Napulj duša Italije

Grad brojnih crkava i tvrđava plijeni pažnju svakog posjetitelja.

Napulj je najvažniji i najveći grad u južnoj Italiji. Danas, ovo gradsko urbano područje dom je više od 4 milijuna stanovnika. Grad se smjestio na najvećem vulkanskom području Italije te je ujedno jedan od najteže pogođenih gradova vulkanske i seizmičke aktivnosti. Vulkan poznat kao Vezuv, smjestio se 9 km istočno od grada, a svakako je danas jedna od atrakcija bogate zemljopisne sredine Napulja.

Povijest Napulja je nastala spajanjem različitih naroda, uključujući i Grke, Rimljane, Normane i Španjolce, čiji su doprinosi još uvijek vidljivi u Napulju kada krenete u šetnju i otkrivanje grada. Ovo povijesno i kulturno bogatstvo koje skriva, pridodaje Napulju jedinstveni i unikatni šarm.

Grad je poznat i kao grad stotinu kupola zbog brojnih crkava. Trenutno se u gradu nalazi oko 400 crkava, što je najviše od bilo kojeg grada u Europi, nadmašivši čak i Rim. To uključuje baziliku Francisco de Paula, samostan Santa Chiara, katedrala Napulja te bazilika San Lorenzo Maggiore. To su najveće i najpoznatije crkve ali i ostatak gradskih crkava su jednako važne i vrijedne svake spoznaje.

Napulj_3

Znamenitosti i turističke atrakcije Napulja

Novi dvorac – Castel Nuovo ili Maschio Angioino
Ovaj jedinstveni dvorac započeo je graditi Karlo I. u 13. stoljeću, kada mu stari dvorac nije bio dovoljno veliki za sve njegove potrebe. Dvorac je obnovljen u 15. stoljeću od strane vladara Alfonsa I. te se danas sastoji od pet velikih tornjeva, koji se nalaze oko središnjeg dvorišta.

Iz središnjeg dvorišta možete ući u kapelu Palatine, napravljenu od jedinstvene gotičke strukture te koja sadrži nevjerojatnu zbirku freski i skulptura iz 14. i 15. stoljeća. Vanjsko stubište s lijeve strane kapelice dovodi vas do Sala dei Baroni, velike srednjovjekovne dvorane, koja je dobila svoje ime zbog incidenta iz 1486. kada je Ferdinand pozvao veliku grupu pobunjenih velikaša u dvorac pod izgovorom da će se održati svadbeno slavlje, no on ih pri ulasku u dvoranu uhitio i pogubio.

U sobi ispod dvorane pod staklenim podom se prikazuju ostaci rimske vile i srednjovjekovne nekropole. Veliki dio zapadnog krila dvorca je sada dom Civico muzeja, koji sadrži senzacionalnu zbirku iz 16. i 19 stoljeća, nevjerojatnih slikara i kipara, srebrnih radova ali i izvornih brončanih vrata od dvorca.

naples-castel-nuovo

Trg Plebiscita – Piazza del Plebiscito
Trg Plebiscito je veliki polukružni trg koje danas označava pješačko područje te nudi prekrasan pogled na palaču sa svojim pročeljem u nizu s kipovima svih vladara u Napulju. Nasuprot palače se nalazi crkva San Francesco di Paola, iz 19. stoljeća, koja predstavlja neoklasicističku zgradu frankiranom dugim arkadama. Ispod jedne od tih arkada nalazi se Turistički ured a status otvaranje crkve je neizvjesno.

Danas, trg se koristi za raznovrsne koncerte, a do danas koncert su održali jedni od najvećih svjetskih zvijezda među kojima možemo pronaći i Elton Johna, Maroon 5, Muse te Bruce Springsteena.

piazza-del-plebiscitol

Napuljski državni arheološki muzej
Prekrasni državni arheološki muzej skriva nježne mozaike, freske iz rimskih vila te brončane uljanice oblikovane poput puža. Muzej je dom svih najboljih artefakata i blaga Pompei-a te Gerculaneum-a. Sve ove impresivne zbirke antičkih dobara smjestile su se u uzvišenu palaču iz 17. stoljeća te čuvaju najveća svjetska i napuljska dragocjena dobara. Nemojte propustiti i vidjeti Gabinetto secreto (tajnu sobu) gdje se skrivaju sva blaga drevne erotske umjetnosti.

