenete iz glavnog grada prema sjeveru, do najvišeg vrha otoka, 680 m visoke planine Delphi, očekuje Vas predivan pogled. Šećući borovim šumarkom put vas vodi do četiri tajnovite u kamen isklesane niše –sentukia, koje predstavljaju neolitske sarkofage.

crkvica skopelos otok

Iz Skopelosa put vodi ka planini Palouku, među čijim brdima je manastir Evaggelismos, posvećen Djevici Mariji. Podignut je na mjestu s kojeg se pruža veličanstven pogled ka gradu Skopelosu i jedan je od najljepših na otoku.

pogled grčki otok

U njegovu temelju usađen je križ, a na ulazu se nalazi prelijepa ikona Bogorodice za koju se govori da je čudotvorna. Ikona se zove Pamakaristos i prema predajama, na Skopelos su je donijela dva monaha koja su došla iz Konstantinopolisa. Vrlo zanimljiv je i prikaz na oltaru, rezbarija u drvetu.

Danas manastir čuvaju i održavaju dvije opatice koje su uvijek voljne i ljubazne otvoriti teška manastirska vrata i posjetiteljima ponuditi hladnu vodu te ih upoznati s manastirom.

Poznat po voću

Skopelos je nekada bio poznat po dobrom vinu. Danas je poznatiji po voću – u unutrašnjosti otoka nalaze se brojni šljivici. Unutrašnjost otoka karakteriziraju i kalivije – tradicionalne skopeloske seoske kuće koje nude danas rijedak uvid u seoski život koji je na susjednim otocima već potpuno izumro.

Mogu se vidjeti i autentične vanjske peći za sušenje šljiva koje su ostavština iz vremena kad je Skopelos bio posebno poznat po suhim šljivama.

plaže skopelos

Iznimne plaže

Otok je vrlo pogodan za istraživanje. Iz glavnog grada možete se odvesti prema jugu do prekrasnih plaža Stafilos i Velona, do kojih vodi strma cesta. Još ljepšu plažu i plavo more možete naći u Limnonariu.

Uz njih, poznate plaže koje ne treba zaobići ako se nađete na Skopelosu su Agios Konstantinos, Agnondac, Andrines, Millia, Kastani, Adrina… Nasuprot te posljednje plaže nalazi se otok Dasija, nazvan po gusarskom brodu, potopljenom neposredno uz otok.

film grčki otok

Glossa

Iznad luke Loutraki na sjeveru otoka, na strmoj litici smjestio se živopisan gradić Glossa, uskih i krivudavih ulica, s nezaboravnim pogledom na more.

Blizu Glosse, jedno od najslikovitijih sela na otoku je Klima. Do početka pedesetih godina prošlog stoljeća Klima je bila podijeljena na dva dijela: Gornju i Donju. Po riječima mještana, starija je Donja Klima.

U donjem dijelu sela nalazi se trg koji se zove Tsitsiraflos, a na njemu ponosno stoji impozantno staro drvo.

Glavna osobina mještana Klime bili su njihov entuzijazam i gostoljubivost. Bilo da je festival, vjenčanja ili samo obična nedjelja, uvijek je bilo zabave i proslave na seoskom trgu ispod staroga hrasta, a često su im se pridruživali žitelji obližnje Glosse.

grčka otok

Nažalost, mjesto je napušteno nakon jakog potresa 1965. godine, kada je uništeno. Nešto kasnije, 1981., ljudi su se preselili u regiju Elios, gdje je izgrađena nova naseobina za žitelje uništene Klime, jednostavno nazvana Nova Klima.

Selo je izgrađeno na samoj obali i danas je jedno od omiljenih turističkih mjesta.
Nalazi se točno ispod šume Vathia u podnožju planine Delphi.

Zajedno s otocima Skiatos, Alonisos i nekoliko manjih, Skopelos je dio Marina nacionalnog parka u kojem obitavaju brojne rijetke životinjske vrste, među kojima je najpoznatija mediteranska foka.

restoran skopelos

Smještaj

Skopelos obiluje tavernama koje nude riblje specijalitete karakteristične za to podneblje. Brojni hoteli imaju ponudu za različite ukuse i platežne mogućnosti. Najpopularniji je Skopelos Holidays, koji se nalazi samo jedan kilometar od grada Skopelosa, s predivnim pogledom na more i oko 1, 5 km udaljenosti od plaže.

Apartmani Blue Suites također su popularna lokacija za odsjedanje, a nalaze se u zaljevu Panormos, 16 km od glavnog grada.

Iskusni “putoholičari” koji su posjetili Skopelos sugeriraju da se, ako ste prvi put na otoku, pobrinete za osobni prijevoz. Najbolji izbor su skuteri ili bicikli kojih je na otoku velik broj.

Ceste su uglavnom živopisne i u solidnom stanju (iako ih ima svakakvih). Lokalni vozači su uglavnom pristojni, ali kako većina turista dolazi iz razvijenih država, navikli su na široke autoceste, pa se malo teže snalaze po grčkim puteljcima. Dobro bi bilo izbjegavati noćne vožnje i pripaziti na mjestimični sitni pijesak na cestama.

grad grčka

Automobili su pomalo skupi za unajmljivanje i može biti problema s parkiranjem.

Još jedna legenda o Skopelosu kaže da se na vrhu planine nalazi procjep, a na dnu njegovog ambisa, koji se proteže čak do morske površine, krije se gusarsko zlato.

Stoga, ako želite nezaboravan odmor, Skopelos je mjesto za Vas. Gusara odavno nema, ali blago je možda još uvijek tu…

grki otok

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button