Dragulj Italije Lago di Garda

Jezero Garda, najveće je talijansko jezero, smješteno na sjeveru Italije, na tromeđi triju provincija: Verona, Brescia i Trento. Jezero Garda dugačko oko 50 kilometara a široko oko 20 kilometara te je jedno od omiljenih destinacija za odmor turista, naročito posjetitelja s njemačkog govornog područja, što ne čudi previše jer je do kraja prvog svjetskog rata sjeverni dio jezera bio pod Austro-Ugarskom vlašću.

Na obalama ovog prekrasnog jezera smješteno je nekoliko romantičnih gradića u kojima turisti mogu pronaći zabavu u tematskim parkovima, uživanje i opuštanja uz medicinski ili gastro turizam, brojne povijesne destinacije te mnoštvo kulturnih događanja. Ljubitelji akcije i aktivnijeg odmora mogu uživati u brojnim vodenim sportovima kao što su jedrenju ili surfanje, ali i u vožnji bicikla ili planinarenju po planinskom lancu Monte Baldu. Do grebena ovog dijela talijanskih Alpi može se doći žičarom iz grada Malcesine a s vrhova se pruža prekrasan pogled na jezero i planine koji dosežu i do 2000 metara.

malcesine

Posebnu pažnju zaokuplja nekoliko slikovitih otoka a najveći među njima je Isola del Garda na kojem se nalazi samostan kojeg je u trinaestom stoljeću osnovao Franjo Asiški. Danas se na tom mjestu nalazi zgrada u tipično venecijansko gotičkom stilu.

Mnogobrojne vodene aktivnosti mogu se upotpuniti iznajmljivanje brodića i jahti kojima turisti mogu istraživati čak dvadeset i pet, bajkovito lijepih, mjesta koja su se smjestila na obalama jezera.

villa

Područje oko jezera dobro je poznato po vinogradarstvu, a tradicionalno je oko brešanskom jezerskog područja. Vinogradi se protežu od ruba jezera po raskošnim okolnim brežuljcima. Posebice je poznato i hvaljeno vino Lugana koje se smatra jednim od najboljih vina s ovog područja. I s trentske strane jezera, zbog jedinstvene mikroklime, izuzetno dobro uspijeva grožđe. Mnogobrojni vinogradi sorte Nosiola nadopunjavaju tradicionalne sorte Schiava i Lagrein koje se koriste u proizvodnji voćnih, jako modernih i traženih, rose vina.

Međutim najpoznatiji proizvod ovog kraja je extra djevičansko maslinovo ulje, nadaleko poznato po svojoj delikatnosti. Ono se iznimno sljubljuje sa slatkovodnom ribom iz jezera ili s tradicionalnim jelima spravljenima od mesa s palentom.

limuni

Osim vina i ulja najpoznatiji proizvod je limun, koji se uzgaja na brojnim terasastim poljima. Limun su na jezero tijekom trinaestog stoljeća donijeli svećenici. Današnja “rivijera limuna” poznata je po svojim limunskim kućama. Njih karakteriziraju visoki zidovi, kojima je glavna funkcija zaštita stabala od hladnih sjevernih vjetrova. Također specifična arhitektonska značajka su i dugački redovi stupova između stabala na koje se tijekom zime nekoć dizao krov s ciljem zaštite stabala od mraza i snijega. Gradić po imenu Limione jasno govori svojim imenom da je usko vezan uz limune koji su posađeni gotovo na svakom koraku.

limone

Mjesta koja treba obići na jezeru Garda
Sirmione

Drevni utvrđeni grad Sirmione smješten na polutoku na samom jugu jezera, jedno je od najomiljenijih turističkih destinacija. Uz povijesne zanimljivosti i atrakcije na ovom poluotoku smjestio se veliki broj ekskluzivnih hotela i restorana.

sirmione

Dominantna točka gradića je dvorac Scaliger iz trinaestog stoljeća kojeg je izgradila obitelj Scaligeri iz Verone proširujući svoj utjecaj. Ovaj strateški smješten dvorac, u obliku kvadrata, nalazi se na samom ulazu u Sirmione. Kule dvorca nadvijene su nad dva pješačka mosta koje vode u grad. U samom dvorcu nema velikih znamenitosti ali uspon uz stopedeseta stepenica biti će okrunjen prekrasnim pogledom na krovove Sirmionea i obližnju luku.

Ostaci rimske vile Grotte di Catullo smještene su na samom sjevernom vrhu poluotoka. Ova vila je najveća u sjevernom dijelu Italije, a nekada je bila trokatna vila. Po predaji bila je dom rimskog pjesnika Catullusa, iako za to nema fizičkih dokaza. Spavaonice su se nalazile na najvišem katu te su pružale cjeloviti kružni pogled na jezero i okolicu.

Grotte-Catullo

Izvori tople sumporne vode na samom vrhu poluotoka otkriveni su u kasnom devetnaestom stoljeću te od tada pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti. Aquaria spa nudi dva termalna bazena od koji je jedno smješteno uz samo jezero. Gosti tretmane u ljekovitom blatu i termalne masaže moraju rezervirati unaprijed dok je za kupanje u bazenu dovoljno kupiti dnevnu ulaznicu.

Izdvojeno:

> Među poznatije stanovnike ovog gradića spada Marija Callas koje je imala svoju vilu u njemu.
Garda

Gradić Garda koji se nalazi na samo 30 kilometar od Verone, a najpoznatiji po zabavnom parku Gardaland, najvećim u Italiji. Zabavni park u sebi sadrži 40 atrakcija koja uključuju četiri velika roller costera te mnogo uzbudljivih vožnji. Ovaj park nudi za svakoga po nešto pa osim osoba koje žude za navalom adrenalina mogu uživati i djeca i roditelji. Osim Gardalanda uživati se može i u nevelikom Aquariumu, posebice prilagođenom djeci, Movielandu, manjoj verziji Univerzalovih studija te vodenom parku Caneva koji je također prilagođen za uživanje djece.

garda

Tori del Benaco

Maleno seoce smješteno je u blizini većih i živahnijih mjesta Garde i Bardolina te broji oko 3000 stanovnika. Selo je dobilo ime po tornjevima koje su izgradili stari Rimljani a u nadolazećim stoljećima izgrađene su impresivne zaštitne zidine. Obitelj Scalinger koja je početkom 14. stoljeća vladala u Veroni i ovdje je izgradila veličanstven dvorac koji danas pruža utočište etnografskom muzeju i povijesnom vrtu u kojem su, naravno, zasađeni limuni.

tori-del-benaco

https://www.youtube.com/watch?v=pghrhjTPbcc

Piše: Borna Marić
Fotografije: Visit Garda

Facebook Like Button