Nažalost, muzej je jedno i vrlo frustrirajuće mjesto gdje se osiguralo da veliki dio kolekcije bude trajno zatvoreno ili da se često mijenja. Mnogo toga se skriva, no ono što danas možete vidjeti, vjerujte nam, vrijedno je svake minute provedene unutar muzeja.

muzej

Napuljska katedrala
Jedna od najvažnijih crkava upravo je Napuljska katedrala. Ova prekrasna gotička katedrala sagrađena je u 13. stoljeću te stoji na mjestu najstarije crkve iz 570. godine prije Krista. Katedrala je posvećena Napuljskom svecu, San Gennaru. Bočica svečeve krvi tri puta se godišnje ukapljiva – prva subota u svibnju, 19. rujna i 16. prosinca. Ako krv nije tekuća tada se strahuje od sigurnosti grada Napulja. No, s obzirom na to da je krv stalno tekuća, stanovnici se ne moraju brinuti.

Katedrala čuva neke od izvrsnih radova koje uključuju i freske u kapeli te neke od mozaika iz 4. stoljeća.

san-gennaro

Smještaj i hrana
Kada se nađete u Napulju prvo što trebate probati je njihov specijalitet- Pizzu. Da, svima nam je poznato kako je Italija poznata po svojim specijalitetima tjestenine i pizze. Među boljim pizzerijama našli su se De Michele te Pizzerija di Matteo. Od ostalih specijaliteta koje vam restorani mogu ponuditi su upravo mediteranska hrana i ukusni umaci koji će vas oduševiti. Restorani koji su nas oduševili su upravo Hosteria Toledo te Valu.

Bez obzira u koji grad idemo najviše se mučimo s odabirom pravog smještaja. Za one koji nemaju veliki budžet preporučujemo B&B Naples gdje se cijene kreću od samo 35€. Nove sobe te udobnost koji vam nudi, upotpunit će vaš doživljaj na putovanju. Jedan od boljih, ali skupljih hotela u samom gradu je upravo Grand Hotel Parkers, koji sa svojih 5 zvjezdica oduševljava svakog gosta. Hotel se smjestio u prekrasnoj vili iz 19. stoljeća te svoju tradiciju drži već posljednjih 130 godina. Hotel uključuje 71 prostranih i prekrasno uređenih soba, devet apartmana te predsjednički apartman, a svaka soba uključuje mali salon, mini bar, mramor i pisaći stol.

pizza

Gradska povezanost
Promet u samom gradu se ponekad uspoređuje s New Yorkom. Izuzetno ubrzan grad. Postoje nekoliko načina kako možete obići grad a oni uključuju; taxi, metro/tramvajima i autobusima.

Metro je najbrži način da dođete s točke A do točke B u Napulju. Postoje dvije linije te je cijena karte 1.10€ za 90 minuta. Metro linija 1 ide sve do Piazza Dante do Piazze Vanvitelli; na kraju sve do sjeveroistočno predgrađa – svaki dan od 06:00 do 23:00. Metro linija 2 ide od Piazza Garibaldi, preko centra i sve do kolodvora Mergellina i Campi Flegrei – svaki dan od 05:30 do 22:59.

Tramvaj i autobus se čine jedni od najjednostavnijih opcija za razgledavanja grada. Ako se odlučite za tramvaj morate znati da postoje tri linije, 1, 2 i 4. Autobus ima 7 ruta od kojih 4 sijeku Via Medinu / trg del Municipio u središtu grada. Cijena karata za 90 minuta je 1.10€, za cijeli dan (0-24) 3.10€ od ponedjeljka do petka, a za tri cijela dana od 0-24 20€.

Naples tramvaj

Taxi je jedan od najskupljih opcija ali zato i jedan od najbržih načina kako bi ste upoznali grad. U slučaju da se želite voziti taxijem prvo dobro provjerite da li je taxi ima licencu te da li je uključena sprava za mjerenje kilometara – najjednostavniji način da prepoznate da li taxi ima licencu je ako na auto ugledate gradski broj na vratima. Jedni od najsigurniji su Consortaxi – 081 552 5252, Free Taxi – 081 551 5151 i Partenope – 081 560 6666.

 

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button