Znameniti grad Pisa i njen Kosi toranj i dalje opčinjavaju pola svijeta

U prekrasnoj regiji Toscana mjesta za vječne romantičare, u središnjoj Italiji, smjestio se grad s tornjem koji za razliku od ostalih građevina stoji poprilično ukoso. Pogađate, radi se o Pisi i poznatom Kosom tornju.

Vinogradi, povijest, umjetnost, sklad, priroda i ljepota samo su dio Toscane, regije u kojoj se smjestila božanstvena Pisa. Osim po Kosom tornju, katedrali i baptisteriju, Pisa je poznata po rijeci Arno te brojnim muzejima i znamenitostima.

zvonik Kosi toranj trg Campo dei Miracoli

Kosi toranj u Pisi jedno je od najpoznatijih svjetskih znamenitosti

Poznati zvonik, još poznatiji pod nazivom Kosi toranj nalazi se na Campo dei Miracoli, takozvanom „Polju (trgu) čuda“. Visok 55 metara već godinama prkosi gravitaciji.

Sama izgradnja počela je u 12. stoljeću, pri čemu se pri izgradnji trećeg kata toranj počeo naginjati. Iako mu se otklon od vertikale iz godine u godinu povećavao, nakon određenih intervencija i smanjenja otklona i danas je siguran za znatiželjnike i turiste.

kosi toranj pisa italija

Toranj je inače zvonik obližnje romaničke crkve, odnosno katedrale iz 11. stoljeća čiju izgradnju je započeo poznati talijanski arhitekt Buscheto. Katedrala je posvećena Djevici Mariji (Katedrala uzašašća Svete Marije – Duomo della Santa Maria Assunta), a osim prekrasnom fasadom, pozornost plijeni reljefima, freskama, mozaicima te isklesanom propovjedaonicom.

Iako je započet u romaničkom stilu, obližnji baptisterij (krstionica) završen je u gotičkom stilu, a njegovu unutrašnjost krasi propovjedaonica iz 13. stoljeća i brončana figura Sv. Ivana Krstitelja.
U blizini baptisterija smješteno je groblje (Camposanto) omeđeno zidovima s mramornim arkadama unutar kojih se po vjerovanju nalazi sveta zemlja iz Jeruzalema.

znamenitost grad pisa

Osim po velebnim građevinama s „Polja čuda“, Pisa se ponosi i brojnim muzejima, sveučilištem i živopisnim ulicama. Poznato je da je na sveučilištu u Pisi studirao i slavni fizičar i astronom Galileo Galilei, a nikako ne treba propustiti obići i predivni botanički vrt koji je najstariji sveučilišni botanički vrt u Europi.

restoran pisa italija

Samo neki od muzeja su Museo Dell’Opera del Duomo koji čuva predmete odnesene iz katedrale, krstionice i s groblja, zatim Museo Nazionale di S. Matteo koji čuva pisansku i firentinsku umjetnost, odnosno slike, skulpture i druge izloške, Museo delle Sinopie (muzej skica), Museo Nazionale di Palazzo Reale i dr.

pisa rijeka Arno

Šetnja uz rijeku Arno, u dijelu Pise koji se zove Borgo strette, biti će jednako poučna kao i fascinantna, jer ćete moći razgledati srednjevjekovne arkade te razgledati gotičko romaničku crkvu Sv. Mihovil iz davne 990. godine.

Pisa je bogata i brojnim palačama čije pročelja svjedoče bogatoj povijesti ovog dijela Italije, a najzapaženije su Kraljevska palača (Palazzo Reale) u kojoj je Galileo Galilei ponosno pokazao toskanskom nadvojvodi planete koje je uočio svojim teleskopom.

Čarobno lijepe su i palača gradske vijećnice Palazzo Gambacorti iz 14. stoljeća, palača Medici te Palazzo Agostini čijim pročeljem, ove gotičke zgrade, dominira fasada iz 15. stoljeća, a mogu se vidjeti i ostaci drevnih zidina.

montecatini terme pisa italija

Montecatini Terme mjesto za savršeno razmaženi odmor u Italiji

Nedaleko od Pise (kojih pedesetak kilometara) smjestile su se Montecatini Terme, grad poznat po turizmu i velikom broju hotela. Ovdje godine nisu bitne jer se može pronaći ponešto za svaku životnu dob od sportskih aktivnosti, rekreacija, odmora ili zabave.

Bili mlađi ili stariji, Montecatini Terme odišu energijom koja vas ponese. Osim velikog broja hotela, kafića, restorana i dućana poznatih modnih marki, Montecatini Terme mogu se pohvaliti i prekrasnom arhitekturom. Ukoliko želite vidjeti grad s visine, svakako sjednite u vlakić koji će vas odvesti na vrh brda s kojeg se pruža pogled na cijeli grad.

tradicionalni restoran pisa

Nakon lagane šetnje, slobodno se počastite večerom u nekom od restorana ili se vratite vlakićem u podnožje i nastavite šetnju prekrasnim ulicama ispunjenim dobro raspoloženim ljudima.

ulica pisa italija

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: talijanski
Religija: kršćanstvo
Valuta: Euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: autobusom – organizirana putovanja s turističkim agencijama ili osobnim automobilom relacija Zagreb-Pisa (cca. 700 km)
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno
Kada putovati: tijekom cijele godine
Smještaj: Smart Hotel Bartolini, Grand Hotel Duomo Pisa ili Montecatini Terme
Restorani: Casa Gala, tradicinalni Pane e Vino ili sjajnu špageteriju Ristorante alle Bandierine.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button