Grčki otok Zákynthos cvijet jonskog mora

Zákynthos, poznat i pod nazivom Zante, otok je u južnom djelu Jonskog mora. Očarava svojom raznolikom vegetacijom i povijesnim naslijeđem. Beskrajna polja maslina i agruma koja se susreću s cvijećem i vinogradima čine skladan niz na otoku.

Cvijet istoka

Mlečani koji su vladali Zákynthosom od 1484. do 1797. nazvali su otok Fioro di Levante (Cvijet istoka). budući da na otoku ima preko 7 000 vrsti cvijeća. Zákynthos je treći po veličini od otoka u Jonskom moru, nakon Krfa i Kefalonije. Vjeruje se kako je prvi stanovnik otoka bio Zákynthos te mu je posvećena drevna akropola. On je bio sin Dardanosa koji je vladao antičkim kraljevstvom Frigija.

zakynthos5

Utjecaj venecijanske arhitekture ostavio je svoj pečat na otoku unatoč pretrpljenoj šteti radi seizmičke aktivnosti. Nakon razornog potresa 1953. godine koji je rezultirao požarom, velik broj povijesnim zgrada i crkva izgorio je do temelja. Grad je ponovno izgrađen prema planu koji je slijedio vrlo stroge upute kako se isto ne bi ponovilo.

Što posjetiti

Trg Solomos glavni je trg u gradu. Dobio je ime po grčkom pjesniku Dionisisu Solomosu, čija bista dominira u centru. Trg je okružen zgradama s karakterističnim tradicionalnim arhitektonskim značajkama otoka; prozori s lukom i arkade.

Ovdje možete naći biblioteku, Kulturni centar i Crkvu Svetog Nikolasa koja je jedna od tri zgrade koja je ostala neoštećena nakon velikog potresa. Točno preko puta Solomos trga nalazi se Post bizantski muzej.

Slovi za najbogatiji muzej post bizantske umjetnosti u čitavoj Grčkoj s bogatom kolekcijom crkvenih predmeta, ikona, umjetničkih rukotvorina od drveta i maketom grada Zákynthosa kakav je bio prije potresa.

zakynthos-2

Strata Marina (ulica K. Lomvardou) je jedna od najživljih ulica u gradu s brojnim kafićima i restoranima. Do nje možete lako doći od trga Solomosa.

Trg Agios Markos je glavno mjesto sastajanja lokalnog stanovništva i turista. Možete razgledati Muzej Solomosa, Kalvosa i eminentnih stanovnika Zákynthosa kao i crkvu Agios Markos čiji je zvonik kopija zvonika bazilike Svetog Marka u Veneciji.

zakynthos-22

Venecijanski dvorac smješten je na brdu iznad grada i dom je akropole Psofis.

Brdo Stranis udaljeno je samo dva kilometra od grada i pruža veličanstven pogled. Upravo je ovdje pjesnik Dionisis Solomos dobio inspiraciju za pjesmu Himna slobodi, koja je kasnije postala grčka himna. Grčka ima jednu od najdužih himni na svijetu sa 158 stihova.

Nacionalni vodeni park obuhvaća uvalu Layanás, plaže s gnjezdištima kornjača i dva mala otoka Strophádes. Zákynthos je jedan od najvećih područja gnjezdišta morskih kornjača na Mediteranu stoga svakako posjetite ovaj park. U sklopu parka nalazi se i ugrožena biljna vrsta vodeni narcis. Uživajte u razgledavanju bogate flore i faune.

zakynthos-1

Bogat kulturni život

Otok Zákynthos poznat je po bogatom kulturnom životu.
Karneval je događaj koji je vrijedno posjetiti. Traje gotovo mjesec dana, od veljače do ožujka. Tradicionalni gradski vjesnik/luda prolazi gradom navješćujući program karnevalskih svečanosti.

Zadnje nedjelje karnevala događa se procesija karnevalskog kralja.

Slavlje uoči Uskrsa predstavlja jedinstven i nezaboravan događaj. Točno u podne na Veliki petak mnoštvo vjernika sudjeluje u procesiji raspeća te prolaze cijelim gradom. Par sati iza ponoći na Veliku subotu procesija se odvija u skladu s lokalnim drevnim običajima dok biskup proglašava uskrsnuće tijekom svitanja.

Na prvi zvuk zvona biskup pušta bijele golubice dok se s tornja zvonika bacaju glinene posude na cestu kao i s prozora stanovnika otoka.

zakynthos-21

Kulinarski hedonizam

tzatziki
Grčka kuhinja temelji se na mediteranskoj kuhinji, a uglavnom se bazira na maslinovom ulju, povrću i ljekovitom bilju, žitaricama i kruhu, vinu, ribi te raznim vrstama mesa. Važne namirnice su i masline, sir, patlidžan, tikvice i jogurt. Neka od tradicionalnih grčkih jela su: tzatziki, musaka, grčka salata, giros, baklava i souvlaki. Grčka je također poznata po svojoj dugoj tradiciji proizvodnje vina (oko 6500 godina), pivu od đumbira te rakiji s okusom anisa, odnosno ouzo.

Korisne informacije:

Službeni jezik: grčki
Religija: Grčka pravoslavna crkva
Valuta: Euro
Računanje vremena: Grčko vrijeme je dva sata ispred Greenwich Mean Time-a, a sat vremena ispred srednjoeuropskog vremena.
Kako putovati: brodom ili zrakoplovom – Zante Airport
Kada putovati: od lipnja do listopada, Grčka ima između 250-300 sunčanih dana godišnje, a prosječna temperatura tijekom rujna/listopada iznosi 28-32°C
Smještaj: Zante Plaza Hotel & Apartments ili Venus Hotel and Suites
Restorani: Ammos Taverna ili Panos

Autor: Sara Gorupec
Fotografije: Christian van Elven
Alexander Saprykin
~~Tone~~
Jan Hammershaug
Heather Cowper
Frosted Peppercorn
jeffreyw

Facebook Like Button