Burano šareni otok koji se ljulja

U venecijanskom zaljevu mnogo je mjesta koja se mogu posjetiti i koja su podjednako puna priča iz prošlosti kao i znamenita Venecija no jedan je otočić posebno zanimljiv, a to je otok Burano.

Već iz daljine, kada se uplovljava u njegovu malu luku, jednim od gradskim vodenih prijevoza, uočava se raskošna živopisnost vrlo starog Burano otočića.

italija otok burano

Burano je otok smješten u sjevernoj venecijanskoj laguni, udaljen svega 11 km od svjetski poznatog Murana, a od Venecije otprilike 45 minuta vožnje brodom ili 10 minuta nekim bržim vodenim prijevozom.

burano otok

U samoj luci nalazi se toranj sa zvonikom koji se skroz nakrivio u jednu stranu podsjećajući tako pomalo na kosi toranj u Pisi, a nagnuo se zato što se cijeli otočić već stoljećima ljulja.

OVDJE saznajte zašto znameniti grad Pisa i njen Kosi toranj i dalje opčinjavaju pola svijeta

To ljuljanje se osjeti već pri silasku na njegovo tlo, ali se ubrzo, nakon početne neugode, priviknete na međusobnu suradnju morskih struja i vašeg hodanja.

Stanovnici Burana vjerojatno to ljuljuškanje više niti ne primjećuju, a kako ih njihov dom stalno uljuljava, kako majka svoju dječicu, tako su i oni stoga vedra osmjeha, mirnog komotnog ponašanja.

burano

4-kuce-s-cvijecemCijeli otok tipično za to područje podijeljeno je vodenim kanalima po kojima se vozi i obavljaju svakodnevni poslovi na barkicama, a predivni lukoviti drveni mostići idealni su razgledavanje ulica i naredanih raznobojnih živo obojenih kuća u nizu po kojima je otok i najpoznatiji.

Sve kuće uglavnom imaju balkone ili terase koje su odreda ukrašene različitim vrstama cvijeća i biljaka što svakoj kući daje dodatnu živost i posebno ugodan osjećaj ljepote.

Izdvojeno:

> Prema drevnoj legendi ribari su nekoć oslikali svoje kuće u žarke boje kako bi ih vidjeti iz velike udaljenosti kada su bili daleko od obale u ribolovu

Otok danas broji oko 3000 stanovnika koji se u većini bave ribarstvom, težačkim poslom te izradom čipke. Veliki dio stanovništva odlazi raditi u staklarne i na susjedni Murano.

Burano

Čipkasti otok

U glavnoj ulici divno je prošetati među mnogobrojnim izlozima od kojih je većina zadržala tradicionalni izgled u kojima se osim čipke nude i ručno izrađeni stakleni predmeta od čuvenog Murano stakla. No otoku danas najveću ekonomsku dobit donosi izvoz tradicionalnih predmeta od čipke po kojoj je Burano poznat u cijelom svijetu.

cipka

Pri posjetu ovom bajkovitom otoku najljepše je sjesti u neki maleni kafić među domaće stanovništvo koje „ćakula“ na melodičnom talijanskom jeziku, ali na svom domicilnom dijalektu.

Uz fini talijanski espresso očaravajuće je sjediti na suncu, gledati male tipične trgove, među kojima je glavni Galuppi trg, na kojima sjede žene među štandovima ili malim trgovinicama i izrađuju od mekanog tkanja najfinije stvarčice…

Naime, Burano još zovu i otokom čipke, jer je ona nadaleko poznata po svojoj filigranskoj izradi skupocjenih predmeta koje tradicionalno izrađuju žene.

Burano

Znamenitosti otoka

Na glavnom trgu ili u originalnom nazivu Piazza Galuppi nalazi se crkva Svetog Martina i biskupski dvori. Crkva je svakako zanimljiva, osim za vjerski posjet, i za razgled budući da sadrži vrijedna umjetnička djela poznatog slikara Gian Battista Tiepola. Na ovom pitoresknom trgu nalazi se i kapela Svete Barbare.

2-burano-mostovi

Na istom trgu nalaze se i Muzej čipke odnosno kako ga zovu na otoku “Museo del Merletto”, zatim gradska vijećnica izgrađena od Istarskog kamena, a predivna skulptura Baldassare Galuppi, koju je izradio poznati kipar Remigio Barbaro, oduševiti će sve ljubitelje umjetnosti.

La Casa di Bepi Sua” zasigurno je najšarenija kuća na Buranu i jedan od najčešćih motiva na talijanskim razglednicama, a ostati će u sjećanju svakog posjetitelja kao kuća koja izaziva mnoštvo emocija.

Oslikao ju je, uz uporabu svih duginih boja s motivima različitih geometrijskih oblika, Bepi rođen kao Giuseppe Toselli, čija je strast za slikanjem počela radom u kinu Favin gdje je radio kao domar.

Kada je kino zatvoreno počeo je prodavati bombone na Trgu Piazza Galuppi Burano otkuda potječe njegov nadimak Bepi, a s obzirom na šarene bombone potječe njegova strast za bojama.

1-sarena-kuca

Izdvojeno:

> Burano je svrstan među 10 najšarenijih mjesta svijeta upravo zbog kuća od kojih svaka ima obojeno pročelje upravo onako kako su to odredile gradske vlasti, Naime, stanovnici moraju dobiti posebno odobrenje za izbor boje svoga doma.
> Burano je domovima velikih umjetnika poput Baldassare Galuppi, Remigio Barbaro i Pina Donaggio.

Burano

Gastronomija

Najpoznatiji specijalitet koji se mora probati na otoku jest “rižoto od glavoča”. To je juha u kojoj je riža kuhana uz meso izvađeno iz ribe glavoča koja je tipična za venecijansku lagunu.

Poželite li pojesti, za neke najbolji na svijetu, rižoto svakako potražite Trattoriu Al Gatto Nero u koju zalaze svi stanovnici Burana kada požele pojesti tradicionalni rižoto.
Trattori Al Gatto Nero mnogi su vrhunski svjetski šefovi proglasili jednom od najboljih mjesta za okusiti pravi talijanski rižoto, pa stoga, nađete li se na živopisnom talijanskom otočiću Buranu, ovo obiteljsko kulinarsko mjesto nikako nemojte zaobići.

Najtraženija mjesta za ukusno jelo među domaćim stanovništvom su takozvane “Trattoria buranella” odnosno konobe u kojima se uvijek mogu naći najfiniji domaći specijaliteti od ribe uz ukusno domaće talijansko vino. Za desert svakako tražite tipične kolače sa ovog otoka pod nazivom Bussola i Esse.

burano italija

U slučaju da se poželite pojesti tipičnu talijansku pizzu izbor je također izvrstan, ali nikako ne propustite savršeno fin sladoled u nekoj od mnogobrojnih malih slastičarnica.

Izdvojeno:

> Imate li vremena svakako posjetite jednu od ribarnica koje su svega na par metara udaljene od centra. Na tom mjestu najbolje ćete osjetiti život otočana koji su povezani neraskidivim vezama s ribarima koji nude raznovrsnu ribu venecijanske lagune.

burano

Tekst: Diana Mikloš

Facebook Like Button