Austrijska jezera čarobna mjesta za potpuni odmor

Austrijska regija Salzkammergut proteže se kroz tri austrijske savezne države: Gornju Austriju, Štajersku i Salzburg.

Svoje ime koje u prijevodu znači “posjed ureda soli” zahvaljuje značajnim nalazištima soli i kroz stoljeća je to bilo uglavnom industrijsko područje.

No u 19. stoljeću, zahvaljujući prirodnim ljepotama tog planinskog kraja, postupno se preoblikuje u turističku regiju – ponajviše zbog svojih čarobnih jezera koja kriju odraz planinskih vrhova i koja su do danas najznačajnije njezino obilježje i bogatstvo.

austrijska jezera

Više od 70 jezera različitih veličina nalazi se između tri planinska masiva i sva su po nečemu jedinstvena i pogodna za kupanje, no možda su najpoznatija četiri jezera – Mondsee, Attersee, Traunsee i Wolfgangsee.

Iako su to i atraktivne ljetne destinacije, austrijska jezera idealna su lokacija za jesenski odmor i doživljaj Austrije na jedan drugačiji način.

Jezero Mondsee

Jezero Mondsee mističnog naziva “jezero mjesečine”, u istoimenom mjestu, najtoplije je jezero u regiji, s prosječnom temperaturom vode oko 25° C, a u ljetnim mjesecima dostiže temperaturu i do 27° C pa će ga i Austrijanci preporučiti kao omiljenu ljetnu destinaciju.

Dugačko je 12 kilometara, a nalazi se u podnožju vrha Drachenwand. Jezero je idealno vodene sportove pa svi ljubitelji skijanja na vodi, jedrenja na dasci, ronjenja i pecanja mogu doći na svoje.

Promenada uz jezero pomno je uređena te je krase i dječje igralište i dugačka šetnica, a na samoj se obali nalazi vrlo posjećen restoran Fisherman’s.

Mondsee

Godine 1864. u tom jezeru mjesečine pronađeni su ostaci kuća iz doba neolita. Samo mjesto kroz koje se jezero proteže pravi je primjer barokne gradnje, lijepo i pomno uređeno, s velikom, u barokno bogatom stilu uređenom bazilikom Sankt Michael, koja je cilj brojnih hodočasnika.

Jezero Hallstatt smješteno je u podnožju planine Dachstein i dugačko je oko 8 kilometara, širine između 1 i 2 kilometra, a okruženo je raskošnim šumovitim padinama pa tako svojim izgledom nalikuje na fjord. Najpoznatija idlična mjesta za posjet na obalama Halštatskog jezera su istomieno bajkovito selo Hallstatt, zatim Obertraun i Steeg.

hallstatt jezero austrija

Ovo jezero na svojoj obali obiluje povijesnim znamenitostima, a njegove pristupačne plaže i romantične planinske kulise privlače putoholičare, zaljubljenike u prirodu i umjetnike iz cijelog svijeta. Hallstatt, u svojoj prošlosti antičko selo, nosi ime po rudniku soli bogatog nalazišta kojeg stanovnici ove regije već stoljećima eksploatiraju. Hallstatt i njegova okolica proglašeni su zaštićenom baštinom od strane UNESCO-a 1997. godine

Jezero Attersee

Najveće jezero regije Salzkammergut je Attersee, površine 46 km².
Smatraju ga “izvorom života”, a voda je toliko čista da se može piti.

Zbog ugodnog povjetarca, tzv. Rosenwinda (vjetar ruža), omiljeno je odredište daskaša.
Čamcem se tim jezerom dolazi do otočića na kojem se nalazi dvorac Litzlberg, u kojem je gotovo svakoga ljeta mir i inspiraciju tražio jedan od najvećih austrijskih umjetnika, slikar Gustav Klimt.

Upravo je zato uz obalu jezera napravljena tematska staza “Klimt na Atterseeu”, koja dočarava kako je taj umjetnik u svojim slikama prikazao svjetlost i krajolik jezera iz kojeg je crpio inspiraciju.

Svake godine u kolovozu na jezeru se održava već tradicionalni festival klasične glazbe Attersee Klassik, donoseći kombinaciju čarobnih zvukova u čarobno prirodno okruženje.

Attersee

Jezero Traunsee

Traunsee je najdublje jezero Salzkammerguta, s dubinom od čak 191 metra. Dobio je ime po rijeci Traun koja protječe kroz cijelu salzkammergutsku regiju.

Smješteno između monumentalnih brda planine Traunstein, jezero je samo djelomično pristupačno. U davna vremena nazivali su ga i “sretnim jezerom”.

Prosječna temperatura vode u kolovozu je oko 20° C , a i na tom se jezeru rado okupljaju jedriličari, daskaši, ronioci i skijaši na vodi. U ljetnim mjesecima jezerom voze i brodovi, što omogućuje još čarobniji pogled na okolinu.

Traunsee

Na jezeru Traunsee nalazi se grad Gmunden, centar industrije soli u Austriji. No to nije jedino što ga određuje.

Taj je grad, naime, poznat po gmundenskoj keramici. Od 17. stoljeća u tom je gradu proizvodnja keramike čvrsto utemeljena u njegov razvoj i zapravo je tu još uvijek najveća proizvodnja keramike u srednjoj Europi.

Malo tko nije vidio poznati “plamenasti” motiv iza kojeg slijede cvjetni uzorci i figura jelena, a ti su elementi danas osuvremenjeni i pretvoreni u urbano posuđe poznato i izvan granica Austrije.

Wolfgangsee

Wolfgangsee je najveće jezero u pokrajini Salzburg dugačko jedanaest kilometara.

U salzburškom dijelu oko jezera se nalaze luksuzna odmarališta St. Gilgen i Strobl s brojnim hotelima i kampovima. S ugodna prosječna 24° C Wolfgangsee nudi odmor na ljetnoj svježini, a moguće je kupati se na njegovih petnaestak očuvanih plivališta.

jezera-austrije

I tu su jedrenje i daskanje omiljena razonoda. Jezero je nazvano po svetom Wolfgangu, čija je crkva i svetište u turističkom mjestu St.Wolfgang, pitoresknom gradiću na obali, i danas iznimno posjećenom turističkom mjestu koje svojom arhitekturom i uskim uličicama više podsjeća na primorske gradiće.

St. Gilgen također je vrlo posjećena destinacija na obali jezera do koje se može stići brodom.

Upravo u tom gradiću rođena je majka Wolfganga Amadeusa Mozarta, a u njegovoj staroj jezgri još se nalazi njezina rodna kuća. Tu je i sam Mozart volio provoditi vrijeme. Jezero je ovjekovječeno u poznatoj opereti Ralpha Benatzkyja “Kod bijelog konja” (Weißen Rössl) koja je doživjela i nekoliko filmskih adaptacija.

Wolfgangsee

Piše: Wish.hr
Fotografije: TVB Mondsee – Irrsee, Skimaniac, novofotoo, Charlie Dave

Facebook Like Button