Sedam stvari koje morate napraviti na Siciliji

Sedam stvari koje morate napraviti na otoku burne prošlosti, vulkana i pistacija.

Poznaješ li zemlju gdjeno limun cvate,
U tamnom lišću naranče se zlate.
Sa plavoga neba laki vjetrić piri,
Šumori lovor, mirta uz njeg miri.
Da li je znaš?
O poći s tobom tamo,
tamo, ljubavi moja
Želja mi je samo.

sicilija-1

Stihovi su to Johanna Wolfganga von Goethea kojeg je na putovanje čizmom gonila nepopravljiva zaljubljenost u ‘bellu Italiu’. Stihovi koje je prepjevao Dobriša Cesarić zapisani su u knjizi Putovanje po Italiji.

Kruna zemlje u koju je Goethe bio nepopravljivo zaljubljen bila je Sicilija, koja je prema njegovim riječima ključ za otkrivanje Italije.

Posjetiti Italiju, a ne otići na Siciliju jest kao da Italiju niste vidjeli – rekao je veliki mislilac o ljepotici talijanskog juga kojoj je grčko pleme Sikulci nadjenulo ime Trinacria radi karakterističnog oblika trokuta.

Tada, u doba grčke dominacije, od 800-300 g.pr.Kr. gradovi Sirakuza i Agrigento bili su među najmoćnijima u Europi.
Vladavinu Grka zamijenili su Rimljani, Vandali pa Bizantinci.

Trag su ostavili i Arapi za kojih je Sicilija procvjetala, a prosperitet se nastavio i u doba Normana. Švapska dinastija i Anžuvinci za sobom su ostavili brojne palače i crkve, a barokni utjecaj Španjolaca najbolje se može osjetiti na jugoistoku, u Notu i Ragusi.

Turbulentna prošlost Siciliju je oblikovala u melting pot stilova arhitekture, umjetnosti, ali i okusa, boja i mirisa, putem kojih se najbolje upoznaje eklektični šarm veličanstvenog otoka.

Najbolje vrijeme za posjet Siciliji je proljeće ili rana jesen. Tada je dovoljno toplo za kupanje i izležavanje po plažama, a nije prevruće za vrzmanje po uličicama bučnih gradova ili istraživanje kanjona, vulkana ili brežuljaka prekrivenih divljim cvijećem.

Manje od sedam dana neće biti dovoljno za upoznavanje sa svim čarima otoka, a najbolji način za avanturu po Siciliji je rent-a-car. Talijani voze u skladu s južnjačkim karakterom – brzo, impulzivno i često nepredvidljivo, što najviše dolazi do izražaja u Palermu.

Tamo su zebre tek ukras na cesti, a svaki vozač stvara svoj prometni trak kako mu odgovara. Stoga, dok pakirate kofere za karizmatičnu destinaciju na talijanskom jugu ponesite dosta strpljenja, a ‘živčeke’ – u kanticu.

sicilija-3

Pojesti 800 kalorija prije podneva

Na Siciliji je uobičajeno doručkovati sladoled.
Jede se u kornetu – ili slatkom mekom pecivu nalik briošu. Na otoku najslađih debeljuškastih pistacija, sladoled od zelenih orašastih plodova kremasta je senzacija koja se mora kušati.

Najbolji na svijetu je u Agrigentu, preciznije u slastičarnici Le Cuspidi, gdje imaju i najčokoladniju čokoladu svih vremena.
Oprez! Nakon takvog iskustva niti jedan sladoled neće biti dovoljno dobar. Nešto laganija granita, odlična je alternativa za osvježenje nakon vrhunskog espressa.

sicilija-9

arancini

sicilija-10

Praviti se Talijanom na tržnici

Tržnice u Palermu i Cataniji pršte bojama voća i povrća, mirisima svježe ribe, ritmičnim zvucima sjekirica i vikom prodavača. Jedino se na Siciliji mogu vidjeti spretni prodavači koji s cigaretom u zubima kao od šale filetiraju tune i sabljarke od stotinjak kilograma.

Dok se rakovi pokušavaju izmigoljiti iz košarica, još žive školjkice i puževi špricaju vodu sa štandova, a riba ne može biti svježija.

Tu se mogu pronaći i najsočnije crvene naranče, artičoke te vrhunska govedina, koja je na našim tržnicama gotovo ‘izumrla’. La Vucciria koja doslovno znači ‘kaos’ savršeno opisuje prirodu jedne od glavnih tržnica u Palermu.

