Cinque Terre talijanska bajka za potpuni užitak

Cinque Terre fenomen je talijanske obale koji je zasigurno na popisu svih putoholičara, ali i onih koji žele vidjeti jedne od najljepših predjela Italije.

Čudesno lijepa obala i prostor na kojem se nalazi pet sela koja spadaju u dio nacionalnog parka Cinque Terre nalaze se na popisu UNESCO-ve svjetske bašine, što su svojom prošlošću, netaknutom prirodom i nestvarnom ljepotom to i zaslužila.. U Cinque Terre spadaju predivna mjesta, svaka na svoj način lijepa, Vernazze, Monterosso, Manarola, Corniglia i Riomaggiore.

Ovo područje karakteriziraju tipične strme padine koje se spuštaju strmoglavo u kristalno plavo more, te čarobno lijepe i skrivene plaže.
Vidljivi svjedoci težih vremena i požrtvovnog rada ljudi ovoga kraja su i dan danas ograđene kamene terase na kojima se uzgaja cijenjena vinova loza.

cinque-terre-ulice

Riomaggiore je prvo selo na koje se nalazi na željezničkom putu iz La Spezia a karakteriziraju ga dva vrhunska sakralna objekta od čije ljepote zastaje dah.

Vernazza je zasigurno jedno od najslikovitijih sela a nadaleko je poznata po svojim stolarima. Prvi zapisi o Vernazzi datiraju još iz 11. stoljeća, a svoju veliku strateška važnost ovo naselje doživljava pod Republikom Genovom, kada su se razvila i ostala naselja ovog područja.

Vernazza

Sela su pažljivo građena u terasastim oblicima, na stjenovitom terenu tik iznad mora.
Vernazza je smještena ponad prirodne uvale iznad koje se nadvila stara crkva i velebni dvorac Doria koji predstavlja skupinu utvrda, zidina i tornjeva s kojih se pruža zapanjujuće lijep panoramski pogled na prekrasnu okolicu.

U idiličnoj luci nailazi se na restoran s tradicionalnim specijalitetima, a vrlo je upečatljiv i zgodan bar koji se nalazi na samom rubu dvorca.

Vernazza

Izuzetno je zanimljiv jedan dan u tjednu, a to je utorak kada se tog dana šetnica pretvara u sajam lokalnih proizvoda kada možete naići na nevjerojatne tradicionalne proizvode za prste polizati.

Domicilno stanovništvo ovdje je toliko veselo i dobronamjerno da svakog gosta odmah prihvaćaju kao svoga i uvlače ga vrlo suptilno i simpatično u svoju svakodnevicu od toga kako se pozdravlja u ovom kraju pa sve do upoznavanja ležernog načina života od lješkarenja na suncu do obveznog popodnevnog odmora uz čašu domaćeg vina.

cinque-terre-kuće

Corniglia je jedino naselje koje nije direktno smješteno na morskoj obali, a od obližnje željezničke postaje do sela vodi preko 400 vijugavih stepenica.

Ovdje se pak stanovnici hvale proizvodnjom vrhunskog vina Chiantia.
Tradicija proizvodnje vina seže jako daleko, a da je bilo i značajno dokazuju posude koje su pronađene u Pompeima na kojima su nađeni zapisi koji hvale vino iz ovog kraja. Osim na samim posudama postoje i zapisi Plinija starijeg koji hvali ovo talijansko vino kao izvanzemaljsko.

U ovom seocetu smjestila se prekrasna crkva San Pietro, izgrađena 1334. godine, a predstavlja najupečatljiviju građevinu gotičko-ligurijskog stila na cijelom području.

Monterosso

Monterosso je također jedno od prelijepih sela s najboljim plažama u ovom dijelu Italije, a ovo područje također je poznato i obiluje velikim brojem vinskih dućana, zanatskih radnji, hotela i restorana.

U staroj jezgri zastaje se s divljenjem jer je ovo dio sela koje se nije nimalo promijenilo i ostalo je iskonsko ribarsko selo kao što je izgledalo nekoć.

Cinque Terre italija

Manarola spada u najstarije naselja u Cinque Terre području nacionalnog parka, a može se pohvaliti sa specifičnim dijalektom koji se razlikuje od susjednih. Pretpostavlja se da je naselje dobilo ime po velikom upečatljivom mlinskom kamenu.

italy-Cinque Terre

Posjetite još i ova mjesta:

Amalfi: raskošna talijanska obala – Costiera Amalfitana izuzetno je poznata turistička destinacija koja spada u najpopularnije i najljepši dio obalne Italije.
Magični Capri – Capri je smješten u napuljskom zaljevu i svjetski je sinonim za užitak te je najpoznatiji i najrazvikaniji među talijanskim otocima.
Dva otočna dragulja napuljskog zaljeva – Ischia i Procida su otoci smještena u napuljskom zaljevu i prepuni su zanimljivosti i ostataka raskošne prošlosti.
Sardinija – mjesto ekskluzivnog turizma – Kada bismo trebali definirati što je to što toliko magično privlači turiste na Sardiniju, bilo bi teško odlučiti je li to zbog njezinih plaža.
Dragulj Italije Lago di Garda – Jezero Garda, najveće je talijansko jezero, smješteno na sjeveru Italije, na tromeđi triju provincija: Verona, Brescia i Trento.
Klima ovoga kraja

Klima je ovdje iznimno blaga. Ljeta su duga i topla dok je jesen kao i svugdje neobično kišovita, a zimi se temperature ne spuštaju ispod 12 C.

Riomaggiore

Izdvojeno:

> Zbog poplave koje je svojedobno uništila prometnu infrastrukturu do nekih sela najbolje je doći vlakom iz mjesta La Spezia, jer ceste još uvijek nisu do kraja obnovljene, a broj parkirnih mjesta u pobjednim selima može biti vrlo ograničen.

> Posjetite ovaj dio Italije koji je još do prije samo sto godina bio izoliran i zato je u njemu još uvijek dobro očuvana izvorna ligurijska kultura, šarm i povijesni doživljaj talijanskog sela.

> Ovo je pravo mjesto za sve koji žele uživati u drugačijoj Italiji, samo uz sunce, more, šljunak i domaće specijalitete.

Piše: Borna Marić

Facebook Like Button