Italija čudesno lijepa zemlja povijesti, kulture i sjajne gastronomije

Italija je zasigurno turistička meka Europe za zaljubljenike u povijest, kulturu i nezaobilaznu dobru spizu!

Italija se prostire na oko 301 tisuću četvornih kilometara na jugu Europe. 
Njezin teritorij ima prepoznatljivi oblik čizme, a uključuje i dva velika otoka u Sredozemnom moru – Siciliju i Sardiniju.
Graniči s Francuskom i Švicarskom na sjeverozapadu, s Austrijom na sjeveru, sa Slovenijom na sjeveroistoku, dok je od Hrvatske dijeli Jadransko more.

Cagliari Italija Sardinia

Valja spomenuti da se na njenom teritoriju nalaze i dvije neovisne države – San Marino i Vatikan – koje su potpuno okružene talijanskim državnim područjem.

San Marino Modena Italija

OVDJE saznajte sve tajne svetog grada Vatikana

U geografskom smislu Italija se većim dijelom smjestila na Apeninskom poluotoku, čijom se duljinom proteže gorski lanac Apenini, a koji se na sjeverozapadu spaja s Alpama.
Ovaj je prostor poznat i po vulkanima: ugaslom Vezuvu kod Napulja, aktivnoj Etni na Siciliji i obližnjem mu Stromboliju.

napulj italija

U Italiji živi oko 58 milijuna stanovnika, od čega većinu čine Talijani, a okupljaju se u gradovima i urbaniziranim središtima.

Zanimljivosti Italije

Mistične i najljepše atrakcije Rima koje će vas oduševiti – Iznenadili bi ste se koliko je popis bogat i dugačak.
Napulj duša Italije – Grad brojnih crkava i tvrđava plijeni pažnju svakog posjetitelja.
Cinque Terre talijanska bajka za potpuni užitak – Cinque Terre fenomen je talijanske obale koji je zasigurno na popisu svih putoholičara
Magični Capri – Capri je smješten u napuljskom zaljevu i svjetski je sinonim za užitak
Italija i njen pjenušavi ljepotan prosecco – Otkrijte tajne talijanskog prosecca, pravog osvježavajućeg vina s mjehurićima

glavni grad italije rim roma

Glavni grad Rim smjestio se u središnjoj Italiji, u regiji Lacij, ali se praktično prostire do obale Tirenskog mora.

Gdje god zagrebete ispod površine u Vječnom gradu naići ćete na arheološki lokalitet iz pretpovijesti pa ne čudi što ga svake godine posjećuje milijuni turista iz cijeloga svijeta.

U Italiji se rado posjećuje i grad mode Milano, povijesna Verona i Venecija romantična ljepotica bez konkurencije, regija Toskana, te brojna skijališta u Alpama tijekom zimskim mjeseci.

venezia venecija italija

A kad ste već u Veneciji svakako je interesantan za obilazak Burano šareni otok koji se ljulja!

Talijanska gastronomija među najpoznatijima je na svijetu. Temelji se na različitim vrstama tjestenina koji se kombiniraju uz umake od rajčice i mesa, razne začine i nezaobilazno maslinovo ulje.
Dakako, nikako ne smijemo zaboraviti pizzu, talijansku kulinarsku perjanicu, koja se jede u cijelome svijetu. Uz hranu ovoga prostora servira se lokalno proizvedeno vino, a jaka je i tradicionalna kultura ispijanja kave.

OVDJE vas čeka recept za originalnu pizzu iz Napulja :)

recept za pizzu

Znamenitosti i turističke atrakcije u Italiji
Prijestolnica svijeta

Istražite Rim i njegove kulturno-povijesne spomenike! Obavezno posjetite njegov glavni simbol – amfiteatar Kolosej, baziliku sv. Petra u Vatikanu, kao i strop Sikstinske kapele. Na raspolaganju vam je i niz različitih muzeja, trgova i nezaobilaznih fontana – ubacite novčić u fontanu di Trevi i zamislite želju – lokalno stanovništvo tvrdi da će vam se želja ispuniti!

trevi

Venecijanski karneval

Venecija je najpoznatija europska karnevalska destinacija, koja se smjestila u regiji Veneto na sjeveroistoku zemlje. Svake godine u veljači oko trga sv. Marka okupe se milijuni zakrabuljenih ljudi željnih dobre zabave. U nekadašnjem središtu Mletačke Republike možete razgledati i brojne zapanjujuće muzeje i palače, a ne propustite se provozati i po njenim kanalima u gondoli.

venezia venecija italija

Skijanje u Alpama Italije

Italija je i prava skijaška meka, a Kronplatz, Cortina d’Ampezzo, Trevalli i Bormio omiljena su skijališna odredišta. Ovdje rado dolaze uglavnom iskusniji skijaši, jer su im na raspolaganju strme i zahtjevne staze na kojima se voze i utrke svjetskog skijaškog prvenstva.

Kronplatz alpe Tirol italija

Čudesna Toskana

Posjetite i središnju regiju Italije Toskanu koja je poznata kao centar renesansne umjetnosti, istaknuta vinorodna regija u kojoj se proizvodi vino Chianti, ali i mjesto sa 120 zaštićenih prirodnih lokaliteta.

Obavezno valja posjetiti uže središte gradova Firenza i Siena koji su pod zaštitom UNESCO-a, kao i Cortonu te kosi toranj u Pizi.

Pompeji

Ljubitelji povijesti posjećuju i grad Pompeji, koji se smjestio u talijanskoj pokrajini Kampaniji na jugu države.
Najpoznatiji je po erupciji vulkana Vezuva, koja se zbila 79. godine i koja ga je u potpunosti prekrila slojem vulkanske prašine. Grad je bio sakriven čak 16 stoljeća, a danas je omiljena turistička atrakcija.

Pompeji su svakako priča o životu i smrti jednog grada.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: Talijanski
Religija: kršćanstvo (85 posto stanovništva)
Valuta: Euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: Direktne redovite linije do glavnoga grada Italije iz Zagreba, ili primjerice Splita.
VLAKOM: Iz Zagreba redovno vozi vlak do glavnoga grada, kao i do Venecije.
BRODOM: Hrvatske luke odlično su povezane s Italijom – redovite linije Jadrolinije iz Rijeke, Zadra ili Splita do Ancone.
AUTOBUSOM: Turističke agencije organiziraju putovanja u Italiju koja uključuju autobusni prijevoz.
OSOBNIM AUTOMOBILOM:  Relacija Zagreb-Rim (880 km); vinjeta nepotrebna, autoceste vrlo dobre – ograničenje brzine 130 km/h
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine.
Smještaj: Hotel Deko Rome i Villa Spalletti Trivelli  u centru glavnoga grada dobar su izbor. 

U Firenci odsjednite u hotelu Davanzati, a u Veneciji u hotelu Al Ponte Mocenigo.
Restorani: Marco G i Al Duello u glavnom gradu odličan su izbor. Izvrsnu talijansku kuhinju možete jesti i u restoranu Vini e Vecchi Sapori u Firenci, te u restoranu Ai Mercanti  u Veneciji.

Oprez!

Pripazite na sitne kriminalce oko turističkih objekata – osobito u Rimu.

Facebook Like Button