Tamo je navodno mafija regrutirala radnu snagu, a vrijedi posjetiti i jednu od najstarijih – Ballarò. Slijedite oblak dima i doći ćete do lokalnog grill-majstora koji roštilja kao da nema sutra. Ako ste dovoljno hrabri kušajte stigghiolu – ovčja ili kozja crijeva s limunom.

sicilija-5

sicilija-4

Popeti se na vulkan

I to ne bilo kakav. Etna je visoka otprilike kao tri Sljemena (3,323 m) i jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu. Drevni istraživači smatrali su kako je najviša točka na planetu, a starogrčki pjesnik Pindar okarakterizirao ju je kao ‘stup koji pridržava nebo’.

Ta je starica već napunila 60.000 rođendan, a od 475 pr.Kr eruptirala je oko devedeset puta. Kad je podivljala 1669. nastalo je oko 350 manjih kratera, a seljaci su grijali vodu na stijenama još dugo nakon jezive erupcije. Krajolik koji se ne može usporediti s ničim poznatim, možda je najsličniji površini mjeseca.

Uživate li u pješačenju, obujte dobre cipele i pripremite se na četiri sata pješačenja. Alternativa je vožnja žičarom i turističkim džipom. Cipele i jakne mogu se unajmiti za nekoliko eura.

sicilija-6

Okupati se na bijeloj plaži

Nakon vulkanskog crnog kamena, Scala dei Turchi – odnosno ‘turska stepenica’ je poput boravka na snijegu. Nadrealnu bjelinu sedimentih stijena koje maze stopala dodatno naglašava morsko plavetnilo i zlatni pijesak koji ga okružuje. Ova meka za fotografe je na brojnim popisima najneobičnijih plaža na svijetu.

Nalazi se na dvadesetak minuta vožnje od Doline hramova. Stoga, nakon lekcije iz grčke povijesti i razgledavanja superočuvanih hramova razasutih oko Agrigenta, skoknite na kupanac i osvježite se u baru s pogledom na jednu od najljepših talijanskih plaža.

sicilija-8

Zaviriti u unutrašnjost… i vratiti se na more

Enna, dražesni gradić u srcu Sicilije ima vidikovac s kojeg puca pogled od milijun dolara. Nalazi se u istoimenoj pokrajini, jedinoj bez izlaza na more. Od Palerma do Catanije, Nota ili Siracuse Enna je odlična usputna stanica na autoputu koji povezuje zapadnu s istočnom stranom otoka.

Svijetla točka katastrofalnog potresa koji je 1693. devastirao jug Sicilije, barokna su remek-djela arhitekture. Najočitiji dokaz čudotvorne transformacije je Noto, prijestolnica Siracuse s brojnim palačama i crkvama pod UNESCO-m. Umorite li se penjanja na zvonike i razgledavanja velebnih građevina – svratite u ‘Svijet arancina’ i kušajte tradicionalni specijalitet koji je ime dobio prema narančama na koje nalikuje. Loptice od riže pune se konjskim mesom, graškom, sirom… i zaštitni su znak Sicilije.

sicilija-7

Pogledati smrti u oči

U Italiji nema bizarnijeg mjesta od katakombi ispod Kapucinskog samostana u Palermu. Tamo se nalazi 8,000 mumija žena, muškaraca i djece, odjevenih u svoju najbolju odjeću. Pričvršćeni na zidove u najrazličitijim pozama, kao da pozdravljaju posjetitelje ili među sobom komentiraju tekuća događanja.

Na Siciliji je običaj mumificiranja započeo krajem 16.stoljeća kako bi se moglo moliti za preminule kapucine. Uskoro je tradiciju usvojilo i bogatije stanovništvo koje je željelo sačuvati uspomenu na najmilije, a vječni odmor u katakombama postala je stvar prestiža.

sicilija-2

Popiti mojito u Cefalú

Od svih gradova na obali, Cefalú je jedan od najšarmantnijih. Ugnijezdio se pod golemom stijenom na sjeveroistočnoj strani otoka. Srednjovjekovne uličice vode do prekrasne katedrale u kojoj se nalaze najstariji mozaici na Siciliji. Jednako je privlačan i trgić nad kojim se uzdiže.

Tamo se može popiti odličan mojito iz ljupkih staklenki, a imate li sreće ugledat ćete i dugu ili ushićene Talijane koji bacaju konfete na upravo vjenčane mladence.

Cefalu je uz Messinu i Milazzo polazna točka za istraživanje Liparskih otoka. Arhipelag od osam otočića uključuje i Stromboli kojeg je proslavio film Roberta Rossellinija s Ingrid Bergman te Panareu, najmanji, ali prema mišljenju mnogih – najljepši.

Tekst i fotografije u galeriji: Patricija Hut

Facebook Like Button