Amalfi i okolna pitoreskna mjesta koja morate posjetiti na raskošnoj talijanskoj obali

Costiera Amalfitana izuzetno je poznata turistička destinacija koja spada u najpopularnije i najljepši dio obalne Italije. Obala Amalfi prostire se na četrdesetak kilometara od napuljskog zaljeva sve do zaljeva Salerno a posjetitelje svojom neizmjernom ljepotom privlači jednakim intenzitetom kao još od davnih dana starih Rimljana.

amalfi italija odmor putovanja europa

Slikoviti grad Amalfi nalazi malo južnije od užurbanog Napulja i još poznatijeg vulkana Vezuva a u njegovoj blizini nalazi se i magični otok Capri i dva otočna dragulja napuljskog zaljeva, Ischia i Procida te Salerno. Na prostoru Amalfi obale smješteno je trinaest naselja i mnogobrojna uspavana seoca koja su uglavnom okrenuta prema turizmu i ribolovu.

limuni

Očaravajuća ljepota mediteranske prirode, strme litice, karakteristična arhitektura te nekoliko sjajnih pješčanih plaža dovele su ovo mjesto na popis UNESCO-ove svjetske baštine. Nevjerojatno poseban obalni teren, koji zasigurno privlači filmaše svojim strmim litica za snimanje posebno napetih uzbudljivih kadrova, cijeli kraj ocrtavaju mnogobrojni terasasti vinogradi, raskošni voćnjaci limuna, zeleni pašnjaci.

Ukras u arhitekturi čini mozaik očaravajuće lijepih villa te rimske ruševine koje cijeli dio čine još spektakularnijim. Glavne atrakcije obale Amalfi su uglavnom uspavani gradići s prelijepim katedralama, crkvama, samostanima koji žive i dan danas. Posebno su privlačni srednjovjekovni dvorci te kule stražarnice kojih je u ovom kraju nekoliko.

plaza amalfi italija putovanje odmor ljetovanje

Magično privlačan grad Amalfi

Najveći grad ove obale, koji je ujedno dao ime cjelokupnom obalnom pojasu, nalazi se u pokrajini Salerno. Grad je smješten na liticama brda Lattari a karakteriziraju ga stražarski tornjevi koji su bili dio obrambenih napora protiv napada gusara. Duomo di Amalfi je katedrala koja se nadvila nad grad a osim svojom ljepotom i stilom plijeni pažnju i posebnom povijesnom i religijskom ostavštinom. Naime u njoj čuvaju relikvije apostola Andrije koje su ovamo prenesene iz Konstantinopola.

amalfi-3

Pitoreskna mjesta na obali Amalfi

Nedaleko od mjesta Maiori i njene predivne plaže smjestilo se maleno ribarsko seoce Erchie čiju pak plažu čuva stara kula koja je izgrađena kao sustav obrane u davanju signala rane uzbune protiv gusarskih napada. Ova kula svakako spada u rijetko zanimljive objekte koja je dokaz da je ovaj kraj uvijek bio privlačan svojim bogatstvom i ljepotom.

ravello-1

Ravello je slikovito mjesto koje ponosno ističe naziv najromantičnijeg mjesta u južnoj Italiji. Smješten je na strmim terasastim padinama 400 metara iznad mora. Čini ga splet mirnih uličica i obrađenih vrtova. Mjesto je oduvijek bilo privlačno umjetnicima sa svih krajeva svijeta pa je tako u ovom mjestu slavni kompozitor Richard Wagner skladao dijelove opere Parsifal. Jedna od atrakcija ovog mjesta je i Villa Cimbrone sa zadivljujuće lijepim vrtom otvorenim za publiku.
Ravello zbog svojeg visokog položaja nema direktan pristup niti jednoj plaži, ali svejedno nosi titulu zbog kojeg ga posjećuju svi zaljubljeni parovi ili oni zaljubljeni u stvaranje umjetnosti, zbog svog savršenog i neponovljivog pogleda na more i obližnje litice.

villa-cimbrone

Cesta od Sorrenta do Salerna spada u uzbudljivije vožnje zbog strmih litica i oštrih zavoja koji ju karakteriziraju ali za nagradu pruža nevjerojatne vidike na meditativnu okolinu uz more. Cijeli Salerno s vrha brda nadgleda dvorac Arechi, spektakularna građevina koja daje uvid u genijalnost graditelja, a datira iz osmog stoljeća. Posjetiteljima je dvorac otvoren kao srednjovjekovni muzej u kojem mogu uživati u brojnim zanimljivim eksponatima i tipičnim prostorijama onoga vremena.

sorento

Omanje ribarsko selo Cetara, poznato je po svojoj povećoj floti tunolovaca no cilj svakog posjetitelja željnog dobrog zalogaja svakako su posebni specijaliteti spravljeni od inćuna.

minori-1

Obalne pješčane plaže i talijanska tjestenina

Ljubitelji pješčanih plaža doći će na svoje u mjestu Maiori koje se može pohvaliti s kilometarskom pješčanom plažom, najduljom na obali Amalfi na kojoj su smješteni hoteli i izvrsni restorani u kojima se nude mnogobrojni specijaliteti s božanski finom tjesteninom. Zbog svoje konfiguracije ova obala posebice je popularna među obiteljima s djecom.

minori

Obližnje seoce Minori, također je ponosna na svoju, doduše nešto manju pješčanu plažu, ali svejedno jednako privlačnu turistima. No, ono što najviše dovodi posjetitelje u ovo selo je nadaleko poznata domaća, ručno izrađena tjestenina. Idiličnoj vizuri ovog malenog mjestašca doprinose terasasti voćnjaci, obilje stabala limuna i predivni vinogradi. Minori zbog položaja krasi specifična svježija mikroklima te lagani povjetarac koji skoro svakodnevno puše.

ravello

Izdvojeno:

> Maiori plaža nastala je kao posljedica katastrofalne poplave i klizišta
> Amalfi obala često se spominje i u popularnoj kulturi te se njeno ime može čuti u stihovima popularnih pjesmama i u raznim filmovima
> Mjesta Positano i Montepertuso povezuje čak 1700 stepenica

Autor: Borna Marić
Fotografije: Pixabay, Stuart Claggett, Pikakoko, John Johnston, Alessandro

Facebook Like Button